Sibienii pot învăța cum se restaurează mobilierul, la Biertan

Acasa >

Articol

Sâmbătă, 21 septembrie, Muzeul ASTRA va participa la Biertan evenimentul organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate vizitatorilor, prin atelierele organizate, metodele de conservare a patrimoniului construit sau cum este întreținut mobilierul din interiorul monumentelor istorice.  

„Muzeul ASTRA va participa la Biertan în data de 21 septembrie, la evenimentul organizat de Primăria Biertan cu acazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Implicarea Muzeului ASTRA în zonele rurale din județul Sibiu se face de ani buni, dar de data aceasta, într-un sit UNESCO, prin atelierele organizate, vom prezenta comunității și invitaților metode eficiente de prezervare a patrimoniului construit, întreținerea mobilierului interior și multe altele, transformând întreținerea construcțiilor dintr-un sit UNESCO și nu numai într-un hobby sau într-o activitate recreativă în timpul liber. Suplimentar vom prezenta ceea ce se întâmplă deja la Casa Artelor, Centrul de activități și resurse regionale, prin certificarea competențelor meșterilor în construcții pentru lemn, zidărie și tâmplărie, asigurând astfel un viitor pentru aceste meșteșuguri, plasarea pe o piață emergentă și conservarea peisajului rural din România cu potențial uriaș de dezvoltare sustenabilă”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Ce vor vedea vizitatorii în cadrul atelierelor

„Atelierul de dulgherie va prezenta o variantă clasică de debitare a materialului lemnos de esență tare din lemn de stejar, prezentându-se durabilitatea produsului rezultat prin această tehnică, respectarea principiilor de calitate în restaurare și asigurarea, pentru viitor, a unui tipar arhitectural specific perioadelor medievale de pe meleagurile Văii Târnavelor.

Mare parte din construcțiile din Biertan prezintă porți și portițe de acces orginale, cu probleme de conservare, estetică și rezistență, astfel soluții fezabile pentru dezvoltarea de viitoare ateliere interactive le va oferi atelierul de cioplit manual, a unor stâlpi pentru structura de rezistență a porților de acces. Completăm cu atelierul de realizare a unei uși parchetate tipice zonei Biertan și în proximitate, și în acest caz prezentându-se importanța păstrării elementelor de peisaj cultural al gospodăriilor din zonă.

Fiecare fațadă avea la ferestre un element cu dublu rol și anume oblonul care, pe lângă componenta estetică, avea clar și are o componentă de funcționalitate, asigurând o eficiență termică în timpul verii pentru interiorul camerelor de locuit și protejarea de curenții de aer exteriori. Vom prezenta prin atelierul propus modalități ușoare de restaurare și de întreținere a acestor obloane, asigurând un viitor al plasticii fațadelor dintr-un sit UNESCO.

Componenta obiectuală va fi punctată prin atelierele de restaurare a mobilierului săsesc, a stratului pictural, pentru ca locuitorii să afle și să experimenteze tehnici de întreținere a inventarului interior tradițional. Nu-i uităm pe cei mici, ateierul de pictură pe lemn fiind o introducere în tainele moștenirii culturale și asumarea acesteia de la cele mai fragede vârste”, potrivit reprezentanților Muzeului ASTRA.

Care vor fi atelierele interactive

În cadrul evenimentului organizat la Biertan, vizitatorii vor putea lua parte la ateliere interactive prin care vor afla informații despre restaurarea lemnului.

Atelierele interactive vor avea loc sâmbătă, 21 septembrie, între orele 11.00-18.00. Vor fi atelier de dulgherie pentru debitarea a materialului lemnos, utilizat în structuri constructive, realizare grindă din esență stejar, utilizând ferestrăul vertical; atelier de cioplit și de fațețat pentru realizarea stâlpilor de ușă parchetată, esență stejar; ateliere de tâmplărie și ateliere de restaurare mobilier; atelier de realizare a unei uși parchetate, pe dimensiunile unei rame  martor, datată secol XVIII; atelier de confecționare a obloanelor specifice satelor săsești, utilizând tiparele vernaculare recuperate; atelier de restaurare a mobilierului săsesc – ladă de zestre dată 1911/ scaune săsești; atelier de restaurare a stratului de pictură pentru componentele policrome ale mobilierului săsesc; atelier de pictură pe mobilier săsesc.

(I.D.)

 

 

 

19 septembrie 2024 la 10:49

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Simion conduce în continuare detașat în județul Sibiu
Actualizare 22.48 După aproximativ 85% PV-uri centralizate în județ, George Simion continuă să conducă detașat, cu un procent de...
Actualitate
1 min de citit
acum 2 ore
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Aproape 20 de procente între Simion și Antonescu, în țară, după numărarea a 60% din procesele verbale din secții
Actualizare 22.25: 41,8 la sută are George Simion și peste 1,7 milioane de voturi după numărarea voturilor din 60...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Sibiul, în jumătatea inferioară a clasamentului procentajului votanților, la ora 18!
Sibiul este pe locul 22 în clasamentul pe județe al procentajelor celor care au votat până la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Accident grav lângă Poplaca. Un tânăr a fost rănit
Polițiștii rutieri au intervenit duminică, la un accident rutier produs în afara localității Poplaca, pe DJ 106 R. „În...
Actualitate
1 min de citit