Scandalul ASF-Euroins continuă: conducerea ASF, chemată la explicaţii, USR şi AUR cer demisii

Acasa >

Articol

Senatul Româniai a anunţat luni o şedință comună cu Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, transmite senat.ro În cadrul acesteia se vor discuta "aspecte relevante" despre  tarifele de referință pentru polițele RCA, publicate de ASF pe 7 martie, impactul asupra pieței asigurărilor și asupra  consumatorilor. Se va mai discuta despre situația controalelor și măsurilor luate de ASF, "cu precădere acțiunile întreprinse în legătură cu societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA". Un alt subiect este situația plăților de indemnizații/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților ca urmare a falimentelor altor societăţi de asigurare
Tot luni, USR, prin vocea vicepreşedintelui Ionuţ Moşteanu, a cerut demiterea şefilor ASF: "Solicit PSD și PNL convocarea Biroului Permanent Reunit pentru a începe procedura de demitere a șefilor ASF. Avem o cerere depusă încă de vineri. Le cer domnilor Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să nu mai protejeze privilegiații de la ASF care au adus dezastrul în piața de asigurări. Domnul Marcel Ciolacu ne îndeamnă să nu căutăm vinovați în cazul falimentelor din piața de asigurări. Eu vreau să găsim vinovați. Pentru că, din cauza celor numiți politic de PSD și PNL, românii deja plătesc RCA-uri cu 71% mai mari. Și vor plăti și mai mult după falimentul Euroins. După toate valurile de scumpiri la alimente, oamenii nu își permit să plătească RCA-uri de mii de lei. Totul, în timp ce șefii ASF au încasat nu 12, ci 15 salarii de 12.500 de euro. Avem vinovați. Ei trebuie să răspundă. În fața legii, în fața Parlamentului. Românii trebuie să știe că din cauza PSD și PNL să ai o mașină a devenit un lux în România.”, a anunţat USR, pe pagina sa de facebook.
Cu prilejul audierilor, parlamentarii AUR au proetstat împotriva ASF. Ei au purtat pancarte pe care scria:  "ASF-Corupţie", "protejaţi românii nu mandatele voastre", "12.000 lei salariu pe lună, pentru ce?". "ACUM la Parlament! Demisia și desființarea acestei instituții inutile" a scris pe pagina sa de facebook şeful AUR, George Simion.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Euroins România: decizia ASF afectează milioane de români
Tanja Blatnik, CEO-ul Euroins România, a transmis că societatea de asigurări este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, "care afectează milioane de români" şi acuză ASF că nu a dat un răspuns raportului lor.
"Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu. În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.
Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali", se arată în emsaj..
Blatnik mai anunţă că Euroins ia "toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare".
*
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a anunţat pe 17 martie că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, "constatând indiciile stării de insolvență a companiei". Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
ASF şi-a motivat decizia, printre altele, că pe 30 iunie 2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR "situație care se menține și la data de 30.09.2022". "Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție".
*
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România- UNSAR a anunţat, în aceeaşi zi, că a luat notă de decizia ASF cu privire la Euroins şi a asigurat că polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. "Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat". La fel, În caz de accident cauzat prin intermediul unui vehicul asigurat la Euroins România, persoana va fi despăgubită în baza păoliţeid e asigurare, "în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare".
Euroins România s-a format prin cumpărarea, în 2007, a societăţii de asigurare Asitrans, înfiinţată în 1994, de către Eurohold. În 2017, Euroins România a achiziționat ATE România de la Piraeus Bank, iar din 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare-BERD devine acționar al Euroins Insurance Group.

20 martie 2023 la 14:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
(ACTUALIZARE) Victorie scurtă cu Poli Iași, gol marcat de Ianis Stoica. Urmează marea finală cu CFR Cluj pentru Cupa României!
FC Hermannstadt câștigă ultimul meci disputat pe teren propriu în actualul sezon, 1-0 cu Poli Iași, golul fiind...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Neluțu Luca răsuflă ușurat: ”Am avut emoții! Toate meciurile le-am jucat sub o anumită presiune”
Antrenorul ”călăreților roșii”, Neluțu Luca, a reușit să salveze echipa de la barajul pentru menținerea în eșalonul secund...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
”Călăreții roșii” rămân în Liga 2 după victoria cu Afumațiul. Hat-trick Matko Babic!
Echipa din Șelimbăr a câștigat, astăzi, cu 3-0, la Cisnădie, meciul cu CS Afumați, contând pentru ultima etapă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit