Tribuna
PNL
Acasă, în Satul Copiilor
Acasă, în Satul Copiilor
Acasă, lângă o mamă şi patru fraţi. Acasă, într-un cămin primitor şi curat. Acasă, lângă oameni care îţi arată în fiecare zi că le pasă de tine. Nu vorbim de o familie formată din mamă, tată şi cinci copii, ci de o familie cu mult mai numeroasă în care zeci de copii descoperă semnificaţia cuvântului "acasă", în preajma unei mame sociale, a educatoarelor, a pedagogilor, a consilierilor ş. a.m .d. Este vorba de Satul Copiilor din Cisnădie, un sat în care copii de doi ani, de zece sau de cincispreze ani sunt la ei acasă.
Pe 30.000 de metri pătraţi, unul dintre cele mai importante ONG-uri care activează la nivel mondial, a construit în localitatea Cisnădie un cămin pentru copii români. Este vorba de SOS-Kinderdorf, o organizaţie internaţională ce şi-a început activitatea în România în 1990. Trei ani mai târziu se inaugurau deja două sate pentru copii: cel din Cisnădie şi cel din Bucureşti. De atunci, implicarea organizaţiei a crescut, aşa că, în plan naţional, a urmat al treilea sat - cel din Hemeiuş (judeţul Bacău), iar în plan local Satul Copiilor din Cisnădie şi-a dezvoltat activitatea şi pe alte coordonate. La Cisnădie am poposit şi noi pentru a-i cunoaşte pe câţiva dintre copii de aici şi pe cei care le poartă de grijă: mame sociale, educatoare, pedagogi, psihopedagogi, îngrijitoare...

Un cămin iubitor pentru fiecare copil

Acesta este deviza sub care îşi desfăşoară activitatea  SOS-Kinderdorf, iar ea este respectată şi la Cisnădie, acolo unde, într-un sat ca de poveste cu alei largi şi spaţii verzi, locuiesc copii din România. "Oferim şansa la o viaţă normală copiilor care nu pot fi îngrijiţi de părinţi, crescându-i într-un mediu familial echilibrat. În Sat avem 57 de copii care stau în regim de permanenţă, adică locuiesc aici în 12 case familiare. În luna decembrie, vom primi încă trei copii. În fiecare casă, avem o mamă socială care se ocupă de 4-5 copii. În Sibiu, avem două comunităţi de tineri: sunt 29 de adolescenţi care au terminat clasa a VIII-a. Există consilieri care păstoresc aceste comunităţi. Atunci când un copil împlineşte 18 ani, noi nu încetăm sprijinul pe care i-l acordăm. De exemplu, dacă se angajează, organizaţia îi plăteşte chiria în primii trei ani",  spune Florin Hariga, directorul Satului.
În paralel cu acest sprijin permanent oferit copiilor şi tinerilor, organizaţia derulează şi activităţi de consiliere  pentru copii şi familii în scopul prevenirii abandonul familiar. De fapt, păstrarea legăturilor cu familia de provenienţă a copilului este unul dintre obiectivele acestei organizaţii, aşa că minim o dată pe an fiecare copil este dus de SOS-Kinderdorf în vizită la familia sa, separat de vizitele pe care părinţii le fac copiilor.

15.000 euro pentru o casă

Spuneam că SOS-Kinderdorf nu renunţă la copii odată ce aceştia împlinesc 18 ani. Despre chirie sau sprijin pentru continuarea studiilor am vorbit deja, dar poate nu ştiaţi că organizaţia acordă tinerilor un sprijin financiar nerambursabil în valoare 15.000 euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Bineînţeles că există şi condiţii: tinerii trebuie să aibă un loc de muncă şi, odată ce s-au angajat, trebuie să economisească un procent din salariu. Vă întrebaţi dacă această reţetă a avut succes? Da. Trei tineri crescuţi de SOS-Kinderdorf şi-au cumpărat locuinţă, iar alţii patru au achiziţionat terenuri pentru a-şi ridica o casă. Au absolvit studii cu profil tehnic, medical şi acum sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii din România sau din străinătate. "Procentul de reuşită este de 65 %, iar aici intră cei care reuşesc să devină independenţi, care au un loc de muncă. Ne dorim ca procentul să crească, însă studiile de specialitate arată că un asemenea procentaj de reuşită e foarte bun", adaugă Florin Hariga.

Mamă pentru patru băieţi şi o fată

Vă întrebaţi poate cum e viaţa într-una din casele din Satul Copiilor? La fel ca în orice altă familie bine închegată. Există un program, există disciplină, există dragoste şi există armonie. "O zi din viaţa noastră nu e diferită de una dintr-o familie obişnuită. Copiii se trezesc dimineaţa, îşi fac toaleta, servesc micul dejun, apoi pleacă la şcoală. Cât timp sunt la ore, am ceva mai mult timp liber. De fapt, e timpul alocat curăţeniei şi gătitului. Apoi, când copiii se întorc de la şcoală mâncăm împreună, facem lecţiile... Meniul îl stabilim tot  împreună  pentru că fiecare copil are preferinţe lui. După-amiaza sunt activităţi de timp liber, pe care le desfăşurăm în casă sau la sediul Grădiniţei SOS. Seara, fiecare copil îşi face treburile din sectorul lui contribuind la ordinea din casă", spune una dintre mamele de aici. Lucrează pentru SOS-Kinderdorf de şase ani, iar acum are în grijă cinci copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani.
Dacă e să te iei după ordinea şi curăţenia care domnesc în casă, nu s-ar zice că aici locuiesc cinci copii, dar de îndată ce numeri paturile supraetajate din dormitoare şi de îndată ce în faţă îţi apar cinci ghiozdane, te convingi că aşa e. Ordine există şi la capitolul învăţătură, aşa că unul dintre mezinii familiei se poate lăuda cu calificative de "foarte bine" la Română, la Lucru manual, chiar dacă la Matematică s-a mai strecurat câte un "bine". De concurenţă are parte chiar aici, acasă, pentru că fratele lui mai mare a strâns destule diplome.
La capitolul condiţii, trebuie spus că cele asigurate de SOS-Kinderdorf pentru aceşti copii nu se regăsesc în orice familie. Casele familiare au suprafeţe considerabile, au parter, mansardă şi demisol cu spălătorie şi uscătorie, şi sunt dotate cu toate cele necesare. În plus, copiii beneficiază de activităţi de recreere, de la excursii în alte oraşe la activităţi desfăşurate la sediul Grădiniţei SOS-Kinderdorf.

Cerc de pirogravură şi meditaţii la matematică

Spaţiul Grădiniţei SOS-Kinderdorf nu este dedicat în exclusivitate celor mici, pentru că tot aici se desfăşoară activităţile de recreere sau meditaţiile pentru diferite materii. Cum îşi antrenează copiii imaginaţia şi cum se pregătesc să-l întâmpine pe Moş Crăciun? Prin crearea de brăduţi la Cercul de pirogravură, prin ornamente de iarnă realizate la Cercul de creaţie sau prin notele bune pe care e musai să le obţină, mai ales că beneficiază de ajutor pentru materii precum Matematică, Limba română, Limba engleză. "Avem o promovabilitate şcolară foarte bună în rândul copiilor noştri. În anul şcolar trecut, un singur copil a fost corigent, dar a reuşit să recupereze şi în vară a trecut examinarea pentru corigenţă", menţionează Florin Hariga.
Sportul e şi el în cărţi, aşa că există teren special amenajat şi, în plus, copiii participă la competiţii sportive alături de copii din satele SOS-Kinderdorf din Macedonia şi Bulgaria.
În cadrul Satului din Cisnădie funcţionează şi o Tabără de vacanţă. A fost inaugurată în mai 1997 şi găzduieşte anual micuţi din toată ţara. Tabăra este gratuită şi este destinată copiilor care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse.

Amalia Năstase, Dragoş Bucurenci şi o echipă de filmare din Bucureşti au poposit, săptămâna trecută, la SOS Satele Copiilor Cisnădie, pentru a fi alături de câţiva dintre micuţii care locuiesc aici. Totul s-a întâmplat în cadrul emisiunii "Voluntar de profesie" în care Dragoş Bucurenci are ca invitaţi speciali voluntari din cadrul programului “Voluntar de profesie” şi vedete care se implică pentru a-şi ajuta semenii. 
 Amalia Năstase şi Dragoş Bucurenci au petrecut o după-amiază în mijlocul câtorva copii, iar primele scene filmate o înfăţişau pe Amalia împletind codiţele unei fetiţe, în timp ce Dragoş Bucurenci se juca, alături de băieţi, cu avioane.
Fosta soţie a tenismanului Ilie Năstase desfăşoară, de mai mulţi ani, activităţi de caritate şi proiecte dedicate copiilor, iar acţiunea de la Cisnădie s-a înscris pe aceeaşi linie. Amalia Năstase îl susţine, în acest proiect, pe George Christian Cune, voluntar SOS Satele Copiilor Romania.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA