Foto: Maria-Antonia Oana
Vara vine la pachet cu temperaturi ridicate, iar șoferii sunt tentați adesea să aleagă încălțăminte cât mai confortabilă, cum ar fi șlapii ori sandalele, ba unii preferă să șofeze desculți. Deși pare banal, modul în care ne încălțăm atunci când urcăm la volan poate influența direct siguranța în trafic. Instructorii auto atrag atenția că purtarea unei încălțări nepotrivite poate reduce controlul asupra mașinii și poate duce la accidente grave.
Instructorul Alexandru Rădoi, de la Școala de Șoferi Combi, explică faptul că a conduce desculț nu este o soluție sigură. Acesta susține că, fără încălțăminte, șoferul simte un disconfort în momentul în care apasă pedalele, ceea ce afectează modul în care acționează comenzile mașinii. În plus, în situații de urgență, cum ar fi o frână bruscă, este nevoie de o forță suplimentară pentru a apăsa pedala, lucru mai greu de realizat fără susținerea oferită de o încălțăminte adecvată.
Cu șlapi e și mai rău
Fiind deschiși și lipsiți de prindere pe picior, aceștia pot aluneca cu ușurință, iar pedala se poate prinde între picior și încălțăminte.
„Dacă porți șlapi sau sandale, riscul este și mai mare. Pedala poate rămâne prinsă între picior și șlap. Aceste tipuri de încălțăminte nu oferă stabilitate în picior, iar șoferul își poate pierde concentrarea încercând să își ajusteze încălțămintea, chiar și cu privirea, în timp ce conduce”, a declarat instructorul Școlii de Șoferi Combi.
Și tocurile sunt periculoase
Aceleași recomandări vin și din partea instructorilor auto de la Școala de Șoferi Prima. Dragoș Năstase atrage atenția că șlapii pot aluneca ușor și sunt greu de controlat, iar tocurile înalte pot limita mișcarea piciorului și se pot agăța de pedale, crescând riscul unor erori de conducere.
Cea mai bună alegere este o încălțăminte sport, precum un adidas cu talpă normală sau un pantof cu aderență bună și talpă flexibilă, care permite controlul asupra pedalelor și o reacție rapidă în caz de urgență.
La fel și pe două roți
Pericolele asociate încălțămintei nepotrivite nu sunt valabile doar în cazul conducătorilor auto. Și motocicliștii trebuie să fie la fel de atenți. Alexandru Rădoi a explicat că mersul pe motocicletă presupune echipament complet de protecție, inclusiv încălțăminte corespunzătoare.
Prin urmare, este esențial ca atunci când ne urcăm la volan sau pe motocicletă, să purtăm o încălțămintefixă pe picior, care să nu împiedice în niciun fel mișcarea sau simțul asupra pedalelor.
În alte țări din Europa, precum Italia, există interdicții privind conducerea în alt tip de încălțăminte care poate afecta controlul asupra vehiculului și pune în pericol pietonii. În România, nu există nicio lege sau interdicție referitoare la acest aspect.
slinosii de pe taxi