Tribuna
Sevis
9 Mai, înnoită cu lucrări de peste 7 milioane lei
9  Mai, înnoită cu lucrări de peste 7 milioane lei
Strada 9 Mai din Sibiu a fost deschisă oficial astăzi, după o investiţie care a depăşit 7 milioane lei, fonduri provenite de la Uniunea Europeană şi din contribuţia Primăriei Sibiu. Pe lângă înlocuirea reţelelor de apă, canalizare, refacerea trotuarelor, a parcărilor, a carosabilului şi a iluminatului public, pe fosta amplasare a clădirii Dragoner a fost creat un spaţiu de odihnă cu elemente care amintesc de vechile construcţii. Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a fost prezent la evenimentul de astăzi.

Strada 9 Mai din Sibiu, una dintre cele mai importante artere din Oraşul de Jos, este complet modernizată în urma unei investiţii realizate din fonduri europene. "S-a finalizat lucrarea pe strada 9 Mai, un şantier deosebit de important pentru noi, pentru sibieni, este una dintre cele mai vechi străzi din Sibiu care a ajuns la un moment dat să prezinte dificultăţi în trafic. Am decis să o reabilităm integral, aceasta însemnă şi reţelele, carosabilul, trotuarele, parcările, inclusiv iluminatul public. Este o lucrare pe fonduri europene cu garanţie de 5 ani", a spus astăzi primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Finanţarea acestui proiect a fost asigurată din fonduri structurale în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană depus de municipalitatea sibiană în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul ,,Poli de dezvoltare urbană”. Valoarea totală a proiectului este de 7.284.266,86 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 5.457.546,56 lei. Contractul de lucrări a fost semnat în luna martie 2013 cu firma SC Sinecon SA, valoarea acestuia fiind de 2.791.679 lei, fără TVA. Termenul prevăzut în contract pentru execuţia lucrărilor a fost de 18 luni, termenul de garanţie pentru acestea fiind de 5 ani.

 

Lucrări complete

 

În contract a fost prevăzută amenajarea unei noi reţele de transport a apei. De asemenea, constructorul a amenajat o nouă reţea de distribuţie a apei potabile, o nouă reţea de canalizare menajeră şi un nou sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale. Contractul a inclus şi modernizarea structurii rutiere, au fost modernizate carosabilul şi trotuarele, iar cele 138 de locuri de parcare au fost amenajate pe o zonă de pavaj creată între carosabil şi trotuar. Sistemul de iluminat public a fost de asemenea modernizat, trecându-se de la iluminatul cu corpuri suspendate la corpurile de iluminat instalate pe stâlpi metalici. "Lucrarea a fost una obişnuită, care nu a ridicat dificultăţi, singura problemă a fost vremea, care ne-a încurcat mai ales acum în perioada de vară", a spus Marius Sitar, directorul Sinecon.

 

Dragoner, readus în prezent

 

Primarul Klaus Iohannis a vorbit şi despre reconstrucţia unei zone emblemă pentru această stradă. "Zona este extrem de bogată în tot felul de clădiri cu valoare istorică sau simbolică şi porţiunea care a necesitat cea mai mare atenţie este intersecţia cu Ocnei, Faurului, aşa numita zonă Dragoner, unde din nefericire în anii 80 comuniştii au dispus demolarea unei clădiri care a avut o mare tradiţie. Noi am avut grijă ca acel loc să fie marcat, prin recontrucţia unor fundaţii care marchează vechea clădire din Dragoner", a explicat Iohannis. Zona numită Piaţa Dragonilor, după Straja Dragonilor (Dragonerwache) a funcţionat aici intre 1687-1710. Clădirea a fost demolată în anii 1980. "Reprezintă o legătură cu trecutul prin acea elevaţie care urmăreşte exact conturul clădirii demolate în anii 80 realizată din piatră spartă şi prin mobilierul modern am introdus prezentul şi îi dăm o funcţiune de odihnă, se pot organiza evenimente mai mici", a explicat arhitectul Victor Moraru. Străzile Faurului, Ocnei şi Turnului – artere principale în Oraşul de Jos - au fost reabilitate în ultimii doi ani prin proiecte finanţate din fonduri structurale. Strada 9 Mai este cea de-a patra arteră din această parte a centrului istoric care a fost complet reabilitată.

La deschiderea oficială de astăzi au fost prezenţi şi viceprimarii Sibiului, Astrid Fodor şi Virgil Popa, directori din Primăriei, reprezentanţi ai constructorului.


comentarii
15 comentarii

Es lebe Hermannstadts Fuehrer prof. Klaus-Werner Johannis!
Volkischer Beobachter
22.08.2014 13:43
TREBUIA SI O MICA FANTANA ARTEZIANA CA PE CENTRU LA VECHEA CLADIRA A TELEFOANELOR
sibianca
22.08.2014 13:59
ai dreptate...fantana aia e penibil de prost realizata, murdara, etc....o rusine pentru oras!
@ sibianca
22.08.2014 14:31
@sibianca: Si ce propui so curete primarul??? Daca avea Sibiul oameni civilizati nu arata asa fantana de arunca gunoiul in cosuri si nu in fantana!!!
Sasu
22.08.2014 14:40
Sunt curios caum vor intretine ambientul riveranii din zona, mari consumatori de bomboane agricole( pt. cei mai tineri, bomboanele agricole sunt semintele)!
gogu
22.08.2014 15:41
Bai..., oameni buni .., daca primaru va face ceva nu e bine , daca nu va face , iar nu e bine. Ia graiti voi cum ar fi bine ptr toti . Va garantez ca nu gasititi nimic ce va fi pe placul tuturor , dar ar fi bine sa invatati sa faceti si compromise , voi vreti sa fie bine dar numai ptr voi ca persoana individuala si automat ceilalti sa fie obligati sa accepte ca trebuie sa fie bine ptr intreg Orasu.
Marinica
22.08.2014 23:01
splendid asa ceva nici nu visam ,adevarata opera de arta ,acum astept giratorile de la intersectia bilea cu stf cel mare si de la calea dumbravi cu cimitiru comunal ,grabestetye johannis ca mai sunt 2 luni si te vei muta la cotroceni ca presedinte si nu o s-a mai ai timp s-a te ocupi de marile proiecte ale sibiului ,ca aimult de lucru la ce haos si dezmat au facut astia de neau condus de 25 de ani e mult de munca iti trebuie cel putin tot atitea mandate cite ai obtinut si la sibiu ,vezi pregateste un continuator la functia de primar s-a nu ajunga vreun nou condurat ca ce ai reusit s-a faci in 14 ani strica astia in 1-2 ani si atunci s-a vezi injuraturi si spite in fund la aia de dau acum cu fecale pe sibiu
fanel
23.08.2014 09:03
Lasati ca peste tot lucrari ne finalizate a se vedea trotuarul statie cibin si,vizavi scoala militara ion voda si altele trimiteti SA
FACA POZE
ioan dacul
23.08.2014 12:07
de remarcat si bancile antidormit, ca sa nu sa se poata intinda nimeni ori prea mici ori cu separatoare.
Alex
23.08.2014 17:45
Mai terminati dreacu cu linguseala si pupatul cuurului sasului ce va da de haleala,pupincuristi jegosi ce sunteti,mai bine mergeti la munca papagali retardati!!!!!!!!!
@fanel,marinica,sasu
24.08.2014 07:54
domnule Johanis iesi si zi ceva in legatura cu politica, cu orice dar nu mai sta, ca miticii toaca intruna. am impresia ca te-ai ascuns, ca ti-e frica.ia atitudine fata de ce se intampla, si se intampla multe.am impresia ca nu mai exista opozitie.
ilie
24.08.2014 10:54
Gradinar strangea ieri la Rasinari semnaturi pt Iohannis. Ce mai vorbim?
KWIL
24.08.2014 12:45
Serios? Cum se poate asa ceva? gradinar nu e o persoana de incredere! Ba, mai mult, din cauza afacerilor sale s-a cam compromis! ma mir ca accepta Dl. Klaus asa eva!!!
@KWIL
24.08.2014 14:00
Serios? Cum se poate asa ceva? gradinar nu e o persoana de incredere! Ba, mai mult, din cauza afacerilor sale s-a cam compromis! ma mir ca accepta Dl. Klaus asa eva!!!
@KWIL
24.08.2014 14:00
Serios? Cum se poate asa ceva? gradinar nu e o persoana de incredere! Ba, mai mult, din cauza afacerilor sale s-a cam compromis! ma mir ca accepta Dl. Klaus asa eva!!!
@KWIL
24.08.2014 14:00
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia