Tribuna
Sevis
9 MAI: O ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE PENTRU ROMÂNIA
Adrian POPESCU
561 vizualizari
9 MAI: O ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE PENTRU ROMÂNIA
Națiunea noastră are onoarea și marele privilegiu ca dintre toate țările membre UE să sărbătorească de Ziua Europei trei evenimente majore. În ordinea filelor istoriei noastre semnificația triplă a zilei de 9 MAI are următoarea ierarhie: este ziua în care marcăm Independența României, ziua în care punctăm sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial dar și ziua în care ne bucurăm de ”construcția UE” din care facem parte.

 

Manifestări în Sibiu 
 

În acest context structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu autoritățile publice locale şi Mitropolia Ardealului, vor organiza, duminică, 9 mai, la „Monumentul Ostaşului din toate timpurile”, amplasat în fața Cercului Militar, o serie de manifestări dedicate celor trei evenimente majore din istoria noastră. Activitățile vor debuta la ora 09.50 cu un program artistic susținut de Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi vor continua, la ora 10.00, cu ceremonia militară în cadrul căreia se va oficia slujba religioasă de cinstire a memoriei eroilor neamului şi se vor depune coroane și jerbe de flori. Totodată, cu această ocazie, poate fi vizitată, în perioada 7 - 13 mai, expoziția foto-documentară dedicată zilei de 9 mai, expusă în cadrul Cercului Militar Sibiu.

Un preview în cheia 3

1. Războiul de Independență; Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranității otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul țării: „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”. Independența proclamată a fost consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută apoi de puterile europene.

2. Ziua Victoriei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial; În anul 1945, când Aliații din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, după cotropirea Poloniei, în 1939, și cucerirea Danemarcei și a Norvegiei, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european. 

3.Ziua Europei; Uniunea Europeană are la baza demersului unificator o intervenție aparținând ministrului francez al afacerilor externe Robert Schuman, care declara următoarele: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință. Contribuția pe care o poate aduce civilizației o Europă organizată și activă este indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice…”. După declarația lui Schuman, din 9 mai 1950, primul pas a fost făcut de Statele Beneluxului și Italia, lor s-au alăturându-se Franța și Germania, care în 18 aprilie 1951, au semnat - și ele- Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) alături de Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Ulterior aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE). În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua UE o construcție la care s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria dar și Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state, anume: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria iar din 1 ianuarie 2007 Bulgaria și România. UE după Brexit are  26 de țări membre.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia