Articol
Volumul de activitate al tribunalelor din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia a crescut în 2022 faţă de anul 2021 cu 312 cauze, în procent de +0,91%, de la 34.267 cauze la 34.579 cauze. S-a înregistrat o creștere a numărului de dosare la Tribunalul Alba și o ușoară scădere la celelalte două tribunale, respectiv Sibiu și Hunedoara.
Astfel, la Tribunalul Alba numărul cauzelor pe rol a crescut în anul 2022 la 13.370, faţă de 12.580 în anul 2021, în procent de +6,27 %. Asta în timp ce la Tribunalul Sibiu, în anul 2022 s-a înregistrat un volum de activitate de 9.793 cauze, în scădere cu 178 cauze faţă de anul 2021, când numărul dosarelor pe rol a fost de 9.971, procentul fiind de -1,78%. Mai mare a fost scăderea la Tribunalul Hunedoara, care a avut 11.416 cauze pe rol în 2022, faţă de 11.716 cauze în anul 2021, mai puțin cu 300 cauze, în procent de -2,56%.
În ceea ce privește secțiile din cadrul tribunalelor din circumscripția Curții de Apel – civilă, penală și de contencios administrativ și fiscal, se constată variații diferite ale numărului de cauze înregistrate în anul 2022, după materii. Astfel, la Tribunalul Alba și Tribunalul Sibiu se observă o creștere a numărului de cauze noi intrate față de anul anterior doar la Secția penală, în timp ce la Tribunalul Hunedoara este evidențiată o creștere la Secția I civilă, în timp ce la toate celelalte secții de la nivelul tribunalelor sunt înregistrate scăderi ușoare ale numărului de cauze.
Numărul total al cauzelor nou intrate la Judecătorii a crescut în anul 2022, faţă de anul 2021, atât în materia civilă, cât și în materia penală. Astfel, în materie civilă, numărul cauzelor nou intrate a crescut cu un procent de +12,79%, de la 63.866 la 72.039, iar în materie penală a crescut de la 16.863 cauze în anul 2021, la 17.287 în anul 2022, ceea ce reprezintă o creștere cu +2,51%
Cât de „încărcat” e un judecător
Ca indice statistic, încărcătura pe judecător poate fi examinată fie în forma încărcăturii pe judecător (posturi ocupate), fie ca încărcătură pe post de judecător prevăzut în schema de personal.
Încărcătura pe judecător reflectă numărul de dosare pe care l-a avut de soluţionat un judecător în perioada de referinţă şi se calculează prin raportarea numărului total de dosare la numărul mediu al posturilor ocupate în anul 2022. Încărcătura pe schemă se determină prin raportarea volumului de activitate la numărul total de posturi prevăzut în statele de funcţii ale instanţelor.
Se constată că încărcătura a crescut în anul 2022, față de anul 2021, la Tribunalul Sibiu, de la 619 dosare în 2021 la la 734 dosare în 2022.
Lipsă de personal
La fel ca și în anii precedenți, pe parcursul anului 2022 la Curtea de Apel Alba Iulia şi la instanţele din circumscripție a existat o fluctuaţie de personal relativ mare, generată în principal de pensionarea unor judecători și grefieri, dar și de soluțiile adoptate de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în materia transferurilor și de împrejurarea că judecătorii stagiari, după promovarea examenului de capacitate, au optat pentru numirea la alte instanțe.
Singura instanță la care posturile de judecător erau ocupate în totalitate la sfârșitul anului este Judecătoria Blaj.
Pe de altă parte, la instanțele cu volum mare de activitate au existat în continuare posturi vacante de judecător. Este vorba de Tribunalul Alba, Tribunalul Hunedoara, Judecătoria Petroșani, Judecătoria Deva, Judecătoria Mediaş şi Tribunalul Sibiu. Numărul mare de posturi vacante de judecători a fost influențat, în principal, de pensionarea a 21 de judecători în cursului anului 2022, la mai multe instanțe: Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Judecătoria Deva, Judecătoria Hunedoara, Judecătoria Petroșani, Tribunalul Sibiu, Judecătoria Sibiu și Judecătoria Mediaș, dar și de admiterea solicitărilor de transfer în circumscripția altor Curți de apel din țară pentru un număr de 5 judecători.
Tribunalul Sibiu, în continuare în chirie
În raportul Curții de Apel se aduce aminte din nou situația locativă a instanțelor din Sibiu. Astfel, Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea într-un imobil închiriat situat în municipiul Sibiu, în condițiile în care nu au fost finalizate lucrările de reabilitare și extindere la Palatul de Justiție. În prezent lucrările sunt sistate și este în curs de avizare un studiu de fezabilitate actualizat.
În concluzie, în ceea ce privește starea sediilor instanțelor din raza Curții de Apel Alba Iulia, dintr-un număr de 17 sedii de instanţe, șase sedii sunt într-o stare tehnică foarte bună și nu necesită lucrări imediate, respectiv cele în care funcționează: Judecătoria Blaj, Judecătoria Câmpeni, Judecătoria Săliște, Judecătoria Mediaș, Judecătoria Hunedoara și Judecătoria Avrig.
Alte sedii de instanțe sunt însă într-o stare tehnică improprie, cu mari deficiențe de funcționare la parametrii tehnico-fizici adecvați, respectiv Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Hunedoara, Judecătoria Deva, Judecătoria Petroșani, Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Sibiu.