Tribuna
Fabrica Sevis
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
852 vizualizari
Agenda vieţii spirituale

Suntem în săptămâna a 8-a după Rusalii. Sf. Ev. Matei în pricopa evanghelică a săptămânii (Mt 14, 14-22) ne prezintă minunea înmulţirii pâinilor în pustie. Mântuitorului fiindu-i milă de poporul care asculta şi care l-a urmat în pustie, le-a vindecat mai întâi bolnavii apoi, întrucât se făcuse seară şi aceştia nu aveau de unde să procure hrană, a săvârşit minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti, cu care a săturat ca la: "cinci mii de bărbaţi afară de femei şi copii".

Înmulţirea aceasta a pâinilor a fost tot aşa de minunată ca şi prefacerea apei în vin la nunta din Cana Galileii, când nuntaşii au băut vinul acela minunat şi s-au mirat cu toţii de bunătatea lui. La fel s-au minunat mulţimile şi de bunătatea acestei pâini şi s-au hotărât să-L pună împărat fiindcă se îngrijea de nevoile lor şi le vindeca toate bolile.

Această minune este descrisă şi de Sf. Ev. Ioan în capitolul Vl, unde ni se spune că Iisus Domnul cunoscând gândurile lor le-a zis: "Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl".

Mântuitorul le spune şi ne spune şi nouă că El este "pâinea cea vie, care s-a coborât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este Trupul Meu. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi".

Această minune a înmulţirii pâinilor nu a fost decât o prevestire şi o pregătire a ucenicilor pentru darul cel negrăit al trupului şi Sângelui, pe care avea să-l instituie şi să-L dea tuturor la Cina cea de taină, când Iisus a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o şi le-a dat-o ucenicilor zicând: "Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu", apoi a luat paharul cu vin şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu le-a dat zicând: "Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor".

Deci, prin rugăciune, pâinea şi vinul se transformă în Trupul şi Sângele Domnului. Istoria creştină ne spune că, încă de la început, creştinii se împărtăşeau cu Trupul şi Sângele Domnului în fiecare duminică şi sărbătoare, în cadrul Sfintei Liturghii. Căci, în cadrul Sfintei Liturghii, Duhul Sfânt transformă pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

Iar dacă ne împărtăşim cu ele, dacă le primim cu vrednicie, o singură picătură din sângele Domnului şi o mică părticică din Trupul Lui au puterea să ne curăţească de păcate, să ne sfinţească şi să ne unească cu Dumnezeu pentru veşnicie.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia