Articol
Doi mari Sfinţi în Biserica Ortodoxă prăznuim noi în aceste zile de octombrie: pe Sfântul Dimitrie Mare Mucenic al lui Hristos, martirizat înainte de anul 300 din porunca Împăratului roman Maximian şi pe Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarab), cuvios care a trăit după anul 1200 la sud de Dunăre. Aceşti doi bărbaţi au în poporul român zilele de sărbătoare, cum arătam mai sus în 26 şi 27 Octombrie şi sunt patronii multor creştini şi creştine care se numesc Dumitru sau Dumitra.
Ucenicul Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului din Grecia, chiar de împăratul Maximian, care nu ştia că tânărul Dimitrie este creştin. După războaiele cu şciţii şi sarmaţii, pe care i-a biruit împăratul Maximian, a început un turneu prin cetăţile Imperiului ca să primească omagile poporului. Se organizau lupte şi spectacole în arene şi creştinii erau prinşi şi aruncaţi fie în lupte, fie pradă animalelor sălbatice aduse în arene. Tânărul Dimitrie a fost pârât Împăratului că este creştin. A fost arestat şi întemniţat şi supus la chinuri. Le-a răbdat cu bărbăţie şi nu s-a lepădat de Hristos. Împăratul avea un luptător fioros foarte mare la statură pe nume Lie, care era de neînvins în arene. Ucidea mai ales creştini cu o poftă neomenească. Un tânăr creştin cu numele Nestor a mers în temniţă la Sfântul Dimitrie şi i-a cerut să-l ajute în lupta pe care s-a hotărât să o dea cu Lie. Dimitrie l-a binecuvântat rostind aceste cuvinte: "şi pe Lie îl vei birui şi pe Hristos vei mărturisi". Aşa s-a întâmplat: Nestor l-a ucis pe Lie. Împăratul turba de furie. A aflat că Dimitrie este vinovat şi a trimis ostaşii să-l omoare cu suliţele în temniţă. Merită să mai amintim că Dimitrie avea un slujitor credincios pe nume Lup, căruia i-a poruncit să împartă toată averea săracilor din Tesalonic. Ulterior a fost prins şi Lup care era creştin şi a fost omorât. La fel a fost omorât şi Nestor, devenind toţi mucenici creştini.
Multe minuni s-au săvârşit în Tesalonic de-a lungul anilor de către Sfântul Dimitrie. Sfintele lui moaşte se află de atunci în Biserica centrală din Tesalonic şi cei care le sărută cu credinţă primesc mult folos. De două ori când am fost la Muntele Athos am trecut şi prin Tesalonic şi am sărutat racla cu moaştele Sfântului Dimitrie. Este acolo şi racla Sfintei Anisia.
Sfântul Dimitrie Basarab sau Basarabov a fost un păstor bulgar, un om simplu dar cu o credinţă puternică în Domnul Hristos. A trăit după anul 1200. Şi-a cunoscut ziua în care va muri şi s-a aşezat între două stânci pe malul apei Lomului, afluent al Dunării. Nimeni nu a ştiut locul unde dormea somnul de veci cu tru pul Cuviosul Dumitrie. A trecut vremea şi într-o zi o fetiţă care pătimea de duh necurat a primit în vis solia unui înger care i-a spus:
"Să-l scoată pe Sfântul Dimitrie din apa Lomului şi i-a arătat şi locul precis. Părinţii copilei au dat ascultare şi au găsit trupul Cuviosului Dimitrie care era neputrezit. Sfintele Moaşte au fost aşezate în Biserica din satul Basarabovo. Se făceau multe minuni de către Sfântul Dimitrie. O primă încercare de a fi aduse moaştele Cuviosului Dimitrie în ţara românească la dorinţa Domnitorului din Bucureşti, a eşuat. Sfântul se făcea greu
şi nici boii, nici caii, nici oamenii care urmau să-l ducă nu aveau nici o putere.
Dar în vremea războiului ruso-turc din anii 1769-1774 generalul rus Petru Saltikov a vrut să ducă moaştele Sfântului Dimitrie în Rusia, ca pradă de război. Dar un creştin din Bucureşti, Hagi Dimitrie (fusese la Ierusalim, aşa avea numele de Hagi) l-a înduplecat pe generalul rus să nu ducă moaştele Sfântului Dimitrie în Rusia, ci să le dăruiască ţării Româneşti, care suferise multe pagube în vremea acestui război. Moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate în Biserica Mitropoliei din Bucureşti în zilele Mitropolitului Grigorie al II-lea (a slujit ca Mitropolit între anii 1760-1787). La 10 octombrie 1776 Patriarhul Ecumenic Sofronie (de la Instanbul-Constantinopol) a acordat Mitropolitului Grigorie şi urmaşilor săi titlul de locţiitor al scaunului de Cezareea Capadochiei, unde slujise Sfântul Vasile cel Mare la vremea sa. Titlul s-a păstrat până azi.
Multe minuni a săvâşit Sfântul Dimitrie ca ocrotitor al oraşului Bucureşti. Pelerinajul la racla Sfântului Dimitrie este an de an o manifestare de credinţă a românilor care urcă dealul patriarhiei şi aşteaptă ore în şir în rugăciune şi evlavie să ajungă la racla scoasă pentru închinare. Chiar şi în acest an de pandemie românii sunt prezenţi pe dealul Patriarhiei şi se închină Sfântului Dimitrie Ocrotitorul Bucureştiului.
Să ne rugăm celor doi Sfinţi Dimitrie, Martirului din Tesalonic şi Cuviosului din Bucureşti, ca să ne ajute să trecem cu bine şi această pandemie. Totodată le urăm sănătate şi mult bine celor care poartă numele Dimitrie sau Dumitru.
Preot
Nicolae Streza