Tribuna
 
Agricultura Japoniei este... cooperativizată!

* în Ţara Soarelui Răsare există 840 de "CAP"-uri * cooperativele sunt bine organizate, au o planificare echilibrată şi sunt coordonate eficient *
Ion SORESCU
Ing. Mircea Opriş, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu, a făcut parte dintr-o delegaţie de specialişti care a efectuat, în cursul lunii decembrie, o deplasare în Japonia, unde a participat la o întrunire în domeniul afacerilor de Marketing al Cooperativelor din Japonia. A venit de acolo copleşit de impresi pe care este dispus să le împărtăşească cititorilor noştri.
- Instruirea şi cazarea a avut loc la IDACA, adică la Institutul Naţional al Cooperativelor Agricole din Japonia, care a fost înfiinţat în anul 1962. Iniţial acest institut a fost înfiinţat pentru membri cooperatori, dar ulterior acesta a contribuit la dezvoltarea sistemului cooperatist în zona Asiei şi apoi în lume. În prezent el are 5.000 de participanţi.
- Ce-aţi vizitat?
- Am vizitat cooperativa MIKABI, cea mai dezvoltată din Japonia. În 1992, aici a avut loc Congresul Internaţional al Cooperativelor. Este cea mai importantă cooperativă pe producţia de mandarine. Practic, aici se dictează preţul mandarinelor. Cooperativa are 142 de angajaţi şi patru directori cu normă întreagă.
Organizarea cooperativei este de tipul unui orăşel cu tot felul de construcţii şi terenuri. Suprafaţa clădirilor şi utilităţilor este de 35.000 mp şi conţine pe lângă birouri un centru de sortare a mandarinelor, un centru de reparaţii utilaje agricole, un centru de reparaţii autoturisme ale membrilor cooperativei, staţii de alimentare cu carburanţi, pepinieră şi loturi demonstrative etc.
- Cu ce se mai ocupă ferma?
- Se mai ocupă şi de fermele abandonate. Cooperativa a creat un fel de asociaţii care cultivă terenul şi s-a alocat fonduri care sprijină această acţiune. Terenul respectiv devine gaj la bancă şi intră sub formă de arendă.
Centrul de sortare a mandarinelor are o capacitate de 450 t/zi, este complet automatizat şi face sortare pe 24 de categorii.
Fluxul de mandarine este planificat pe fermieri, cantitate şi timp de afluire. Cooperativa are obligaţia să vândă marfa contractată de la fermieri. Preţul de achiziţie este stabilit de cooperativă şi este plătit fermierilor după ce se reţin imputurile. Dacă nu produc calitatea cerută, fermierii plătesc penalizări. Aceştia sunt obligaţia să respecte graficul de livrare, iar dacă depăşesc calitatea fixată - preţul mandarinelor scade cu 50%.
Cooperativa mai asigură servicii tehnice pe care fermieri le plătesc.
- Câte "CAP"-uri sunt în Japonia?
- N-o să vă vină să credeţi: 840!
- Pe ce pun accent japonezii?
- Pe marketingul produselor. Am vizitat Centrul de distribuţie Zen-noh de la Yamato, proprietatea Federaţiei Cooperativelor Agricole. Aici, planul de producţie se întocmeşte în avans cu un an, iar preţul se stabileşte tot în avans. Sunt trei centre de distribuţie în Japonia, 29 de pieţe de distribuţie controlate de prefecturi şi 1.000 de pieţe locale. Pentru a participa la licitaţia Pieţelor de Gros trebuie să ai licenţă de la prefectură. Piaţa de Gros este cea care stabilizează preţul, altfel ar fluctua.
Centrul Zen-noh are o suprafaţă de cca 3,6 ha din care 2,7 ha sunt ocupate de clădiri şi depozite.
Am mai vizitat Cooperativa agricolă Hadano, respectiv magazinul în care aproximativ 650 de fermieri îşi desfac producţia prin vânzare directă.
Structura organizatorică a cooperativelor agricole din Japonia este în sistem piramidal, pe trei niveluri: local, prefectural şi naţional (Federaţia Naţională a Cooperativelor Agricole).
- Ce concluzii aţi tras?
- Cooperativele agricole din Japonia au apărut din necesitatea de supravieţuire a agricultorilor prin asigurarea pieţei, controlul pieţei şi stabilirea preţurilor.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB