„SĂ ÎNVĂȚĂM TRADIȚII ȘI OBICEIURI” la Ocna Sibiului

Folclorul este prin excelență, o artă realistă. Mihail Sadoveanu spunea:” Să ne ținem de tradiție, ea poate să ne scape de pieire”, Să ne ținem de obiceiurile strămoșești, atât cât nu suntem împotriva dreptei cugetări”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cine sunt cei îndreptățiți să cunoască și să promoveze această zestre? Cu siguranță… copiii noștri.     

„Tradițiile și obiceiurile populare reprezintă amprenta unui popor. Fiecare dintre noi avem datoria de a păstra și promova aceste valori strămoșești, pentru a nu lăsa trecerea anilor să șteargă din autenticitatea acestora.ˮ Plecând de la aceste adevăruri patru învățători din Școala Gimnazială Ocna Sibiului – Morar Vasile Sebastian, Cărăbulea Mioara, Cascu Maria Elena și  Opriș Elena –  au inițiat un proiect numit „Să învățăm tradiții și obiceiuriˮ prin care au încercat să cultive eficient dragostea școlarilor pentru folclor care este comoara cea mai de preț a unui neam.

Proiectul s-a desfășurat de-a lungul anului școlar 2022-2023 și a avut ca scop păstrarea și promovarea tradițiilor și a obiceiurilor populare românești prin desfășurarea unor activități artistico-plastice care au implicat elevii școlii alături de părinți, cadre didactice și comunitate. La acest proiect au participat 35 de cadre didactice și 600 de elevi. Au fost implicate cadre didactice și elevi de la Școala Primară Rusciori, Școala Gimnazială Șura Mică, Școala Gimnazială „Regina Mariaˮ Sibiu, Școala Gimnazială „Aurel Deceiˮ Gura Râului, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganulˮ Orlat.

Activitatea principală a proiectului a constat în ateliere de desen, pictură, confecționarea de obiecte tradiționale, cântece și dansuri populare.

Proiectul s-a desfășurat în 3 etape: 

Prima etapă numită Crăciunul la mine acasă s-a organizat în luna noiembrie 2022, la nivelul fiecărei unități de învățământ participante. În această etapă copiii au descoperit colinde specifice localităților în care locuiesc, obiceiuri și tradiții de Crăciun. Elevii au participat și la un concurs de desen/pictură și abilități practice. Lucrările au fost expuse în cadrul Școlii Gimnaziale Ocna Sibiului. 

A doua etapă s-a numit Mărțișorul – simbol național, european și mondial în cadrul ei copiii descoperind Ce este? Ce simbolizează? Cine primește mărțișorul? precum și trecutul mărțișorului în comunitățile noastre. Această etapă s-a desfășurat în luna martie 2023  sub forma unui concurs artistico-plastic. Lucrările au fost expuse în incinta școlii noastre.

Ultima etapă am organizat-o sub forma unui concurs care a avut următoarele secțiuni: interpretare, șezătoare și dans popular. Activitatea s-a desfășurat pe scena de la Lacul Pânzelor. Concursul a debutat cu o șezătoare și a continuat cu interpretare și dans popular. 

„Ziua de 29 septembrie rămâne o zi memorabilă atât în memoria organizatorilor cât și a participanților. Mulțumiri tuturor celor care au fost alături de noi pe parcursul acestui proiect, atât cadrelor didactice participante cât și direcțiunii.  Mulțumim Primăriei Ocna Sibiului pentru colaborare, în special domnului primar  Claudiu Predescu care ne-a ajutat  de fiecare dată când am avut nevoie. Așteptăm cu nerăbdare ediția următoare!” este mesajul echipei de coordonare a proiectului, formată din Prof. înv. primar Cărăbulea Mioara, Prof. înv. primar Opriș Elena, Prof. înv. primar Cascu Maria-Elena, Prof. înv. primar Morar Vasile Sebastian.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

06 noiembrie 2023 la 08:27

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 4 ore
Scandal la ”Zburătorii” după premierea echipei în fotoliu rulant de către Primăria Sibiu. Președintele Daniel Troacă respinge acuzațiile în privința banilor și explică întreaga situație
Ovidiu BOICA, Ștefania VESA Mai mulți componenți ai echipei de baschet în scaun rulant ”Zburătorii”, participantă în Campionatul Național...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 7 ore
Transilvania Tattoo Expo prezintă în premieră, una din atracţiile Sibiului: povestea adevărată a fiului lui Vlad „Dracula” Ţepeş, înmormântat în Biserica Evanghelică
Pentru prima dată, artiştii tatuatori, Ovidiu Popârţan din Sibiu şi Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 8 ore
Magie, iluzionism și efecte speciale, pe scena Sălii Thalia
Duminică, Sala Thalia se transformă într-un adevărat loc al magiei și al circului. Cei mici sunt invitați să...
Cultură
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Femeie reținută la Sibiu pentru înșelăciune: a păcălit o bătrână folosind un pretext religios
O femeie în vârstă de 53 de ani,  din județul Vâlcea, a fost reținută de polițiști, fiind cercetată...
Actualitate
2 min de citit