Tribuna
Din 2010
Şedinţele de judecată vor fi înregistrate audio-video
Rareș BIŢU
1028 vizualizari
Şedinţele de judecată vor fi înregistrate audio-video
* iniţial, procesele trebuiau înregistrate prin mijloace audio-video începând de anul acesta * termenul a fost devansat pentru anul 2010 din cauza întârzierilor în procedurile de achiziţie a aparaturii *
Pe suport electronic
Toate şedinţele de judecată vor fi înregistrate audio-video începând doar din anul 2010, după ce termenul iniţial de 1 ianuarie 2008 pentru înregistrarea şedinţelor a fost devansat.
Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, prevedea faptul ca din acest an şedinţele de judecată să fie înregistrate prin mijloace tehnice video sau audio ori consemnate prin stenografiere, însă au apărut probleme în procedura de achiziţie a echipamentelor tehnice de care ar fi fost nevoie pentru înregistrare.
"Având în vedere faptul că procedura de achiziţie a echipamentelor nu a putut fi finalizată, contestaţiile formulate în cursul acestei proceduri fiind în curs de soluţionare de către instanţa judecătorească competentă, precum şi gravele consecinţe de ordin procedural care ar putea apărea în activitatea de judecată datorită inexistenţei suportului tehnic necesar, se propune amânarea aplicării acestor dispoziţii până la 1 ianuarie 2010", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Iniţial doar procese penale
Acum patru ani, intra în vigoare articolul 304 din Codul de Procedură Penală, care impunea înregistrarea doar a proceselor penale şi care a provocat greutăţi în multe tribunale din ţară din cauza lipsei aparaturii. Pe atunci, legea prevedea că "în cursul şedinţei de judecată, grefierul consemnează toate afirmaţiile, întrebările şi susţinerile celor prezenţi, inclusiv ale preşedintelui completului de judecată. Consemnarea se face prin înregistrarea cu mijloace tehnice, urmată de transcriere. Ulterior, părţile primeasc câte o copie de pe notele grefierului sau de pe transcrierea înregistărilor".
În acel moment, pentru dotarea a zece săli de judecată ale Tribunalului Sibiu cu mijloace de înregistrare ar fi fost nevoie de câteva zeci de mii de euro.
Atribuţii preluate de ICCJ
Odată cu prerogarea termenului pentru transcrierea tuturor proceselor, a fost prerogat pentru anul 2010 şi termenul de la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor.
Articolul136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară prevede faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2009, atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor şi al judecătoriilor urmează a fi preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Având în vedere perioada scurtă rămasă până la împlinirea acestui termen şi faptul că instanţa supremă nu dispune încă de capacitatea financiară, materială şi de personal pentru asigurarea acestei funcţii, ţinând seama şi de contractele în care ministerul este parte, care se află în derulare şi care au ca obiect realizarea unor investiţii, repararea sediilor instanţelor, informatizarea, transferul atribuţiilor Ministerului Justiţiei în acest domeniu începând cu data de 1 ianuarie 2009 nu este la acest moment oportun", se arată într-un comunicat al Guvernului.





comentarii
3 comentarii

sa caute si dl. redactor in dictionar, pt. ca eu cred ca a devansa inseamna a face ceva mai repede decit era prevazut, deci nu se poate "devansa" din 2008 pt. 2010.Poate a AMINAT sau a prorogat? sau pote devansare la el vine de la Deva?
bitulescu
11.11.2008 01:54
magistratilor de azi doar un CIP sau altceva(mic si iute)in creier le mai poate reda onoarea de justitiari reali ai comunitatii.
arin
11.11.2008 06:16
se va imbunatati sistemul juridic? va creste calitatea actului de justitie?
si care ar efectul acestui lucru?
11.11.2008 06:49
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA