Articol
Cu o valoare de 1,54 miliarde de lei, fără TVA, segmentul de autostradă dintre Mârșa și Arpaş este și cel mai lung lot de lucrări din cadrul viitoarei magistrale de mare viteză care va fi construită între Boița și Făgăraș.
Săptămâna viitoare vor fi executate primele foraje, după ce până în prezent au fost realizate organizarea de șantier, drumurile tehnologice, stațiile de producere a betonului și depozitele de agregate.
Anunțul a fost făcut de Ștefan Olariu, manager tehnic în cadrul companiei turce Makyol, cea care a câștigat execuția tuturor celor patru loturi de autostradă, de la Boița, la Făgăraș.
Români și turci, la Cârța
Miercuri, 7 mai ac, la baza pe care turcii au amenajat-o lângă Cârța, pe locul vechii balastiere, a fost organizată o întâlnire la care au participat Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, Tudor Duțu, șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov întreaga echipă de proiect Lot 2 a companiei Maykol, condusă de Edem Altaș.
„Termenul de execuție este unul destul de larg. Insist foarte mult pe calitatea lucrărilor”, a spus Irinel Scrioșteanu, cu referire la cele 36 de luni acordate pentru realizarea celor aproape 20 de kilometri de autostradă aflați pe teritoriul județului Sibiu.
Reprezentanții companiei turce au dat asigurări că vor respecta termenele contractuale, adăugând prin managerul tehnic Ștefan Olariu că „au fost organizate întâlniri cu primarii din toate localitățile pe lângă care va trece autostrada și am stabilit măsurile prin care reducem disconfortul cetățenilor”.
„Să refaceți drumurile afectate de camioanele și utilajele de mare tonaj, atenție la viteza de circulație în localități, spălați drumurile atunci când este cazul”, le-a mai transmis constructorilor Irinel Scrioșteanu.
Bună pentru sibieni, bună și pentru brașoveni
Despre beneficiile viitoarei autostrăzi au vorbit cei doi șefi ai administrațiilor județene din Sibiu și Brașov. „Succesul dumneavoastră este și succesul nostru, al sibienilor. Aveți întreg sprijinul nostru pe partea de avize și toată deschiderea pentru a rezolva eventualele probleme apărute”, a declarat Daniela Cîmpean.
Colegul său din județul vecin, Adrian Veștea, a ținut să puncteze că „fiecare nouă infrastructură de mobilitate este binevenită”.
Cei doi președinți au asigurat constructorul că înțeleg provocările din domeniul infrastructurii de transport, fiecare având în administrare sute de kilometri de drumuri județene în care se investesc constant sume mari de bani pentru modernizare.
Patru tronsoane
Cei 68,04 de kilometri de autostradă dintre Boița și Făgăraș, denumită A13, au fost împărțiți în patru loturi de execuție, toate urmând a fi construite de „Makyol” contra sumei de 6,4 miliarde de lei, fără TVA. Banii sunt alocați de Uniunea Europeană prin Programul Transport 2021 – 2027.
Segmentele sunt:
– Lotul 1: Boița (nod Autostrada Sibiu – Pitești) – Avrig – Mârșa (DJ 105G) în lungime de 14,25 km;
– Lotul 2: Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1) în lungime de 19,92 km;
– Lotul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ105B) în lungime de 17,61 km;
– Lotul 4: Sâmbăta de Sus (DJ105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km), la care se adaugă drumul de legătură cu DN1 (5,6 km).
Noduri la Boița, Avrig și Arpașu de Jos
Viitoarea A13 va avea și numerose poduri, viaducte, noduri rutiere și parcări. Astfel, vor fi realizate șapte noduri rutiere (Boița, Avrig, Arpașu de Jos, Victoria, Sâmbătă, Ileni și Făgăraș), 24 poduri peste autostradă, 63 poduri peste alte tipuri de obstacole (cursuri apă, drumuri), 3 poduri pe drumul de legătură între autostrada și DN1 (la Făgăraș), 12 viaducte, 2 centre de întreținere și coordonare, un punct de sprijin și 4 zone de parcare dotate cu toalete.
34 de kilometri de foraje
Oaspeții constructorului turc au fost invitați să facă un tur la bazei de la Cârța, un mic „orășel” care va adăposti birourile conducerii, dar și locuințele temporate ale sutelor de muncitori care vor lucra aici în următorii trei ani.
Au fost prezentate stația de asfalt, laborartorul de analize și zecile de utilaje pregătite pentru încerepea lucrărilor.
„Vom face primele foraje săptămâna viitoare”, a anunțat Ștefan Olariu, manager tehnic, arătând totodată că vor fi forați 34.000 de metri liniari pentru introducerea de piloți cu diametre de 1,2 metri.
„Asta înseamnă 34 de kilometri de piloți forați, la care se folosește oțel și beton, pe care nu-i vede nimeni. O autostradă nu înseamnă doar asfalt”, a conchis secretarul de stat Irinel Scrioșteanu, la finalul întâlnirii.
Mihai POP