Sesiune omagiu în cinstea Crăișorului Munților, la Avrig

Acasa >

Articol

Personalitatea, viața și activitatea lui Avram Iancu, unul dintre cei mai importanți eroi ai românilor din Transilvania, au constituit teme sesiunii de comunicări găzduită joia trecută de Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru aproape două ore, pasionați de istorie din mai multe localități ale Țării Oltului (elevi și cadre didactice de la instituții de învățământ din zonă, diverși invitați), au asistat la prezentări ce au adus în atenție aspecte cunoscute, dar și informații mai puțin cunoscute, inedite, despre Crăișorul Munților și ce a însemnat acesta pentru românii transilvăneni de la jumătatea secolului al XIX-lea al mileniului trecut.

Sesiunea a debutat cu un scurt program muzical, susținut de elevii corului liceului (coordonați de prof. Ioan Paraschiv) și solista Sara Stoișor, ce au interpretat câteva cântece patriotice.

Apoi, directorul liceului avrigean, prof. Marcel Luca a adresat un scurt cuvânt de salut tuturor participanților, imediat după acesta prof. Petre Din, coordonatorul activității,  prezentând o extrem de bine documentată biografie a lui Avram Iancu.

Au urma comunicările prezentate de mai mulți elevi ai instituției de învățământ gazdă, ce s-au axat pe aspecte importante din activitatea celui ce a fost o figură importantă pentru Revoluția de la 1848 din Transilvania, relațiile acestuia cu cei mai importanți și influenți oameni politici ai acelor vremuri, autoritatea și respectul deosebit de care se bucura în rândul transilvănenilor (în mod deosebit, al locuitorilor din Țara Moților), etc.

Ultima prezentare a activității a aparținut protopopului ortodox de Avrig, pr. dr. Vasile Gafton, care a vorbit despre unele similitudini între viața și activitatea lui Avram Iancu și Gheorghe Lazăr, dar și despre percepția referitoare la personalitatea lui Avram Iancu existentă în societatea și comunitatea politico – culturală de la acea vreme. Expunerea protopopului Vasile Gafton s-a încheiat cu prezentarea modului în care publicații importante ale secolului al XIX au scris despre moartea Crăișorului Munților.

La finalul sesiunii, toți participanții au primit invitația la manifestarea de închidere a ediției 2024 a „Zilelor Șaguniene”, ce va fi găzduită tot de Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, joi, 5 decembrie.

Autor
22 noiembrie 2024 la 13:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit