Articol
Turnul Sfatului, una dintre clădirile emblematice ale Sibiului, a fost redeschis vizitatorilor după ce o fereastră a fost avariată de vântul puternic și a fost nevoie de reparații. Din data de 28 mai, programul de vizitare va fi modificat. Dacă acum programul de vizitare este zilnic de la ora 10.00 la ora 18.00, de marți, Turnul va fi deschis până la ora 20.00.
Cei care vizitează acest obiectiv turistic se pot bucura și de expozițiile organizate aici.
Până la ultimul nivel al Turnului, sunt 141 de trepte de urcat, iar istoria construcției este una inedită.
„Numele turnului provine de la funcţia de apărare asupra porţii de intrare în cea de-a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată documentar în anul 1324. Având iniţial funcţia de turn de fortificaţie, de apărare, din a doua incintă de fortificaţie, acesta se prăbuşeşte parţial în anul 1585, în urma unui cutremur. Parterul şi primele două etaje aparţin astăzi construcţiei originale din sec. XIII.
În anul 1588, turnul este reconstruit cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor oraşului. În anul 1720 paznicii turnului primesc ordin din partea magistratului de a repeta la tobă, la fiecare jumătate de oră, bătaia ceasului. Acoperişul îşi schimbă înfăţişarea de-a lungul timpului, de la unul scund, piramidal, la cel piramidal octogonal înalt, flancat de patru turnuleţe care serveau drept semn de drept de judecătorie a oraşului.
Forma actuală a turnului datează din lucrările de reconstrucţie executate între anii 1824-1826.
Accesul în interior se face printr-o uşă de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scări spiralate, se ajunge la etajele superioare. Sunt 141 de trepte de urcat până la ultimul etaj.
La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezintă un punct de observaţie peste oraşul vechi”, potrivit site-ului municipalității.