Tribuna
Sevis
385 de bolnavi de cancer de piele, în trei ani
Andra MARINESCU
1413 vizualizari
385 de bolnavi de cancer de piele, în trei ani
În perioada 2011-2013, nu mai puţin de 385 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu cancer de piele, la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu: au avut carcinoame bazocelulare, melanoame sau carcinoame spinocelulare. În acest sens, s-au elaborat proiecte care au fost prezentate, în cadrul unei conferinţe de presă, de conf. univ. dr. Maria Rotaru, de la Secţia Clinică Dermatologie SCJU Sibiu.
Programele au fost elaborate alături de Facultatea de Medicină "Victor Papilian" a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, în parteneriat cu Leo Pharma din Bucureşti. Vorbim despre keratozele actinice, leziuni cutanate precanceroase, care apar frecvent la vârsta de 40 de ani, în special la persoanele cu pielea deschisă. Proiectele au o perioadă între 12 şi 18 luni de implementare şi includ 750 de respondenţi aparent sănătoşi, aparţinând unor grupe populaţionale diferite socio-demografic, precum şi 250 de pacienţi diagnosticaţi şi trataţi cu keratoze actinice, sau/şi carcinoame cutanate din toate centrele implicate în proiect.
Dermatologi din cinci clinici
Primul proiect este "Aprecierea atitudinii faţă de keratoze actinice şi carcinoame cutanate în populaţia sănătoasă corelată cu prevalenţa acestora şi evaluarea riscului de transformate neoplazică prin analiza factorilor asociaţi". "Acesta are în vedere, în primul rând, realizarea unui studiu prospectiv multicentric, în populaţia sănătoasă, evaluând atitudinea şi conduita faţă de keratozele actinice şi carcinoamele cutanate, precum şi evaluarea factorilor de rosc asociaţi la respondenţii sănătoşi. Pacienţii cu asemenea leziuni pot fi trataţi de medicii dermatologi din cinci Clinici de Dermatologie din centrele universitare din Sibiu, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti", a anunţat dr. Maria Rotaru.
Bază de date cu pacienţi
Cel de-al doilea proiect, "Studiul factorilor de risc tumoral corelaţi cu formele clinico-patologice ale carcinoamelor cutanate şi analiza comportamentului unor grupe populaţionale faţă de cancerrele cutanate", urmăreşte luarea în evidenţă a pacienţilor cu carcinoame cutanate şi keratoze actinice prin realizarea şi completarea fişei pacientului şi identificarea factorilor epidemologici şi alţii. De asemenea, prin acest proiect se vor urmări evaluarea riscului tumoral şi cunoaşterea gradului de informare a populaţiei. Totodată, se va actualiza un algoritm de tratament şi se va realiza o bază de date electronice cu datele pacienţilor.
Beneficiari indirecţi
Printre cei care vor beneficia de aceste două proiecte se numără şi medicii de familie, care vor putea lua parte la conferinţe şi workshopuri pe această temă, medicii dermatologi ce vor putea să trateze în faze incipiente aceste leziuni, şi medicii rezidenţi dermatologi din centrele universitare incluse în studiu, care se vor implica în colectarea datelor din chestionarele atât adresate oamenilor sănătoşi, cât şi pacienţilor cu carcinoame cutanate şi keratoze actinice. Indirect, vor beneficia de programe Societatea Română de Dermatologie, care va avea acces la rezultatele studiului, şi sistemul sanitar românesc, care va folosi datele ca punct de plecare pentru crearea unor strategii naţionale de educaţie a populaţiei pe acest subiect.
Azi - ziua mondială a psoriazisului
Dr. Maria Rotaru a amintit în cadrul conferinţei de presă de marţi şi despre ziua mondială a psoriazisului, care se sărbătoreşte astăzi, 29 octombrie. În această zi, în România se desfăşoară fel de fel de campanii şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului problematica comună a tuturor persoanelor afectate de psoriazis. În 2014, sloganul acestei zile este "apropierea nu este conmtagioasă", mai ales că multe persoane neinformate manifestă o anumită rezervare faţă de bolnavii de psoriazis.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia