Tribuna
SEVIS
A început activitatea în centrul de vaccinare de la Avrig. Prima persoană vaccinată, un pensionar din Sibiu
Dan FRÂNCU
1549 vizualizari
A început activitatea în centrul de vaccinare de la Avrig. Prima persoană vaccinată, un pensionar din Sibiu
De luni dimineaţa, centrul de vaccinare amenajat în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig (Sala de Sport) a devenit funcţional. În prima zi, 120 de sibieni, în marea lor majoritate persoane trecute de 65 de ani, au fost vaccinate aici, urmând ca, peste 21 de zile, să se prezinte pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Activitatea la Centrul de vaccinare Avrig (CENTRUL DE VACCINARE FIX SB C13 - LICEUL TEORETIC "GHEORGHE LAZĂR” AVRIG) nu a început foarte uşor şi simplu, dar, după efectuarea tuturor verificărilor, a actualizărilor şi mai multe apeluri telefonice între reprezentanţii autorităţii publice locale şi responsabilii judeţeni ai acestei campanii de vaccinare anti Covid – 19, lucrurile s-au aşezat pe o bază solidă, iar circuitele au funcţionat foarte bine.

Pentru a se asigura că activitatea se va desfăşura în condiţii normale, dis de dimineaţă au fost prezenţi la centrul de vaccinare primarul Adrian Dumitru David, viceprimarul Ciprian Stoişor, coordonatoarea activităţii medicale a centrului, dr. Anca Bumbuluţ, şeful Serviciului Public Poliţia Locală Avrig, Constantin Petre, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Avrig, Alina Lăzăroae, şeful Serviciului de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei oraşului Avrig, Lucian Isachi, cadre medicale, personal auxiliar şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei Avrig. Deşi deschiderea centrului de vaccinare a fost anunţată pentru ora 8 dimineaţa, iar primele programări au fost făcute pentru aceeaşi oră, s-au ivit câteva mici probleme (inexistenţa unor materiale esenţiale pentru desfăşurarea procedurii de vaccinare, întârzierea sosirii vaccinului, inadvertenţe tehnice în procesul de activare a echipamentelor informatice şi logare în sistemul naţional de evidenţă etc), probabil inerente oricărui început. Totuşi, am observat o mobilizare bună şi o implicare a responsabililor locali ai acestei activităţi, iar situaţia s-a remediat relativ repede, soluţiile identificate de cei prezenţi demonstrând, din nou, hotărârea generală pentru ducerea la bun sfârşit a acestei misiuni deosebit de importante pentru procesul de încheiere a pandemiei. La ora 9 şi 10 minute, la Avrig a fost administrat primul vaccin anti Covid – 19.

 

„Mă vaccinez pentru că îmi doresc să scap de toată nenorocirea asta...”- Toma Banea, prima persoană vaccinată la centrul din Avrig

 

Prima persoană ce a primit vaccinul anti Covid 19 la centrul de vaccinare din Avrig a fost sibianul Toma Banea, un pensionar în vârstă de 67 de ani. Emoţionat dar foarte sigur şi încrezător pentru ceea ce urmează, sibianul ne-a mărturisit că a ales să se vaccineze la Avrig deoarece la Sibiu nu a mai găsit locuri disponibile şi a dorit să treacă prin această experienţă cât mai repede. Întrebat care sunt speranţele şi gândurile care l-au trimis aşa de rapid la vaccnare, pensionarul sibian ne-a răspuns: „Îmi doresc să scap de toată nenorocirea asta, să fie totul ca înainte. Nu mi-e teamă deloc de vaccinare, am încredere în acest vaccin şi în această campanie! Nu am fost infectat cu virusul SARS Cov 2 şi vreau să le transmit tuturor celor ce sunt neîncrezători în vaccin şi în această acţiune, să aibă încredere, că doar cu încredere putem scăpa de pandemie şi putem ajunge la normal. Am încredere sută la sută în eficienţa acestei etape!”.

 

Mai mulţi sibieni s-au programat pentru vaccinare la centrul din Avrig

 

Chiar dacă, în strategia judeţeană a acestei campanii, înfiinţarea centrului de vaccinare de la Avrig a fost gândită pentru a asigura acoperirea zonei Ţării Oltului (de la Arpaşu de Jos, până la Racoviţa), aici se pot programa pentru primirea vaccinului şi persoane din alte localităţi ale judeţului. De altfel, în prima zi de activitate, la Avrig au fost vaccinate mai multe persoane cu domiciliul în Sibiu, marea majoritate fiind persoane în vârstă, pensionari.

 

Pentru început, 120 de vaccinaţi zilnic

 

Cel puţin în primele zile de activitate, la centrul de vaccinare din Avrig se vor putea vaccina zilnic 120 de persoane (10 persoane/oră), fiind utilizate doar două din cele patru puncte de vaccinare amenajate. Situaţia este deternimată, se pare, de numărul de doze de vaccin asigurate centrului de responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Se preconizează că, la momentul în care primii beneficiari ai vaccinării vor trebui să se prezinte pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin, centrul va funcţiona cu toate cele patru puncte de vaccinare.

 

Centrul este deservit de personal din zonă

 

Personalul medical (medici şi asistenţi medicali) ce asigură procedura de vaccinare este selectat din zonă, din rândul cadrelor care au atestat de liberă practică şi experienţă în domeniu. De asemenea, personalul tehnic ce asigură recepţia, înregistrarea pacienţilor şi eliberarea documentului ce atestă vaccinarea, a fost selecţionat din zonă. Centrul de vaccinare Avrig funcţionează în fiecare zi, între orele 8 şi 20, în două schimburi.

Luni dimineaţa, la deschiderea centrului, conform informaţiilor disponibile pe platforma de gestionare şi evidenţă a campaniei naţionale de vaccinare anti Covid – 19, programările pentru vaccinare la Avrig erau destul de înaintate, fiind ocupate inclusiv primele cinci zile ale lunii februarie.

Centrul de vaccinare amenajat în sala de sport a liceului avrigean deţine diverse spaţii special destinate, astfel încât operaţiunile de vaccinare să se poată desfăşura în condiţiile cele mai bune, conform reglementărilor primite din partea specialiştilor. Astfel, aici au fost create spaţii de recepţie şi registratură, o zonă de triaj medical, vestiar pentru personalul medical, zone de aşteptare pentru pacienţi (pre şi post vaccinare), un punct de prim ajutor, o zonă specială destinată personalului medical, o zonă de colectare a deşeurilor medicale, grupuri sanitare pentru personalul medical şi pacienţi, precum şi patru puncte de vaccinare.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia