Pentru preşcolarii şi elevii de la Liceul Tehnologic Mârşa, precum şi pentru cadrele didactice de aici, prima zi a anului şcolar 2022 - 2023 va veni cu foarte multe schimbări. Urmează un an special, cu încercări numeroase, toate acestea fiind cauzate de un mare proces de reabilitare şi modernizare a întregii infrastructuri şcolare din localitatea Mârşa, ce a debutat în urmă cu doar câteva săptămâni.
Începerea lucrărilor prevăzute prin obiectivul de investiţii "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniţei, şcolii generale şi a sălii de sport", cuprins în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din localitatea Mârşa, oraşul Avrig", înseamnă scoaterea temporară din utilizare a clădirilor ce au găzduit sala de sport, grădiniţa, şcoala gimnazială şi şcoala profesională. Astfel, toate activităţile ce s-au desfăşurat în aceste clădiri au fost relocate, fie în alte corpuri de clădire din cadrul instituţiei de învăţământ, fie la o altă instituţie şcolară din oraş.
Preşcolarii au "cartierul general" la Sala de Festivităţi
Începând cu data de 5 septembrie, cei mai mici dintre mârşeni vor merge la "grădiniţă" în clădirea Sălii de Festivităţi a liceului, aici fiind amenajate încăperi pentru fiecare grupă, precum şi dormitor (pentru copiii de la grupa cu program prelungit). Din păcate, relocarea temporară a grădiniţei exclude posibilitatea preparării mesei calde pentru copii, astfel că direcţiunea instituţiei de învăţământ caută încă soluţia cea mai bună pentru ca şi această problemă să fie rezolvată. (Există posibilitatea solicitării unor servicii de catering, sau renunţarea la masa caldă în favoarea pacheţelului de acasă. O decizie va fi luată în urma consultării părinţilor.)
Şcoala mică a fost repusă în funcţiune
Vechea clădire a şcolii din Mârşa (şcoala mică), aflată de mai mulţi ani în conservare, a fost reintrodusă în circuitul şcolar, aici urmând a se desfăşura cursurile claselor şcolii gimnaziale şi parţial, cursurile şcolii profesionale.Activitatea se va desfăşura în două schimburi, dimineaţa (7,30 - 12) aici urmând să înveţe elevii claselor 0 - IV şi clasa a VIII-a, iar după masa (12 - 17), elevii claselor V - VII şi anul întâi de şcoală profesională.
În "gazdă" la Şcoala Gimnazială Avrig
Pentru clasele din anii doi şi trei de şcoală profesională, cursurile teoretice se vor desfăşura în "deplasare", urmând a fi găzduite de Şcoala Gimnazială Avrig. Programul acestor clase se va desfăşura după-amiază şi nu va afecta programul şcolar al instituţiei gazdă.
Proiect amplu
Pentru realizarea proiectului "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din localitatea Mârşa, oraşul Avrig", a fost încheiat un parteneriat între oraşul Avrig şi Consiliul Judeţean Sibiu.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 13 - Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţie 9b - Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale, Obiectiv Specific 13.1 Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, inclusiv prin creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, apel de proiecte POR/2017/10/10.1a/7regiuni,Cod nr. POR/381/13. De asemenea, atât oraşul Avrig cât şi Consiliul Judeţean Sibiu vor participa la realizarea proiectului cu o cotă de contribuţie proprie.
Prin acest proiect se derulează lucrările pentru execuţia a două obiective de investiţii, ("Reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniţei, şcolii generale şi a sălii de sport"- gestionat de oraşul Avrig şi "Construire pistă pentru biciclete şi rigole betonate pe DJ 105G Avrig - Racoviţa - Tălmaciu - Sadu - Râu Sadului - limită jud. Vâlcea, km 0+919-3+050" - gestionat de Consiliul Judeţean Sibiu), proiectul fiind considerat de interes judeţean.
Proiectul prevede reabilitarea şi modernizarea clădirilor unde funcţionează grădiniţa, liceul (spaţiile unde se vor desfăşura cursurile aferente învăţământului primar şi gimnazial) şi sala de sport de la etajul clădirii. În plus, se vor amenaja spaţiile exterioare.
Investiţia va crea condiţii pentru creşterea calităţii procesului educaţional şi implicit a calităţii vieţii locuitorilor, prin asigurarea unor spaţii adecvate, necesare derulării activităţii Liceului Tehnologic Mârşa. Se vor amenaja sălile de curs, conform normativelor în vigoare, iar clădirea va dispune de toate instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării normale a activităţilor. Din punct de vedere al utilizării spaţiului, se vor avea în vedere normativele existente în ceea ce priveşte suprafaţa care trebuie să revină unui elev, creându-se şi spaţii pentru cabinete şi laboratoare.
Şi proiectul referitor la construcţia pistei de biciclete dintre Avrig şi Mârşa este în curs de realizare.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |