Tribuna
A.L.E.G cea mai longevivă organizație din Sibiu, care sprijină alegerea unei vieți fără violență
Maria-Antonia OANA
1220 vizualizari
A.L.E.G cea mai longevivă organizație din Sibiu, care sprijină alegerea unei vieți fără violență
© Foto A.L.E.G

A.L.E.G (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen) este o organizație neguvernamentală fondată la Sibiu, care activează de 20 de ani în promovarea drepturilor egale, nu doar la nivel local, ci și în afara țării.

Scopul principal este de a sprijini alegerea unei vieți fără violență de gen și abuz de putere, atât pentru femei cât și pentru bărbați, astfel încât să existe cooperare și acceptare între genuri. A.L.E.G. e membră, la nivel european a rețelei „Women Against Violence Europe”, ce reunește peste 170 de organizații și de curând a aniversat 30 de ani.

Recent, fondatoarea A.L.E.G- Camelia Proca a participat la conferința aniversară de la Viena, cu tema „De la asistență pentru victime la prevenire”. În cadrul conferinței s-a discutat despre metodele de sprijin necesare, acolo unde apare violența și despre prevenirea primară care salvează multe resurse.

Am prezentat cum lucrăm noi pentru prevenire, atât formarea de competențe de relaționare sănătoasă și educația pentru egalitate, care ne ajută să nu ajungem la postura de victimă, dar nici de agresor, cât și metodele de sprijin necesare acolo unde deja se manifestă violența, astfel încât să evităm repetarea, agravarea sau retraumatizarea. Suntem mereu prea ocupați cu efectele și vorbim prea rar despre prevenire, dar prevenirea primară salvează multe resurse și multă suferință, așa că merită din plin ca statul să investească în astfel de programe, atât în domeniul social, educațional cât și în domeniul sănătății”, spune aceasta.

Activități educative și informative pentru tineri

De curând s-au finalizat o serie de activități de prevenire a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili, unde s-a lucrat cu educatorii, asistenții sociali și psihologii din centrele din sistemul de protecție a copilului din județele Sibiu și Brașov.

În România, cei care lucrează zi de zi cu tinerii vulnerabili au ocazia de a face prevenire pe termen lung dacă încep din timp, înainte ca aceștia să devină captivi în rețele infracționale. O pot face atât prin activități educative, cât și prin oferirea de modele pozitive de relaționare.

„Nu e suficientă o campanie de informare din când în când, prin care încercăm să speriem tinerii în masă - nu are efect. Participanților la formările noastre le oferim acces la un centru de resurse educaționale, dar acordăm și suport în punerea în practică a planurilor de lecții sau a sesiunilor educative cu tinerii”, a spus fondatoarea ALEG.

20 de liceeni din Sibiu au fost instruiți pe tema drepturilor egale

La finalul lunii octombrie, la Sibiu va avea loc a-XIX-a ediție a „Festivalului Egalității de Gen”. O acțiune anuală de conștientizare pentru tineri, cu implicarea lor activă. Pe parcursul verii, 20 de liceeni din Sibiu au fost instruiți pe tema drepturilor egale, iar ca exercițiu practic au participat la conceperea unei piese de teatru pe tema prevenirii traficului de persoane. Aceștia vor juca piesa pentru tineri de vârsta lor și vor avea ocazia să propună soluții la problemele sociale ilustrate în scenariu.

„E o metodă de educație nonformală prin teatru, pe care o practicăm de peste 10 ani, cu sprijinul unor profesioniști ca Doriana Tăut, cadru didactic ULBS, dar și cu sprijinul Teatrului pentru Copii și Tineret Gong. Pe lângă teatru, anul acesta vom avea proiecții de film și dezbateri pe tema hărțuirii în universități, sesiuni informative despre istoria activismului pentru acces la sănătatea reproducerii în România, Biblioteca Vie cu personalități care au ieșit din tipare. Îndemnul festivalului în acest an este „Îndrăznește”, prin care amintim curajul și sacrificiile multor generații de femei, dar și faptul că drepturi cu greu câștigate se pot pierde când nu le apără nimeni”, potrivit fondatoarei Camelia Proca.

 „SiEuReusesc”, un program inovator pentru învingătoarele violenței

Intitulat „SiEuReusesc”, programul le-a ajutat pe femei să nu rămână victime ale violenței domestice. Inițiativa este promovată în mai multe oraș din țară (București, Brașov, Cluj-Napoca), unde au fost implicate atât femei care s-au confruntat cu violența, cât și specialiști în grupuri de sprijin și de ajutor reciproc. Multe participante spun că le atrage mediul prietenos, în care se simt valorizate și în care pot da sens unui capitol dureros din viață, ceea ce le ajută să îl și încheie.

„Angajatori pentru respect” o campanie de succes

Una dintre cele mai mari reușite ale asociației din ultimul an este legată de campania „Angajatori pentru respect”, pentru o mai bună protecție împotriva hărțuirii.

„În urma eforturilor noastre, susținute de peste alte 50 de organizații neguvernamentale și sindicale, parlamentul României a adoptat în primăvară legea de ratificare a Convenției 190 a Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea hărțuirii în lumea muncii, iar acum pregătim într-un grup de lucru interministerial modificările legislative necesare. Deși existau și înainte prevederi împotriva hărțuirii, în realitate, puține victime înaintau plângeri, întrucât lipseau mecanismele de protecție, așa că mai bine își dădeau demisia”, a transmis Camelia Proca-fondatoarea asociației.

A.L.E.G. a ajutat peste 4000 de femei aflate în situații de violență domestică sau hărțuire, atât din Sibiu, dar și din alte localități. Cu mulți ani înaintea pandemiei, A.L.E.G. a introdus o platformă de consiliere la distanță, prin care femeile au  posibilitatea să se clarifice dacă sunt într-o situație de abuz și să ia în calcul diferite drepturi și opțiuni pe care le au. Pentru unele femei, este necesară educația financiară și capacitarea economică, în timp ce altele au nevoie de suport pentru a evita hărțuirea fostului partener, care poate continua multă vreme mai ales în cazuri de custodie comună pentru copii.

Mai multe detalii cu privire la A.L.E.G găsim pe site-urile www.aleg-romania.eu și www.sieureusesc.ro.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa