Tribuna
PNL
« Agroturismul judeţean »
Viorel ANDRIESCU
1717 vizualizari
« Agroturismul judeţean »
E bine, dar se poate şi mai bine

În acest an, la nivelul judeţului Sibiu s-a înregistrat un adevărat record al ultimelor decenii, în materie de agroturism, lunile iulie şi august fiind "vârfurile": 6.755 de vizitatori în luna iulie şi 8.201 în luna august, după cum se arată în datele comunicate de Statistica judeţeană.
Atraşi de frumuseţea peisajului, de ineditul şi farmecul tradiţiilor locului, turişti români şi străini au luat cu asalt pensiunile, numărul acestora crescând la 18.134 persoane, în primele opt luni ale anului 2014, la 22.332 persoane în perioada similară a acestui an.

* Emblemă transilvană *
De la intrarea Oltului în defileu, la Boiţa, şi până în vârful muntelui, la Jina, ţinutul de basm al Mărginimii Sibiului se înfăţişează în toată splendoarea sa.
Prin tot ceea ce oferă, a devenit, în timp, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din România.
Aici se află cea mai mare colecţie expusă de icoane pe sticlă din lume - Muzeul "Preot Zosim Oancea", muzee memoriale - Octavian Goga şi Emil Cioran, aici a fost dată în folosinţă prima hidrocentrală din ţara noastră şi a treia din lume - Sadu I, funcţională din 1896, tot aici se află Moara pe Apă a lui Manig din Galeş, funcţională din 1894 până în prezent.
În Mărginimea Sibiului se produce vestita "telemea de Sibiu", iar Jina este comuna situată la cea mai mare altitudine din ţară. Pe scurt, potenţialul turistic uriaş şi atracţii pe măsură.

* Perspective şi oportunităţi *
La Sibiel, am stat de vorbă cu Ioana Albu, tânără manager în activitatea de turism, un om pasionat de munca sa şi legată profund de locuri şi de tradiţiile Mărginimii.
Ne-a interesat, în special, opinia sa cu privire la perspectivele agroturismului şi la oportunităţile încă nevalorificate în Mărginimea Sibiului.
Interlocutoarea noastră a ţinut să precizeze, încă din debutul discuţiei noastre, că "nu există, din păcate, o promovare naţională şi internaţională unitară, de ansamblu, a Mărginimii Sibiului. Promovarea Mărginimii se face doar secvenţial de către operatorii turistici privaţi, care încearcă, pe cont propriu şi cu mijloacele de care dispun să promoveze şi Mărginimea Sibiului, alături de ofertele personale".
Detaliind, Ioana Albu ne-a atras atenţia că "nu există încă un inventar al tuturor obiectivelor şi atracţiilor turistice naturale, culturale, arhitecturale, istorice, etnografice şi meşteşugăreşti din Mărginime, aflate atât în proprietate publică, dar şi în proprietate privată, care să fie promovate pe toate canalele media".
Din dialog am reţinut că "nu există o infrastructură turistică zonală, privind: indicatoare rutiere de direcţionare spre localităţile din Mărginime şi spre obiectivele turistice; indicatoare de semnalizare a obiectivelor turistice; hărţi şi panouri informative despre Mărginimea Sibiului, instalate cel puţin în centrul fiecărei localităţi aparţinătoare; indicatoare semnalizatoare şi panouri informative ale obiectivelor de patrimoniu; trasee turistice amenajate şi marcate pentru plimbări şi drumeţii, precum şi trasee de interes pentru biciclişti; ghizi şi animatori locali; parcări amenajate şi grupuri sanitare publice în incinta obiectivelor turistice; locuri pentru picnic amenajate în zone verzi".

* Concluzii *
Se impune inventarierea tuturor obiectivelor turistice din spaţiul Mărginimii, realizarea unei cartografieri a zonei şi instalarea de panouri informatice. Harta astfel realizată ar trebui editată şi pusă la dispoziţia operatorilor economici şi tuturor celor interesaţi, fiind distribuită prin toate centrele de informare turistică din ţară. "De mare importanţă pentru creşterea atractivităţii, în plan turistic, a Mărginimii Sibiului ar fi organizarea de târguri şi manifestări tematice tradiţionale, care să fie promovate şi sprijinite de către toţi operatorii turistici, precum şi de către instituţiile locale şi de administraţia publică", opina tânăra noastră interlocutoare. Se simte nevoia existenţei unui grup de ghizi şi animatori locali, bine instruiţi şi devotaţi profesiei, în măsură să preia şi să ghideze grupuri de turişti, să desfăşoare diverse activităţi interactive, specifice.
"Dezvoltarea turismului aduce venituri în plus, direct sau indirect, pentru toţi locuitorii din Mărginimea Sibiului", ne sublinia Ioana Albu, "fie ei operatori turistici, dansatori, muzicieni, meşteşugari, crescători de animale sau cultivatori de terenuri, pentru că mai mulţi turişti înseamnă mai mulţi bani care intră în circuitul economic şi care, în final, ajung la toţi locuitorii, inclusiv în bugetele locale. De asemenea, creşterea numărului de turişti va determina şi creşterea activităţilor de prestări de servicii, precum şi solicitarea de servicii noi care creează, la rândul lor, noi locuri de muncă".

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA