Tribuna
PNL
Afacerea dozatorului de lapte
Ioan VIDRIGHIN
6301 vizualizari
Afacerea dozatorului de lapte

Se ştie că vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor se efectuează în limita cotei de lapte obţinute în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte. În judeţul Sibiu - ne informează dr. Şerban Ţichindelean, directorul DSVSA Sibiu - sunt înregistraţi pentru vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor 13 proprietari de vaci cu lapte, care au amplasate 16 dozatoare pe raza municipiilor Sibiu, Mediaş, şi în oraşul Sălişte.
Este vorba de crescătorii de vaci cu lapte: Virgil Popa şi Eugen Rohan din Sălişte, Ilie Chera, Ioan Popa, Georgeta Sari şi Ilie Presacan din Sibiu, Ioan Ienciu din Caşolţ, Ionel Visa din Nocrich, Ioan Albu din Nou, Ilie Muntean şi Gabor Ionel din Vurpăr, Eugen Gîdea din Răvăşel şi Gheorghe Leon Olar din Agnita. Cele mai multe vaci cu lapte le deţin crescătorii Ionel Visa (130), Virgil Popa (100) şi Ioan Ienciu, Ilie Chera (câte 53 fiecare).
Cota de lapte vândut prin intermediul acestor dozatoare de către producători variază între 40-80% din cantitatea de lapte obţinută în hl/an. Este o afacere profitabilă atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, care pot să-şi procure astfel un litru de lapte la doar 2,5 lei, faţă de 4 lei, în magazine.
Informăm cititorii noştri că cele 16 dozatoare de lapte sunt amplasate în următoarele locaţii: Sibiu - Semaforului (2), Mihai Viteazu, Piaţa Cibin, Nicolae Iorga, Bihorului, Lungă, Nicolae Teclu nr. 28, Poiana nr. 9, Haţegului nr. 10, Anton Pann nr. 25, Ştefan cel Mare nr. 147; Sălişte - Piaţă (2), Mediaş - str. Calafat nr. 8.
Cerinţe
Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte în mod obligatoriu şi vizibil următoarele informaţii: documentul de înregistrare sanitar-veterinară, acordat de DSVSA Sibiu; descrierea produsului; denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud şi data mulgerii; data la care a fost alimentat automatul;data expirării valabilităţi laptelui.
Alimentarea automatelor cu lapte crud se efectuează zilnic şi direct numai de către producătorul de lapte căruia îi aparţine exploataţia de animale producătoare de lapte.
Automatele trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi faţă menţiunea: „LAPTE CRUD - se va fierbe”. Laptele crud nevândut se returnează către locul de origine.
"Este permisă vânzarea directă de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curăţirii şi igienizării acestora revenind în totalitate consumatorului.
Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se supun controlului sanitar-veterinar, conform legislaţiei în vigoare. Încălcarea sau nerespectarea acestor norme sanitar-veterinare se sancţionează cu amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei" - a mai precizat dr. Şerban Ţichindelean.
comentarii
6 comentarii

Virgil Popa viceprimarul din Sibiu? Probabil ca da...
un sibian
20.05.2010 08:28
foarte buna aceasta initiativa cu laptele.Sa cistige si consumatorii si producatorii pentru ca daca preda laptele la centre de colectare cred ca primesc 50 de bani pe litru.Apoi se smintineste si so ofera in consum la magazine cu 3,8 lei\litrul
consumator
20.05.2010 09:32
Nu e viceprimarul din Sibiu,e un crescator din Saliste.Pentru corecta informare...
reina
20.05.2010 11:36
Pentru. DSVSA sibiu.
Superficialitate este numele tau. Cele 16 dozatoare de lapte, sunt de fapt 15 pe lista si lipseste cel de pe Rusciorului de la care cumpar eu.
Corect,25 % afara, ca tot nu stiti cate dozatoare sunt,dar sa le mai si controlati?.
Vorbiti mereu de amenzi, de control de indrumare si prevenire a=ti auzit? NU = ca sunteti SEFI nu specialisti.
Saptamana trecuta am cumparat de la Real, la promotie, ceafa pe care am aruncat=o.Acest magazin este controlat? , ca nu este la coltul strazii?
Daca nu reusiti sa va verificati subalternii, va rog sa nu mai iesiti pe post.
Apropo, D=nul Penta, mai lucreaza, sau nu a iesit la pensie?.
Mira
20.05.2010 17:24
MAI PUNETI SI DOZATORUL DE PE VASILE MILEA.
localnic
20.05.2010 20:14
Este o initiativa buna de pe urma careia castigam toti atat producatorul cat si noi consumatorii.Stim ca luam un lapte de calitate si nu plin de aditivi.Pe cand mai multe si la Medias?
Medesan
20.05.2010 21:06
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia