Săptămâna Sfinților Părinți ai lui Hristos. Ajunul Crăciunului și Revoluția din decembrie 1989

Acasa >

Articol

Cuvântul Părintelui Arsenie: „STEAUA DESTINULUI. O stea răsare din Iacov (Numeri 24,17). Am văzut steaua Lui (Matei 2,2). Venirea lui Iisus în lume este pecetea de taină scrisă pe istoria de extaz a 37 de secole a poporului ales Israel. Atâta a fost așteptat Iisus în Israel. De multe ori și-au schimbat evreii țara și numele ei; de mai multe ori și-au schimbat numele neamului, ba o dată și religia se clătina, dar așteptarea lui Mesia era o făclie de taină ce se transmitea din neam în neam. Descrierea vremii lui Mesia, strălucirea Împărăției mesianice era adusă poporului aminte în fiecare veac de oameni sfinți, de proroci….
Dar la venirea Mântuitorului acest popor n-a știut să-l aștepte, Iisus a venit învăluit în smerenie; Se naște într-o poiată între oi, boi și cai, ba chiar și un asin. O tradiție spune că dreptul Iosiv a luat un bou și un asin când a plecat cu Fecioara Maria din Nazaret să se înscrie la Bethleem. Boul urma să fie vândut ca să plătească impozitul romanilor, iar asinul urma să o poarte pe Maica Domnului și pe prunc la întoarcere. Magii, înțelepții de la răsărit au avut învoire și pașapoarte de la Împăratul Persiei să meargă să îl caute pe pruncul minunat după cum le arătase Steaua. Magii erau și ei căutători de Dumnezeu”. 
Acest citat este extras din predica rostită la Prislop de Părintele Arsenie în 16 decembrie 1949. Să continuăm deci ideea Părintelui doar prin câteva gânduri despre această săptămână dinaintea Crăciunului. 
După cum s-a citit duminică din Sfânta Evanghelie de la Matei (cap. I, 1-25) am aflat Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos de la Părintele Patriarh Avraam, prin regele David, până la Iosiv logodnicul Fecioarei Maria din care S-a născut Iisus, care se cheamă Hristos. Pornind de la această Evanghelie și duminica și săptămâna au primit calificarea „A Sfinților Părinți după trup ai Domnului”. Colindele românești, mai ales cele din Ardeal, sunt mărturie că poporul român a luat cunoștință despre acești stămoși și părinți ai lui Iisus. O colindă din Turnul-Roșu zice: „Astăzi toate s-au plinit precum a fost prorocit. Din Achim și din Ana ca să se arate taina și din neamul lui David. Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută. Căci Fecioara Maria și-a dat mirodenia”. Sau o colindă de pe Târnavă spune: „Iar Maica Sfânta Marie, poale sfinte răsucite, Ea în poale L-a luat și-n scutece L-a înfășat în grajdul cel păstoresc”. Colindele creează și recreează lumea creștină an de an, actualizând Nașterea lui Dumnezeu Fiul din Fecioara Maria. Sunt, cum spunea profesorul de pioasă pomenire, Părintele Ilie Moldovan, mare teolog la Sibiu, născut în Albești și îngropat cu trupul tot acolo, sunt deci o liturghie folclorică. În colinde cântarea „Aleluia!”, care înseamnă „Mărire lui Iahve – Iel”, adică Dumnezeu, devin „Lerui-Ler”, iar mărul din Rai care a fost mâncat de Adam și Eva devine poamă sfântă și florile de măr refren de colinde. Vine seara de Ajun să o primim cu colinde, cu bucurie și cu pace în casele și sufletele noastre. 
REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989 nu ne dă pace însă, nici în acest an 2022. De fapt, noi care considerăm că am participat activ la dărâmarea regimului de dictatură ce ne stăpânea până s-a ridicat populația în Timișoara în acele zile de 15,16,17,18,19 și 20 când Timișoara s-a declarat oraș liber de comunist, și noi sibienii ne-am declarat ridicat în 21 și apoi în 22 decembrie și au căzut mulți uciși de gloanțe și mulți au fost răniți. S-a creat un front democratic sibian, deci o organizație politică, care însă a fost destrămat de forțe diverse. Care ne-au învrăjbit când trebuia să rămânem tari și uniți. An de an din decembrie 1989 noi  care cu demnitate, consider, că ne numim revoluționari, am comemorat atât faptele cât și i-am comemorat pe martirii sibieni în demnitate, în pace și cu rugăciuni, cu slujbe de pomenire, așa cum vom face și în acest an. Consider că martirii sibieni merită să fie comemorați dîn pace și demnitate, cu rugăciuni, cu fanfară și cu colinde. Fie-le memoria binecuvântată în veci! 
Filmul care a rulat „LIBERTATE” s-a turnat și prin Sibiu de către familia Tudor Giurgiu, nu știu de unde au venit banii pentru producție, și chiar dacă aș fi fost invitat să contribui și eu ca și alți colegi, aș fi contribuit financiar și nu numai. Dar nu am fost băgați în seamă atunci când au început lucrarea domniile lor. Deși suntem vii și nevătămați. Consider că s-a făcut totuși un lucru bun, ceea ce mai e de îndreptat, poate se v-a îndrepta la o reeditare a filmului. În rest aș putea comenta însă mă abțin. Revoluționarii nu au fost doar figuranți pe stradă între miliție și armată, ci au fost pentru prima dată în viața lor, oameni politici care și-au asumat o responsabilitate politică din moment ce au cerut: căderea regimului lui Ceaușescu; judecarea și condamnarea dictatorilor; Au format în Sibiu Forumul democratic sibian în Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, deschisă revoluționarilor de domnul Stratulat, care era atunci managerul ei. De pe copertina de deasupra portalului intrării în clădire au vorbit revoluționarii și au încurajat populația adunată în Piață cu zecile de mii. Eu am citit acel program în care ceream căderea dictatorului, un nou guvern democrat în frunte cu Doina Cornea, vestita dizidentă din Cluj, libertăți cetățenești, mai ales pașapoarte la tot omul, etc… În cazul că Revoluția nu ar fi avut succes, cred că recunoașteți toți ce am fi pățit noi care ne-am asumat aceste fapte politice de mare risc și responsabilitate. Închei cu rugămintea din urmă așa cum Sfântul Andrei Șaguna i-a rugat pe apropiații lui dintre care unii chiar l-au trădat: „Fiți pe pace, nu vă sfădiți” și desigur un gând bun și pios pentru martirii sibieni al căror nume este încrestat în dipticele sau pomelnicul eroilor neamului. Să ne vedem cu bine și cu sănătate în ziua de Crăciun!
Și desigur primiți colinda: „Deschide-ți ușa creștine. C-am venit din nou la tine. Drumu-i greu și-am obosit de departe am venit. Și la Viflaim am fost, unde s-a născut Hristos. Și-am văzut și pe a sa mamă, pe care Maria o cheamă!”. 
Nașterea lui Iisus Hristos să ne fie de folos în Iest an și la anu care vine!

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
22 decembrie 2022 la 20:38

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 22 minute
Până la alegeri va fi urât. Şi de alegeri la fel. Nu doar meteorologic vorbind
Scriam fix cu o săptămână în urmă că "După alegeri va fi urât. Chiar şi meteorologic vorbind". Aşa...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Miriuță, după înfrângerea de pe ”Municipal”: ”Puteam scoate mai mult dacă eram mai atenți”. Acuză că l-au înjurat spectatorii…
Antrenorul echipei ieșene, Vasile Miriuță, a recunoscut, la final, în conferința de presă, că echipa sa ar fi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Stoichiță a venit să-l vadă pe Ianis Stoica. ”Poate îi vine mintea la cap!” Internaționalul de tineret a avut ceva probleme medicale
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a declarat, în conferința de presă de după finalul meciului cu CSM Poli...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Ianis Stoica: ”Finala Cupei trebuie să o jucăm cu zâmbetul pe buze”
Autorul singurului gol din meciul cu CSM Poli Iași, Ianis Stoica, a declarat, la flash-interviul de la Digi...
Actualitate
2 min de citit