Tribuna
Ţiglari, cartierul ogor
Dragoş BAKO
8871 vizualizari
Ţiglari, cartierul ogor
Despre cartierul Ţiglari s-a scris, s-a vorbit, se va scrie şi se va mai vorbi probabil mult timp de acum înainte. Adjective precum frumos, curat sau civilizat nu s-au pomenit şi nici nu cred că vor fi rostite prea curând în povestirile în care se vorbeşte despre cartierul aflat lângă Lacul lui Binder. Deşi pare greu de crezut, Ţiglariul face parte tot din municipiul Sibiu, oraş cu pretenţii, buric al culturii europene în anul de graţie 2007. Teoretic, da. Practic...nu ştii ce să crezi.
După ce treci linia ferată şi dai de barul de lângă Lacul lui Binder, poţi spune că ai ajuns în partea cenuşie a Ţiglariului. Blocuri gri, cu aer de lagăr, noroi, bălţi, străzi făcute praf şi ici - colo câte un trecător care încearcă să-şi protejeze fără succes încălţămintea, de bălţi şi noroaie.

Străzi, trotuare şi ogoare

Străzile şi trotuarele din Ţiglari arată mai degrabă a ogor arat decât a căi de acces dintr-un oraş cu pretenţii de localitate urbană - să zicem - europeană. Mai mulţi locuitori de aici se plâng de starea drumurilor, de canalizarea care la o ploaie mai zdravănă se înfundă, de conductele de apă care cedează destul de des, de diferitele lucrări care au transformat zona într-un perpetuu şantier şi, nu în cele din urmă, de comportamentul unora dintre vecinii de cartier, mai puţin familiarizaţi cu ingredientele ce formează acea tocană numită civilizaţie, care ne încântă nările, dar din care ne e teamă să gustăm, de teamă să nu ne frigem.

Drumu-i lung, noroiu-i mare

Ca să ajungă la şcoala sau grădiniţa din cartier, copiii din Ţiglari trebuie să treacă adevărate teste de echilibristică, printre bălţi, gunoaie aruncate la voia întâmplării de locatari prea grăbiţi să mai parcurgă câţiva paşi până la pubele. Pe diferite tonalităţi, vocile cartierului aruncă acuzaţii atât către administraţia locală cât şi spre unii vecini din cartier. Unde e adevărul? Probabil pe undeva pe la mijloc, printre gropi şi microşantiere abandonate, printre servisuri încropite la botul calului, în mijlocul drumului. Ce ar mai fi de spus despre Ţiglari? Nu mare lucru. Imaginile vorbesc de la sine şi, de data asta, suplinesc o mulţime de cuvinte.


Pentru anul 2009, municipalitatea a prevăzut în lista de investiţii sume pentru reabilitarea a două pachete de străzi care sunt cuprinse şi în cartierul Ţiglari (străzile Lutului, Crizantemelor). Pentru pachetul de străzi zona Piaţa Cluj - Lazaret - Gara Mică - Ţiglari - Turnişor (I), valoarea totală a lucrării se ridică la 7.266.641 de lei, iar pentru pachetul Piaţa Cluj - Lazaret - Gara Mică - Ţiglari -- Turnişor (II) valoarea totală este de 23.829.238 lei.





comentarii
4 comentarii

Doar cand sunt alegeri locale domnii politicieni au drum prin aceste cartiere.
Valentina
26.02.2009 09:37
stau in acest cartier uitat de lume si nu ma mandresc deloc e un cartier plin de gropi gunoaie si mnult altele
marya
22.05.2010 16:21
stau d 21 d ani in acest cartier...stiu fiekre groapa...fratilor c sa faci dak suntem o tara corupta...totul merge numai p spaga sau pile...acest cartier are parte de astfel d minunatii deoarece nu avem k vecin nici o pers ku influentza in primarie...vai mama noastra...
costy
21.11.2010 20:52
haideti acuma in tiglari sa vedeti cartier asfaltat si tot ce trebuie cum e in poze e de anu trecut
alex
27.12.2012 12:37
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA