Tribuna
Activităţile de transplant, dezbătute de specialiştii din Sibiu şi din alte ţări, la Bucureşti
Liuba STARII
1165 vizualizari
Activităţile de transplant, dezbătute de specialiştii din Sibiu şi din alte ţări, la Bucureşti
Cea de-a IX-a Reuniune naţională a tuturor coordonatorilor de transplant din România şi a persoanelor responsabile cu identificarea donatorilor potenţiali aflaţi în moarte cerebrală (KDP) s-a desfăşurat în perioada 11-13 noiembrie, la Bucureşti. La eveniment au participat şi reprezentanţii SCJU Sibiu, angrenaţi în activitatea de transplant: dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, respectiv dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI, care are calitatea de „key donation person” (KDP) şi identifică potenţialii donatori având apoi rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

La eveniment au participat şi reprezentanţii SCJU Sibiu, angrenaţi în activitatea de transplant: dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant, respectiv dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI, care are calitatea de "key donation person" (KDP) şi identifică potenţialii donatori având apoi rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.
Alături de numeroase personalităţi din lumea medicală, printre care a fost prof. Irinel Popescu, prof. dr. Francis Delmonico, directorul medical al Băncii de Organe din New England, dr. Igor Codreanu - Agenţia de Transplant Moldova, mr. Rossen Ivanov - Agenţia Medicală de Supervizare Bulgaria şi dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicii sibieni au discutat şi au dezbătut cele mai importante aspecte privind activitatea de transplant din România. La eveniment a participat şi ministrul Sănătăţii,      dr. Victor Costache.
"A fost o întâlnire deosebit de utilă în cadrul căreia au fost prezentate datele privind situaţia actuală a transplanturilor efectuate în România precum şi măsurile ce trebuie implementate în vederea creşterii numărului de donatori şi salvării unui număr sporit de vieţi. Putem spune că lucrurile merg spre bine în această activitate ca urmare a eforturilor pe care le întreprindem în centrele acreditate pentru prelevarea de organe, printre care şi SCJU Sibiu", a explicat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Numărul donatorilor
din România a crescut

În raportul prezentat participanţilor de către ANT a fost subliniat faptul că, în anul 2019, numărul donatorilor din România a crescut. Mai exact, au fost identificaţi 210 donatori în moarte cerebrală, din care 65 au devenit donatori reali. La nivel naţional au fost realizate şase transplanturi de cord, trei de plămân,
48 transplanturi de ficat şi 115 de rinichi. Către Eurotransplant au fost exportate o grefă de ficat, patru grefe pulmonare şi patru de cord. În cadrul SCJU Sibiu, în 2019 s-a realizat o prelevare de organe, de la o pacientă aflată în moarte cerebrală, fapt care include spitalul sibian în lista celor 11 spitale din ţară care au avut între unu şi patru donatori.
"Există un mare potenţial pe care România îl are pentru dezvoltarea acestui domeniu, lucru subliniat de toţi participanţii. Pentru a putea exploata acest potenţial s-a concluzionat că trebuie pus accentul pe doi factori esenţiali: consimţământul familiei şi rata spitalelor participante. În acest sens, se doreşte abordarea unei strategii prin care Programul Naţional de Transplant să fie implementat în toate spitalele judeţene de urgenţă din ţară. Ne bucurăm că SCJU Sibiu este deja parte în acest proces, fiind acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi prin decizia Agenţiei Naţionale de Transplant 57/17.12.2018, şi sperăm să creştem numărul de donatori în viitorul apropiat", a precizat dr. Tiberiu Toabeş.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia