Sibienii, invitați într-o călătorie în lumea primelor cărți tipărite, la Biblioteca ASTRA

Acasa >

Articol

Biblioteca ASTRA va găzdui luni, prezentarea volumului „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică”, semnat de dr. Constantin Ittu, cercetător în istorie, specialist în heraldică și fost coordonator a bibliotecii Muzeului National Brukenthal.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul prezentării volumului, cei prezenți sunt invitați să pornească într-o călătorie în lumea primelor cărți tipărite cunoscute sub denumirea de incunabule. Cartea pe care Biblioteca ASTRA o aduce în fața sibienilor, oferă o incursiune atât în arta  scrierii artificiale sau, în limbajul de azi, în arta tiparului, cât și în lumea celor care au tipărit acele prime cărți, meșteri cunoscuți drept prototipografi, nu tipografi.

„Apărut în acest an la Editura Muzeului Național Brukenthal, volumul „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică” propune cititorilor o călătorie în lumea primelor tipărituri, cunoscute sub denumirea de incunabule. „Prin intermediul acestora, cartea oferă o incursiune atât în ars artificialiter scribendi, („arta  scrierii artificiale”) sau, în limbajul de azi, în arta tiparului (meșteșug nou în secolul al XV-lea), cât și în lumea celor care au tipărit acele prime cărți, meșteri cunoscuți, în terminologia de specialitate, mai ales internațională, drept prototipografi, nu tipografi. Este o lume fascinată care nu scapă rigorilor cronologiei – nici nu avea cum –, motiv pentru care, atunci când vorbim despre incunabule, le încadrăm în arcul cronologic al anilor 1439-1500, iar când pronunțăm cuvântul postincunabule, referințele se îndreaptă spre intervalul 1501-1520/1525. De altfel, în carte se regăsește doar un singur capitol dedicat unui postincunabul, apărut în Veneția anului 1514.” – precizează profesorul Constantin Ittu, autorul volumului. Pasiunea sa de aproximativ patru decenii pentru heraldică, concretizată printr-un doctorat în acest domeniu, este reflectată în ultimul capitol, unde cititorii sunt invitați să exploreze istoria acestei vechi arte, prin intermediul unui incunabul apărut în Anglia anului 1486, document care combină heraldica și arta vânătorii. În esență, prezentarea volumului „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică” propune celor interesați o incursiune captivantă în timp, în cel din trecutul primelor cărți tipărite”, au transmis reprezentanții Bibliotecii ASTRA.

Evenimentul de prezentare a cărții va avea loc luni, 21 octombrie, ora 15:00, în spațiul American Corner Sibiu (Corp B, et. 5), al Bibliotecii ASTRA și va include o sesiune de discuții și autografe cu autorul cărții. Alături de autor se vor afla dr. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal și dr. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Sursa foto: Arhiva Tribuna

(I.D.)

 

 

 

17 octombrie 2024 la 06:45

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 minut
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 3 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit