Articol
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat luni că convocat pe ambasadorul ucrainean la București la MAE, pentru ca Ucraina să aprobe ca România să facă verificări. El susţine că a discutat cu ministruş de Externe şi al Transporturilor care au datoria de a verifica. Ciucă a mai spus că a fost notificată evrbal Ambasada Ucrainei la Bucureşti iar răspunsul ar fi fost că acolo a sunt executate lucrări de întreţinere. După verificare, pe baza măsurătorilor, Ministerul Mediului, și alte structuri implicate "vor actiona ca atare" a mai spus Ciucă. Lucrările de întreţinere ale Canalului Bîstroe se fac doar până la adâncimea de maximum 3,5 m Ceea ce depăşeşte înseamnă, în fapt, lucrări de adâncire a canalului.
Ambasada Ucrainei a transmis, sâmbătă, că este vorba doar despre operaţiuni de dragare care se execută în mod permanent, în zonele specificate și convenite.
"Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală, transmite romania.mfa.gov.ua.
Lucrările operaționale de dragare pe șenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite, în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurile și convențiile internaționale. În august 2022, partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate. În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale.
În condițiile războiului brutal în desfășurare a rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștința României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă", se mai arată în precizarea Ambasadei Ucrainei.
Ministerul Infrastructurii din Ucraina îns chimb contrazice cele emise de către ambasadă, anunţând pe Twitter că "pentru prima oară de la indenendenţă", adâncimea canalului Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. "Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a dunării şi pentru cceşterea cifrei de afaceri a exporturilor şi a porturilor. Ba mai mult, se face referire la faptul că se va continua deavoltarea "clusterului portuar al Dunării", invocându-se aici şi "partenerii noștri europeni".
PSD: lucrările le Bâstroe sunt un dezastru ecologic
Partidul Social Democrat a anunţat că va cere autorităților de la Kiev "să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe", transmite psd.ro
"Adâncirea fără precedent a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.
România s-a dovedit un vecin și partener onest. A primit milioane de refugiați ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulți și școală pentru copii. (…) Ucraina a avut și va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Și, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relație bilaterală.
La rândul lui, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a subliniat că "România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării" şi că "Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze acum". Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal", a posta Marcel Ciolacu pe pagina de facebook.