Județul Sibiu este pe locul 5 în România în ceea ce privește numărul fetelor care devin mame înainte de a împlini vârsta de 15 ani, potrivit unui raport întocmit de organizația „Salvați Copiii”. În anul 2020, 28 de fete din Sibiu, care nu împliniseră 15 ani, au devenit mame. În acel an, au fost înregistrate la Sibiu puțin peste 3.000 de nașteri, ceea ce înseamnă că una din 100 de mame nu împlinise vârsta de 15 ani.
Situația României în Europa este una rușinoasă la acest capital. Aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană sunt în țara noastră. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23), Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil
Raportul organizației „Salvați Copiii” arată că două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.
Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.
Analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România: