Articol
Scumpirea gazelor este resimțită la nivel mondial. Majoritatea sibienilor încă nu au primit facturile și sunt în așteptarea acestora. Cu aceasta ocazie, reporterii Tribunei au decis să discute cu localnicii și să afle ce cred oamenii despre majorarea tarifelor. Unii dintre intervievați sunt panicați și îngroziți de calculele pe care le-au făcut, iar alții spun că nu simt creșterea prețurilor pentru că sunt obișnuiți să economisească și să reducă consumul gazelor naturale.
”Ultima factură a fost acceptabilă. Sunt dezorientat. Am auzit mai multe informații și nu știu la ce să mă aștept în februarie. Taxele cresc. Sunt tensiuni politice”, a remarcat Florin.
Ion este în așteptarea facturilor la gaz. Bărbatul a făcut calculele și este îngrozit de suma pe care o va vedea la sfârșitul lunii.
“Va fi trist. Prețurile sunt triplate. Sunt două motive: piața externă și politicienii care nu au făcut fața crizei. Toți o să sufere. Cred că o să ajung să achit în jur de 1.500 de lei. Vom trăi și vom vedea”, a afirmat Ion.
“Nu am primit nicio factură. Cred că o să mă încadrez în 300 de lei. O să vină facturi cumulate pe două-trei luni. Muncesc și pot să fac fața facturilor, dar ce o să facă cei care o pensie de 1.500 de lei?”, a spus Ianu.
Ovidiu spune că va plăti 1.300 de lei pentru gaz. Bărbatul spune că prețurile s-au dublat față de anul trecut. Bărbatul este nevoit să economisească și să reducă consumul de gaz.
Mircea și Maria încă nu au primit facturi. Pensionarii spun că facturile la gaz sunt foarte greu de citit. Femeia nu înțelege cum să le descifreze. Cei doi se așteaptă la o sumă imensă.
“Ne-am obișnuit, cumva, cu creșterea prețurilor. Din păcate, salariul rămâne la fel. Economisim, purtăm haine mai groase. Nu prea avem de ales”, conchide Remus.
Guvernul a adoptat, zilele trecute, noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Acestea vor fi aplicate în perioada 1 februarie- 31 martie.
“Am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 68 de bani pentru energia electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele incluse", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe de presă.
Foto: Răzvan NEGRU