"Scripta manent" – Tabără de Creaţie şi Re – Creaţie la Sibiu

Acasa >

Articol

Taberele de Creaţie şi Re-Creaţie ale Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi au devenit deja o tradiţie pentru participanţi. 
În cele 14 ediţii, participanţii au poposit în Moldova, Bucovina, Ardeal, Deltă, cu un program complex care s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile cuprinzând lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii locali, colocvii pe diverse teme, 
conferinţe, expoziţii, turism cultural şi desigur tradiţionalul carnaval.
În torida lună iulie a anului 2022, am poposit la Sibiu într-o duminică după-amiază. După prezentarea participanţilor, gazda noastră, susţinătoare a proiectului şi preşedinte al Asociaţiei "Liga culturală" Sibiu, conf. univ. dr. Anca Sîrghie ne-a prezentat conferinţa "Lucian Blaga şi Radu Stanca la Sibiu",  seara încheindu-se cu recitalul folk "Noaptea leobardului" cu Daniel Bratu.
În următoarele două zile am avut întâlniri cu copiii de la "Grădiniţa lui Mickey", unde scriitoarele de literatură pentru copii, Vera Crăciun şi Irene Postolache, au avut un atelier de creaţie literară, urmat de lectura unor minunate poveşti, şi cu elevii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" Sibiu, în cadrul evenimentului "Prietenia şi cartea ne adună la Sibiu. Scriitori în şcoli", unde cei 15 autori prezenţi (Liliana Albu, Ana Ardeleanu, Ottilia Ardeleanu, Mioara Bahna, Daniel Bratu, Violeta Craiu, Livia Dimulescu, Florin Dochia, Anica Andrei Fraschini, Ştefana Cristina Marcu, Dorel Mancaş, Emilian Marcu, Iulia Ralia Raclaru, Mariana Rogoz-Stratulat, Diana Trandafir),  au lecturat poezii din volumele personale, unele dintre ele aparţinând colecţiei  "Scripta manent", apărută la Editura "Detectiv literar" Bucureşti, 2022 (director editură-Firiţă Carp).
În partea a doua a întâlnirii de la Colegiul "Gh.Lazăr", elevii au prezentat revistele şcolii "Laboratorul de idei" şi "LYCEUM", au lecturat din creaţiile lor şi au pus întrebări legate de actul de creaţie literară, la care au răspuns scriitorii prezenţi. Dialogul elevi – scriitori a punctat rolul lecturii în actul de creaţie, importanţa transpunerii în text a experienţelor şi sentimentelor personale combinate cu improvizaţia, impactul asupra cititorului a designului de carte, sfaturi legate de programe de tehnoredactare etc. Scriitorii au împărtăşit elevilor şi câteva din experienţele personale la început de drum, încurajându-i să persevereze, să caute modele, dar să-şi formeze un stil personal.
Marinela Tatiana Rusu, responsabil la "Centrul de Documentare şi Informare" al colegiului, a declarat că "evenimentul a constituit în acelaşi timp un exerciţiu de bune practici, un exemplu despre modul în care se organizează o întâlnire culturală: pornind de la activităţile propriu-zise (program, respectarea timpului alocat fiecărei prezentări), până la popularizarea şi promovarea activităţii (semne de carte, flayere, afişe, articole mass-media)".
Bibliotecile "Grădiniţei lui Mickey" şi a Colegiului "Gh. Lazăr" s-au îmbogăţit cu numeroase volume donate de autorii prezenţi,
La cele două evenimente s-au acordat diplome de excelenţă (doamnei conf. univ. dr. Anca Sîrghie, Colegiului "Gh. Lazăr", "Grădiniţei lui Mickei"), dar şi diploma de "Ambasadot al Prieteniei" celor mai vechi membri ai asociaţiei.
Într-una din seri am avut ca invitaţi pe "Prietenii noştri-scriitorii sibieni" (Anca Sîrghie, Elena Dragoş, Mihai Posada, Ioan Gligor Stopiţa, Dan Herciu, Niu Herişanu), care au prezentat Revista lunară de cultură "Rapsodia"  şi câteva din cele mai recente apariţii editoriale personale, exemplificând cu lectură din creaţiile proprii. Seara s-a încheiat cu prezentări de proiecte editoriale ale membrilor Asociaţiei "Universul Prieteniei" (Petronela Angheluţă, Daniel Bratu, Sanda Nicucie).
Omagierea jurnalistului Doru Dinu Glăvan, preşedinte al UZPR, a fost un moment cu o încărcătură aparte, conf. univ. dr. Anca Sîrghie prezentând un documentat material legat de viaţa şi activitatea sa, iar cei prezenţi au depănat frumoase amintiri, dovedind că acesta a rămas în inimile celor care l-au cunoscut.
Moderatorul acestor întâmplări culturale a fost Rodica Rodean, preşedinte-fondator al Asociaţiei "Universul Prieteniei", dar şi coordonatorul proiectului taberei de creaţie.
Întâlnirea de suflet cu Radu Aftenie, la locuinţa-atelier a sculptorului, a constituit o adevărată încântare pentru cei care 
i-au trecut pragul, vizualizând creaţiile sale (sculptură şi artă plastică) şi aflând informaţii despre activitatea sa de-a lungul anilor.
În ziua dedicată turismului cultural, având cel mai bine documentat ghid – conf.univ.dr. Anca Sîrghie, am străbătut câteva localităţi din Mărginimea Sibiului (Sălişte, Răşinari, Sibiel, Gura Râului, Păltiniş), pe urmele lui Constantin Noica, Octavian Goga şi Emil Cioran, vizitând şi câteva importantre muzee din zonă (Muzeul Etnografic Răşinari, Muzeul de icoane pe sticlă "Pr. Zosim Oancea" Sibiel, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale "ASTRA" Sibiu).
Cu certitudine cel mai aşteptat moment a fost "Carnavalul" cu tema "Regi şi Regine", când imaginaţia creatoare a participanţilor a atins cote neaşteptate, atât în a crea costumul, dar şi în modul în care a fost prezentat cu creaţii literare adecvate acestuia.
Nu pot încheia această scurtă cronică fără a menţiona că alături de noi a fost Doamna Anca Sîrghie, al cărei sprijin l-am primit în finalizarea programului taberei de creaţie, în stabilirea de contacte cu partenerii şi media, în susţinerea activităţior ce 
s-au desfăşurat pe parcursul celor cinci zile dăruind celor 28 participanţi, veniţi din toate colţurile ţării, din cele mai recente apariţii editoriale ale dumneaei, care în ultima zi a declarat: "Sunteţi o lume aparte, un univers al prieteniei."
Pot afirma că am plecat din Sibiu cu cele mai frumoase amintiri şi câştigând o valoroasă  prietenă – conf. univ.dr. Anca Sîrghie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rodica Rodean / UZPR

16 august 2022 la 19:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 8 ore
Două spectacole pentru adolescenți, în această lună, la Teatrul „Gong”
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în această lună două dintre cele mai captivante spectacole pentru...
Cultura
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit