Spitalele din Sibiu apelează la energia verde pentru a trece de iarna care vine

Acasa >

Articol

Criza energetică ne lovește la fiecare pas, iar îndemnul tuturor este să economisim energia pentru a trece cu bine de această iarnă. Dar cum să faci asta în spitale, unde ca pacient ai nevoie de toate condițiile de cazare și tratament? Răspunsul poate veni de la Sibiu, unde jumătate din energia consumată de cele două pavilioane recent renovate ale Spitalului TBC este verde, produsă de instituția medicală, care a folosit pentru asta fonduri europene. Dar nu doar această unitate medicală a fost renovată pentru a economisi resursele energetice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Obișnuiam să spun și înainte de această criză energetică faptul că este o obligație a noastră, și ca simpli cetățeni, să protejăm resursele pe care planeta le are și să avem grijă de ele și pentru generațiile următoare. Știm, de asemenea, cu toții, că la nivelul Uniunii Europene s-a fixat ca obiectiv ca până în anul 2050 să atingem neutralitatea în privința impactului asupra climei. Nu se poate realiza acest lucru doar printr-o strategie sau scriind doar pe hârtie, ci fiecare dintre noi, fiecare cetățean, ar trebui să ia măsuri concrete pentru ca Uniunea să atingă acest obiectiv. La Consiliul Județean Sibiu ne-am asumat această politică de grijă față de mediul înconjurător, de scădere a consumului de energie, de instalare și folosire a tehnologiilor verzi și aplicăm la orice sursă de finanțare putem identifica pentru a face astfel  de investiții, atât pentru clădirea Consiliului Județean Sibiu, cât și a instituțiilor din subordine. În acest context, am abordat și cele două pavilioane de la Spitalul de Pneumoftiziologie la care s-au făcut investiții care au privit în principal scăderea necesarului de energie primară, eficientizarea energetică a acestor clădiri, prin finanțări prin fonduri europene, la care, bineînțeles, am adăugat fonduri din partea Consiliului Județean Sibiu pentru a face o reabilitare și o modernizare complete. Am reușit, spre bucuria noastră, să ajungem ca pentru cele două clădiri eficientizate energetic și modernizate să scădem consumul necesar de energie primară provenind de la furnizorii de gaz metan și electricitate  la jumătate, iar din cealaltă jumătate care a rămas ca și consum necesar am reușit să instalăm echipamente care produc energie verde și 40% din funcționarea acestor două pavilioane este asigurată de energie verde”, a spus Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

 

Și alte spitale vor fi eficientizate energetic

 

Daniela Cîmpean spune că nu doar Spitalul TBC a fost în atenția Consiliului Județean pentru a avea clădiri eficiente energetic.

„Astfel de intervenții au fost și sunt în derulare și la pavilioanele din Spitalul Clinic Județean de Urgență și la Spitalul de Psihiatrie. Dar, inclusiv clădirea Consiliului Județean Sibiu urmărim să o modernizăm și  să facem aceste investiții care să aducă o eficientizare a energiei primare, a consumului de energie primară, pentru întreținerea acestor clădiri”, a mai spus președintele CJ Sibiu.

 

În țară se stinge lumina

De exemplu, la Spitalul din Târgu Jiu s-au luat măsuri de eficientizare energetică. S-au modernizat corpuri de clădire pentru diminuarea cheltuielilor la utilități, prin reducerea pierderilor, dar au fost și înlocuite corpuri de iluminat fluorescente cu cele cu LED. În plus, până la jumătatea lunii octombrie va fi întocmit un plan de reducere a consumului, ce va putea fi aplicat la nivelul întregului spital.

În același timp, la Spitalul de Urgență Craiova, printr-o informare internă, din 16 septembrie s-a procedat la reducerea surselor de iluminat, atât în saloane, cât și pe holuri. Conducerea unității medicale le cere angajaților ca la terminarea programului să nu lase conectate echipamentele electronice (calculatoare, imprimante etc.) și a fost interzisă utilizarea de surse de încălzire suplimentare, precum calorifere electrice sau aeroterme.

În ceea ce privește un posibil plan de măsuri pentru economisirea energiei în spitalele aflate în subordinea CJ, Daniela Cîmpean spune că acesta ar putea fi decis la nivelul conducerii unităților medicale. Până în prezent, nu a fost făcută publică intenția implementării unor măsuri precum cele întâlnite în alte orașe ale țării.

Autor
20 septembrie 2022 la 14:31

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Cosmin Rus
acum 57 minute
Coșmar pentru românii cu credite. ROBOR trece de 7%
ROBOR la 3 luni, indicator de referință pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat joi un...
Eveniment
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Andra Gogan își așteaptă fanii, la CineGold
Sibienii sunt chemați sâmbătă la întâlnirea cu Andra Gogan și echipa ei, realizatorii  filmului „Sirenele: Secretul Medalionului”, lansat...
Eveniment
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Spectacol extraordinar de tango, pe scena Sălii Thalia
Filarmonica de Stat Sibiu va găzdui, în acest weekend, un spectacol extraordinat de tango susținut de „Cluj Tango...
Cultură
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Pipkins și Colak, câte 23 de puncte în victoria ”vulturilor” la Galați. Amfitrionul Ciotlăuș, marcatorul meciului
Cu toate că sibienii au obținut și cea de-a treia victorie în CSM Galați, un jucător al gazdelor...
Actualitate
2 min de citit