Tribuna
Fabrica Sevis
40.000 de spectatori pe zi, la Festivalul Internaţional de Teatru
40.000 de spectatori pe zi, la Festivalul Internaţional de Teatru
* Mare înghesuială, mare, duminică seară în încheierea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: zeci de mii de sibieni au luat cu asalt centrul Sibiului, au cântat alături de Zdob şi Zdub şi au urmărit corabia piraţilor pe strada Nicolae Bălcescu* Estimările organizatorilor arată că cele 350 de evenimente ale Festivalului Internaţional de Teatru au fost urmărite de aproximativ 400.000 de spectatori* 70% din totalul biletelor au fost vândute în afara ţării*
După zece zile şi zece nopţi în care Sibiul a dat în clocot în teatru, muzică, dans, lansări de carte, conferinţe şi spectacole de stradă, Festivalul Internaţional de Teatru şi-a luat rămas bun pentru un an de la spectatori. Cea de-a XVII-a ediţie FITS a echivalat cu 10 zile de festival, participanţi din 70 de ţări, 350 de evenimente în 66 de spaţii. "A fost cea mai reuşită ediţie de până acum, atât cantitativ, cât şi calitativ. A fost cea mai bine organizată ediţie: nu ne-a surprins nimic, am căutat soluţii  alternative pentru diferite probleme, iar programul de voluntariat a funcţionat foarte bine. Mulţumesc comunităţii sibiene care a dat un exemplu extraordinar de decenţă şi implicare", declară Constantin Chiriac, directorul FITS.

Zdob şi Zdub şi Piraţii au închis festivalul

Ultima zi de festival a fost una plină, atât din punct de vedere al spectacolelor de stradă, cât şi al mulţimii de sibieni şi turişti care au dat năvală în centrul Sibiului. De cum a început să se însereze, festivalul ne-a făcut program: ne-am întâlnit cu păsări fantastice sau am dansat şi am râs alături de Banda de Surdo.
Punctul culminant a fost atins la orele nopţii şi s-a întins pe parcursul a mai bine de două ore: trupa Zdob şi Zdub a dat tonul cu un concert electrizant care a umplut Piaţa Mare de spectatori. Când "Boonika" a încetat să bată toba s-a dat startul migraţiei, spectatorii îndreptându-se valuri-valuri spre Cazarma 90. Deschizătoare de drumuri ar fi trebuit să fie corabia piraţilor, caracatiţa şi meduzele gigantice, dar până şi ele şi-au croit cu greu calea prin mulţimea nerăbdătoare să le fotografieze şi filmeze. O avalanşă de clickuri din mii de telefoane mobile şi aparate de fotografiat a alcătuit fondul sonor al serii, alături de muzica propusă de spaniolii de la Carros de Foc. Decibelii şi luminile de pe cer aveau să se înmulţească odată cu ploaia de artificii care a marcat finalul festivalului.

Îngrămădeală la spectacolele de stradă şi la bilete

De priză la public a avut parte festivalul nu doar în ultima seară, ci pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor. "În acest an, Festivalul a reuşit o adevărată performanţă: am vândut toate biletele pentru toate spectacolele. Cererea a fost mai mare decât numărul de bilete disponibil şi tocmai de aceea am dezvoltat foarte mult secţiunea spectacolelor de stradă. Cifra de 35.000 de spectatori de anul trecut a fost cu mult depăşită şi am avut minim 40.000 de spectatori zilnic", spune Constantin Chiriac.
Şi biletele s-au vândut bine, spun organizatorii: în medie - 2500 de bilete pe zi. "Anul trecut s-au vândut 1100 bilete/zi, anul acesta suma s-a dublat.  70 % din bilete au fost vândute în afara ţării, iar sistemul înline a funcţionat extraordinar de bine: 40 % din bilete au fost vândute prin Internet", adaugă Constantin Chiriac.

2.200 de participanţi

Tabloul celui mai mare festival al României nu ar fi complet fără o privire către cifrele ce fac să se mişte motorul festivalului. Despre oamenii de la Markenting, de la Logistică, despre fotografi mşi translatori am mai mai vorbit, la fel şi despre artişti sau despre tehnicienii din spatele  scenei. Vă întrebaţi la cât se ridică numărul lor? 2200 de persoane au contribuit la FITS 2010. Dintre acestea, 250 sunt voluntari, 120 - jurnalişti, iar restul –organizatori şi invitaţi, de la artişti de prim rang ai scenei româneşti, la tehnicieni.comentarii
13 comentarii

circ vad la tv zilnic. Daca imi permiteam mergeam la spectacole bune care au fost
din fericire nu mam numarat printre ei
08.06.2010 06:56
Cel mai frumos festival din Romania si printre cele mai frumoase festivaluri din Europa.FELICITARI bine ca se mai si lucruri frumoase.
dana
08.06.2010 07:04
Din pacate, editia de anul acesta a fost oarecum umbrita de marsaviile care ni se pregatesc. Si de consecintele (cu iz financiar)acestora.
spectator
08.06.2010 08:19
Bine ca s-a terminat (mare greseala ca s-a desfasurat) si sper ca aceasta sa fi fost ultima editie.
?!
08.06.2010 08:31
ca la estimarile de pe timpul lui Ceausescu,40000 de kg la hectar.Ba voi sunteti normali,auzi 40000 de oameni pe zi.voi cred ca ati calculat si pe cei care tranziteaza Sibiul.
ha
08.06.2010 09:01
Pentru ?!
Du-te in sud la olteni ca acolo nu vezi asa ceva,poate iti place prostul gust si atunci acolo ai toate sansele sa te simti bine.
Bravo sibieni :organizatori si spectatori.Felicitari si mergem mai departe macar 10 zile pe an poate mai uitam de MITICII din Capitala.....................
xxl
08.06.2010 09:03
Felicitari pentru reusita FITS. O mare realizare penru Sibiu. Nu inteleg, totusi, de ce sibienii au iesit cu zecile de mii la festival, dar ca sa-si apere drepturile incalcate brutal de guvern nu au iesit nici macar o mie... Sa ne meritam, oare, soarta ?!
sibian
08.06.2010 09:25
@din fericire nu mam numarat printre ei
biletele au fost 10 RON intreg sau 5 RON cu reducere pentru studenti si pensionari. imi este greu sa cred ca cineva care este interesat de vreun "spectacol bun" nu si-ar permite sa dea 10 RON intr-o zi dintr-un an ca sa vada un astfel de spectacol ...
cineva
08.06.2010 10:01
Minte parvenitul asta moldovean de ingheata apele acum vara.
Am vazut si eu circotea cu aia de cantau aninati de macarale. Nu am inteles unde se regasea fenomenul artistic. In batutul tobei la inaltime?
tovarasu
08.06.2010 10:49
350 de evenimente , 400 de mii de spectatori si 70 % din bilete vandute in strainatate !!! Ce gogosi ne serveste mitomanul de Chiriac , de ingheata raurile in mijlocul verii !!! A fost un festival doar cantitativ , si deloc calitativ teatral !!!
Thespis
08.06.2010 12:19
Festivalul a fost o masina de tocat bani (in majoritate publici). Cei care sustin acest festival o fac din interes (financiar, de imagine etc), din prostul gust pe care ii caracterizeaza sau sunt total pierduti de realitate si adevar. Alte lucruri mult mai importante pentru locuitorii Sibiului sunt de facut, de care acestia sa beneficieze tot anul. Beneficiarii directi ai festivalului sunt hotelierii care cazeaza turistii. Care este venitul obtinut de primarie de pe urma festivalului, de pe urma alocari fondurilor de la buget? ZERO. Oricum, sper ca aceasta sa fi fost ultima editie a festivalului. Cu respect, pentru toti sibienii cu bun simt si bun gust!
?!
08.06.2010 14:33
E rau daca 70% din bilete au fost vandute in afara tarii. Adica sibienii isi platesc corecti darile la primarie, din banii astia primarul da un milion de euro lui chiriac pentru festival si "strainii" beneficiaza de spectacole cu pret de 10 lei! Iar ai nostri, n-au vazut teatru, ci acrobatie, jonglerie cu foc si concerte in piata cu trupe aduse de Artmania. Mai numarati si tarile, nu sunt 70, sunt maxim 30. Evenimentele sunt cu ceva peste 200, nu 350. Iar locatiile sunt vreo 20, nu 66... De unde 400.000 de spectatori cand Sibiul are statistic 155.000 de locuitori?! Pe ce s-a dus totusi, un milion de euro ?
Statistica reala
08.06.2010 19:02
Vai de capul vostru nimica nu va multumeste va meritati soarta de oameni ratati si fara cultura.Lasa ca ne lauda stainii si vin din Europa si de peste OCEAN sa vada un festival de mare valoare.Nu au sansa f multi sa vada un festival ca acesta si voi care aveti asa o sansa nu stiti sa profitati de ea.
DANA
08.06.2010 23:48
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia