Tribuna
1.800 de avrigeni merg la grădiniţă, şcoală sau liceu…
Dan FRÂNCU
897 vizualizari
1.800 de avrigeni merg la grădiniţă, şcoală sau liceu…

La Avrig, în prima zi a anului şcolar 2019 – 2020, peste 1.800 de preşcolari şi elevi au trecut pragul instituţiilor de învăţământ ce funcţionează în cele cinci localităţi ale oraşului. În afara unor mici probleme ivite în ceea ce priveşte necesarul de cadre didactice (câteva confirmări de ultim moment pentru anumite catedre sau norme didactice), sau a lipsei manualelor şcolare pentru elevii claselor a VII-a (un “scurtcircuit” apărut la nivel naţional), nu au fost înregistrate probleme sau situaţii deosebite, astfel că anul şcolar a debutat în condiţii normale.

 

Cea mai importantă instituţie de învăţământ din oraş

 

Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig este şi în acest an şcolar, instituţia de învăţământ cu cel mai mare număr de copii înmatriculaţi (894), fiind una dintre şcolile cele mai importante din întreg judeţul. Cei mai mulţi copii de la liceul avrigean învaţă la ciclul primar – 250 elevi.

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost organizată începând cu ora 9, directorul instituţiei, prof. Marcel Luca, având alături, la acest moment important, colegii din corpul profesoral, dar şi pe reprezentantul administraţiei publice locale (viceprimarul Ramona Dorina Girodi), comandantul Poliţiei oraşului Avrig, Cristi Stănciulescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române (protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton), alţi invitaţi.

În acest an şcolar, la Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig actul educaţional va fi asigurat pentru nivelurile primar, gimnazial şi liceal. De asemenea, această înstituţie de învăţământ are arondate structurile Grădiniţa cu program normal nr. 1 Avrig şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 Avrig, unde este asigurat nivelul de învăţământ preprimar. În instituţie îşi desfăşoară activitatea 63 de cadre didactice, toate având calificarea necesară pentru a asigura un proces educaţional de calitate.

Toţi preşcolarii şi elevi ce frecventează unităţi de învăţământ arondate Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig beneficiază, în fiecare zi de şcoală din acest an calendaristic, de câte un pachet alimentar diversificat, constând într-un sandviş şi un fruct. Instituţia de învăţământ din Avrig, alături de încă două şcoli sibiene, a fost inclusă, de câţiva ani, în rândul beneficiarilor “Programului - pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat”, instrument finanţat din fonduri guvernamentale şi fonduri locale. Aici, programul “Cornul şi laptele” a fost suspendat.

 

Copii puţini la liceul din Mîrşa

 

Pe vremuri, unul dintre cele mai importante licee industriale ale judeţului, Liceul Tehnologic Mîrşa a ajuns, din cauza schimbărilor economice şi declinului demografic al zonei, un liceu mic, unde baza este reprezentată de nivelurile preprimar, primar şi gimnazial. Din cei 323 de copii înmatriculaţi, învăţământul liceal la Mîrşa este reprezentat acum de doar două clase (a XI-a şi a XII-a), în fiecare dintre acestea numărul de elevi fiind foarte mic. Cu foarte mare greutate, conducerea liceului a reuşit înfiinţarea,, pentru acest an şcolar, a două clase de şcoală profesională (clasa a IX-a). În cadrul instituţiei funcţionează o grădiniţă foarte apreciată în zonă (nivel de învăţământ preprimar), precum şi ciclurile primar şi gimnazial. Corpul profesoral al instituţiei de învăţământ de la Mîrşa este format din 30 de cadre didactice.

Sala de festivităţi  a instituţiei a găzduit momentul festiv al deschiderii noului an şcolar, prof. Constantin Coropeţchi (directorul liceului), preotul paroh ortodox Ion Filimonescu, viceprimarul oraşului Avrig, Ramona Dorina Girodi, inspectorul de zonă din partea IŞJ Sibiu, prof. Nicolae Suciu şi agentul de poliţie Alexandra Gemănaru (Poliţia oraşului Avrig),adresând copiilor frumoase cuvinte de succes şi încurajare la acest nou început în viaţa lor de învăţăcei. 

 

Grupă de grădiniţă şi clasă de ciclul primar cu predare în limba germană, la Şcoala Gimnazială Avrig

 

Şcoala Gimnazială Avrig, cea de-a treia instituţie cu personalitate juridică din oraş, are, în acest an şcolar  aproximativ 600 de copii. Instituţia de învăţământ are în subordine şi următoarele structuri: Şcoala Gimnazială Bradu – niveluri preprimar, primar, gimnazial; Şcoala Primară Glîmboaca – niveluri preprimar şi primar; Şcoala Primară Săcădate – niveluri preprimar şi primar. De asemenea, merită menţionat faptul că, în cadrul structurii “mamă” de la Avrig funcţionează o grupă de grădiniţă şi o clasă de nivel primar, cu predare în limba germană. Numărul total al cadrelor didactice angajate la Şcoala Gimnazială Avrig este de 40.

Festivitatea de începere a noului an şcolar s-a desfăşurat în prezenţa primarului oraşului Avrig, Adrian Dumitru David, a membrilor corpului profesoral, condus de directoarea instituţiei, prof. Laura Olivia Crişan, a preotului paroh Ovidiu Vili Stroe şi a agentului de poliţie Alexandra Gemănaru (Poliţia oraşului Avrig).

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia