Tribuna
500 de dansatori şi 11 ore de spectacol folcloric pentru Ioan Macrea
500 de dansatori şi 11 ore de spectacol folcloric pentru Ioan Macrea
* Un cadou folcloric cu greutate au primit sibienii cu două săptămâni înainte de Crăciun: Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea". Aşa cum ne-am obişnuit, festivalul s-a dovedit a fi un adevărat festin al cântecului şi dansului popular românesc*
Cine iubeşte tradiţiile şi cântecul popular, ştie că, la Sibiu, Moş Crăciun vine în fiecare an cu un festival de calibru: "Ioan Macrea". Evenimentul a marcat în acest an cea de-a XII-a  ediţie şi dacă e să ne luăm după numărul de artişti prezenţi în scenă - peste 500, după numărul de spectatori - peste 2.300, după numărul de ore de spectacol  - peste 11 şi după reacţiile publicului - ropote de aplauze, putem să tragem o singură concluzie: Festivalul "Ioan Macrea" a fost un succes, iar Silvia Macrea, director al festivalului şi fiica reputatului coregraf Ioan Macrea, a reuşit să îndeplinească visul tatălui ei, acela de a aduce anual la Sibiu cele mai bune ansambluri folclorice din ţară.

O călătorie cum alta nu-i

Ediţia 2010 a festivalului a fost dominată, fără doar şi poate, de gazde. Nu de alta, dar peste 200 de dansatori, copii, adulţi şi vârstnici, adică Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, împreună cu „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Cibinul” - şi-au dat mâna într-un megaspectacol al tradiţiilor româneşti.
"Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri" a adus în prim plan obiceiuri de peste an din Oltenia, Moldova, Dobrogea, Banat, Maramureş, Muntenia şi Transilvania, iar modalitatea a fost cea pe care Silvia Macrea şi Theodor Vasilescu (semnatarii scenariului, coregrafiei şi regiei) au inaugurat-o anul trecut: o îmbinare de cântec, joc şi proiecţii video. Spectacolul a avut mare priză la public, aşa că ropotele de aplauze au întrerupt evoluţia dansatorilor, iar, la sfârşitul celor două reprezentaţii, 1.500 de spectatori s-au ridicat în semn de recunoştinţă. "Aplauzele spectatorilor dovedesc faptul că această Călătorie a noastră a ajuns la destinaţie, la sufletele lor. Le mulţumesc pentru susţinerea pe care ne-o arată de fiecare dată şi le mulţumesc artiştilor care, în amintirea tatălului meu, păstrează vie flacăra tradiţiilor. Au muncit luni de zile pentru această producţie; fără ei nu se putea realiza acest spectacol. Mulţumesc, de asemenea, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, Cercului Militar din Sibiu şi Casei de Cultură a Sindicatelor pentru tot sprijinul acordat. Le mulţumesc şi sponsorilor care ne-au ajutat: Euroil, Transagape, Angel`s Catering, Continental Forum, Power Team şi Coca-Cola", spune Silvia Macrea, director festival.
Spectacolul "Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri" a vrăjit nu doar publicul prezent în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, ci şi specialiştii: "Acest megaspectacol este un exemplu pentru noi, coregrafii ansamblurilor folclorice din România. Eu l-am cunoscut pe Ioan Macrea, l-am întâlnit în 1955 şi mi-a fost ca un frate. În galeria mare a folclorului românesc acolo e locului lui, aşa mare maestru a fost. Toţi am avut de învăţat de la el şi mă bucur că rămâne acest vlăstar, fiica lui Silvia, să-i ducă munca mai departe", a spus Miloslav Tatarici, coregraf al Ansamblului "Banatul".
În semn de recunoaştere a valorii spectacolului şi a Ansamblului pofesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", vicepreşedintele Constantin Şovăială a oferit o Diplomă de excelneţă din partea Consiliului Judeţean Sibiu.

Întrecere în paşi de dans

Cum Festivalul "Ioan Macrea"  e singurul eveniment din România dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, ansamblurile "Ciprian Porumbescu", "Doina Gorjului", "Transilvania", "Banatul" şi "Mureşul" au venit cu programe special concepute. De pildă, "Transilvania" a uimit printr-o coregrafie ce a renunţat la jocul cu multe perechi şi a mizat pe "partituri coregrafice" cu prim solişti. În schimb, "Banatul" şi-a dedicat întreg recitalul maestrului Ioan Macrea, aşa că lângă portretul maestrului au fost depuse flori, iar memoria sa a fost onorată prin bătăile repetate în cizmă ale dansatorilor. De sărbătorile Crăciunului ne-au amintit cei de la "Mureşul", aşa că urşi, căiuţi şi alte personaje mascate au năvălit în scenă.
în final, ar mai fi de spus un singur lucru: printre spectatorii nu s-au numărat doar sibieni, zeci de persoane din Ploieşti, Cluj, Bucureşti, Alba şi Deva au venit la Sibiu special pentru a vedea Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea".
Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Cercul Militar Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
comentarii
7 comentarii

BRAVO SI FELICITARI Silvia Macrea! Si un mare "BRAVO" si sponsorilor care au dat ajutor ca acest festival sa fie posibil si de clasa I.
Maria
13.12.2010 02:01
Mii de multumiri. Astept viitorul spectacol la Sibiu.
Eugen
13.12.2010 07:26
felicitari pt frumosul spectacol pe care ni l-ati oferit.
nicoleta marginean
13.12.2010 07:27
Daca ar fi sa analizeze cineva, din punct de vedere cultural ce face d-na Silvia Macrea,caruia ii transmit toate felicitarile SILVIEI MACREA!!! sa-i dea Dumnezeu sanatate sa poata continua, ar tebui sa fie numita ambasador cultural al Sibiului...poate se sesizeaza cineva.. a, am uitat parca mai este o doamna care conduce o institutie de cultura din suborninea Consiliului judetean, dar apare mai mult pe la Favorit ???
Felicitari pentru festival tuturor celor care s-au implicat. Bravo dansatorilor....
un fan al dansului
13.12.2010 09:26
Esti cea mai tare Silvia, tine-0 toto asa mama unei dansatoare de la Cibinul
mioara
13.12.2010 11:46
Mai Jeane, mai, te roade rau invidia, nu??

Felicitari doamnei Silvia Macrea pentru tot ce face pentru judetul nostru! Doresc tuturor membrilor ansamblului "Sarbatatori fericite"!
vali
13.12.2010 16:51
eu asa un spectacol folcloric nu am mai vazut pana acum ...ceva extraordinar...mirific este putin spus...si cata munca trebuie sa fie in spatele acestui magnific spectacol..felicitari junilor sibiului..felicitari D-NEI SILVIA MACREA PT CE ATI OFERIT SIBIENILOR PRIN ACEASTA CALATORIE...am plans in sala in timpul multor momente...va felicitam din suflet!
mimi
14.12.2010 09:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia