SONDAJ: Cât de periculoase sunt rețelele de socializare pentru copiii sibienilor: „Copiii trebuie să se dezvolte prin citit, nu prin mesaje video”

Acasa >

Articol

Un nou „trend” în rândul adolescenților vuiește pe TikTok de câteva zile. Fenomenul „Superman Challenge” este un joc pe care, mai nou, copiii îl practică în școli. Printre orașele în care jocul a făcut victime se află și Sibiul. Practicarea acestui joc a dus la numeroase accidente, mai mulți copii alegându-se cu fracturi. Pentru că este un subiect delicat și controversat am întrebat câțiva sibieni cât de periculoase sunt rețelele de socializare pentru copii și cum reușesc să combată acest fenomen.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Majoritatea dintre cei întrebați sunt părinți care încearcă pe cât posibil să își protejeze copiii de pericolele din mediul online. Unii îi îndeamnă să facă sport, alții stau de vorbă cu ei sau pur și simplu îi monitorizează prin diferite aplicații.

Aura, mămică a două fetițe, spune că este important ca părinții să intervină pentru că adolescenții nu sunt suficient de maturi: „Am aplicație de restricționat accesul. Sunt periculoase fiindcă ei sunt imaturi, nu știu să discearnă informația și se lasă duși de val. Au nevoie de ajutor, iar noi ca părinți trebuie să intervenim și să ne adaptăm. Sunt multe aplicații cu caracter obscen sau manipulator, cum este mai nou Superman Challenge”.

Nicoleta credea inițial că rețelele sunt un mod de petrecere a timpului liber, dar s-a înșelat: „Lucrez foarte mult cu copiii și aceste rețele s-au dovedit a fi foarte periculoase.Credeam că sunt un mijloc de petrecere a timpului, dar s-au dovedit a fi periculoase din cauza provocărilor transmise copiilor care nu discern cu maturitate”.

„Din cauză că au acces la orice, sunt neascultători”

Andrei a discutat acest subiect acum câteva zile pe grupul de părinți: „Sunt foarte periculoase din moment ce noi, ca părinți, nu avem control asupra rețelelor pe care copiii le accesează. Chiar zilele trecute am discutat pe grupul de părinți despre „provocarea superman”. Copiii nu mai sunt atât de ascultători din cauză că au acces la orice”.

Foarte direct, un sibian consideră că este necesar ca tinerii, în special copiii, să citească și să se informeze mai mult, dar nu de pe rețele: „Copiii trebuie să se dezvolte prin citit nu prin mesaje video. Drept dovadă, în ultima perioadă ei nu știu ce înseamnă suveranitate, legionarism, lucruri pe care le știau dacă mergeu la școală sau citeau mai multă istorie. Trebuie să socializeze prin interacțiune directă, nu prin ecrane. La nivelul statului ar trebui restricționate anumite rețele, chiar închise”.

Mihai consideră că trebuie să fie o legătură strânsă între profesor și părinte pentru a combate mai ușor diferitele situații: „Sunt foarte periculoase! Eu zic că totul pleacă de la educație. Părinții ar trebui să se informeze de la profesori despre comportamentul copiilor. Cu o educație ok, s-ar putea evita foarte ușor anumite lucruri. Ne încurajăm copiii să aibă propria opinie și să nu se lase influențați de restul”.

Unii spun că părinții trebuie să ia măsuri în ceea ce privește restricționarea rețelelor de socializare, însă Rodica spune că Parlamentul trebuie să facă ceva în privința asta:„Sunt prea multe discuții vulgare, needucative de unde copiii nu au ce învăța. Cred că Parlamentul ar trebui să ia măsuri, părinții nu pot monitoriza nonstop copiii”.

Adriana, prietena Rodicăi crede că din cauza telefoanelor copiii nu mai învață: „Nu sunt bune pentru că toate minunile sunt pe acolo. Părinții trebuie să ia măsuri pentru că profesorii nu îi pot ține sub control total. Din cauza telefoanelor nu mai învață!”

„Rețele sunt foarte toxice pentru copii”

Am stat de vorbă și cu câțiva tineri care nu au copii și am aflat de la eice părere au despre rețelele de socializare și despre noile „trenduri”. La început Petru credea că „Superman Challenge” nu este chiar așa de periculos, până și-a dat seama unde se poate ajunge.

„Dacă nu ai vârsta necesară astfel încât să-ți dai seama de tot ce este acolo prezentat și  interpretezi cu totul greșit, nu ai ce căuta pe rețelele de socializare. Când am auzit de provocarea cu supermann am zis că e o prostie și nu are cum să fie periculoasă. Nu înțelegeam nici ce este atât de nostim, dar când am văzut că ei chiar se lovesc, mi-am schimbat părerea”, spune băiatul.

Împreună cu soțul ei, Ionela nu își dorește ca în viitor copilul ei să stea lipit de ecranele telefonului sau tabletei, mai ales că rețelele, spune ea, sunt toxice.

„Rețele sunt foarte toxice pentru copii, iar aceste pericole au apărut odată cu social media pentru că înainte nu aveam atâtea cazuri de sinucidere dintr-o prostie. Nimeni nu e responsabil de creșterea copilului tău. Tu ca părinte trebuie să îl informezi și să îl înveți să facă diferența între bine și rău”, spune tânăra.

L-am întrebat și pe Toader, care este pensionar, ce crede despre noua generație digitalizată: „Dacă abuzează de ele și nu învață și alte lucruri necesare este rău. Am văzut și acea provocare cu supermann și cred că e un joc periculos. Și noi ne jucam când eram mici, dar nu să ne accidentăm. Părinții trebuie să le explice că nu e bine ceea ce fac”.

Foto: Răzvan NEGRU

   

Autor
05 decembrie 2024 la 11:54

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 4 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit