Articol
Nu de puține ori pacienții care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu au reclamat faptul că în anumite secții ale celei mai mari unități medicale din județ nu există medic de gardă. Motivul este organizarea gărzilor nu în funcție de secțiile Spitalului, ci de specializări. Există medici care efectuează serviciul de gardă fizic, dar și linii de gardă efectuate la domiciliu. În acest din urmă caz, medicii sunt chemați de acasă dacă apar situații grave în care colegii lor, care asigură garda fizică, nu au expertiza necesară pentru a interveni. Trebuie spus că plata pentru cei ce efectuează garda la domiciliu se face doar la nivelul de 40% din tariful orar aferent salariului de bază pentru numărul de ore în care asigură garda la domiciliu.
Într-un răspuns prezentat de conducerea SCJU la solicitarea Tribuna, reprezentanții instituției explică punctual cum se desfășoară gărzile în funcție de specializări.
Cum se efectuează garda într-un spital de urgență
SCJU Sibiu are un număr de 37 se secții (inclusiv UPU, Unitatea de Transfuzie Sanguină, Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, Serviciul de Anatomie Patologicii, Serviciul de Medicină Legală, cabinet medicină dentară de urgență), compartimente și laboratoare.
„Gărzile nu sunt organizate pe secții și compartimente ci pe specialități medicale. În cadrul SCJU Sibiu organizarea serviciului de gardă se face în baza ORDINULUI MS nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Conform articolului 23, din anexa acestuia, „numărul liniilor de gardă se determină în mod diferențiat, pe tipuri de unități sanitare, în funcție de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură”. Pentru spitale clinice județene de urgență (art.23, litera c) se poate organiza o linie de gardă la 70 de paturi. Astfel, SCJU Sibiu poate organiza un număr de 15 linii permanente de gardă. Organizarea unui număr suplementar de gărzi se poate face numai cu aprobarea Ministerului Sănătăţii. Pentru a asigura cu promptitudine servicii medicale de calitate pentru pacienții internați, SCJU Sibiu a făcut demersuri către Ministerul Sănătății pentru a putea organiza mai multe linii de gardă, solicitarea fiind aprobată”, au transmis reprezentanții SCJU în răspunsul lor.
SCJU Sibiu organizează linii de gardă permanentă pentru următoarele specialități: chirurgie, medicină internă, cardiologie, neurologie, obstetrică–ginecologie, ortopedie, neonatologie, neurochirurgie, boli infecțioase, anestezie – terapie Intensivă, analize medicale, Imagistică medicală/computer tomograf.
Pentru specialitățile: chirurgie, cardiologie, medicină internă, neurologie, obstetrică-ginecologie există două linii de gardă care asigură permanența pe secții respectiv urgență.
Garda la domiciliu nu este determinată de numărul de paturi
Garda la domiciliu nu se include în numărul liniilor de gardă determinat în funcție de numărul de paturi.
„Continuitatea asistenței medicale în specialități paraclinice se asigură, de asemenea, prin linii de gardă, conform prevederilor aceluiași ordin. Astfel, SCJU Sibiu poate organiza linii de gardă în următoarele specialități paraclinice; radiologie-imagistică medicală, computer tomograf; medicină de laborator”, potrivit reprezentanților SCJU.
Gardă la domiciliu este organizată pentru specialitățile: Urologie, Gastroenterologie, Chirurgie Plastică, Chirurgie oro-maxilo-facială, Dializă, O.R.L., Oftalmologie; Medicină Legală, Psihiatrie.
Există anumite specialități unde specificul activității nu presupune/impune organizarea unor linii de gardă. Este vorva de specialitatea medicină de urgență, deoarece în Unitatea Primiri Urgențe a SCJU Sibiu se lucrează în ture, activitatea fiind permanentă. Consulturile de specialitate sunt efectuate de medici de gardă din specialitățile solicitate.
Secții cu activitate permanentă și secții unde garda nu e necesară
La cabinetul medicină de dentară de Urgență se lucrează, de asemenea, în ture, activitatea fiind permanentă. La fel se întâmplă și în Unitatea de Transfuzie Sanguină.
Pentru Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței medicale nu se impune necesitatea organizării unui serviciu de gardă. La fel se întâmplă și în cazul Serviciului de Anatomie Patologică.
„Totodată, pentru specialitățile medicale: oncologie, hematologie, dermatologie, diabet, endocrinologie, recuperare medicală, garda de medicină internă asigură servicii medicale, în caz de necesitate. Practic, cu liniile de gardă organizate în prezent sunt acoperite toate specialitățile”, mai arată reprezentanții SCJU Sibiu