Rubarba, leguma cu rădăcini săsești, încă prezentă pe mesele sibienilor. Cât plătim pentru ea

Acasa >

Articol

Printre legumele și fructele de sezon, luna mai aduce în Piața Cibin, rubarba, o legumă cu tradiție și gust aparte, care este pe placul sibienilor. Cu origini săsești și multiple beneficii pentru sănătate, rubarba este din nou la mare căutare în rândul localnicilor, care fac din ea compot, dulceață, prăjituri sau o congelează.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Chiar dacă pare neobișnuită pentru alte regiuni ale țării, rubarba a devenit în zona Sibiului o legumă preferată, datorită influențelor săsești și a vitaminelor sale. În piață, prețul rubarbărului fiind aproximativ 10 lei legătura.

Lucica, o comerciantă venită din Oltenia, spune că localnicii preferă să prepare compot de rubarbă, considerându-l o variantă mai sănătoasă. „Sibienii încă mai cumpără rubarbă și fac dulceață de căpșuni și rubarbă pentru că are foarte multe vitamine. Acum e perioada lui, până la Rusalii. Unii îl congelează ca să îl aibă tot anul. Este o legumă care se mănâncă în zona Sibiului pentru că are rădăcini săsești și e sănătoasă. Aceasta merge foarte bine în combinație cu căpșunii”, explică ea.

„Moștenim plăcerea de a mânca rubarbă”

Printre cumpărători se afla și Bianca, o sibiancă grăbită, încărcată cu sacoșe. Într-o mână ținea plasa, iar în cealaltă, o legătură de rubarbă. Întrebată cum o va prepara, aceasta ne-a răspuns: „Îmi place foarte mult plăcinta cu rubarbă, am o rețetă săsească și mai fac, când apar căpșunii, dulceață de căpșuni combinată cu rubarbă. Având în vedere că în zona noastră au fost mulți sași, cred că de acolo moștenim plăcerea de a mânca rubarbă.”

Printre altele am aflat și cum puteam prepara simplu și ușor un desert delicios cu rubarăr. În ceea ce privește rețeta de compot, aceasta este simplă, dar gustoasă.

Se pune apa la clocotit, iar rubarba se taie mărunt și se adaugă în apa fierbinte. Se pune un pic de zahăr, iar unii, precum autoarea rețetei, adaugă și esență de rom pentru un plus de savoare. Când vine vorba de deserturi, se poate prepara un pandișpan în care rubarba se adaugă la fel ca orice alt fruct.

Foto: Răzvan NEGRU

Autor
07 mai 2025 la 15:04

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Pipkins și Colak, câte 23 de puncte în victoria ”vulturilor” la Galați. Amfitrionul Ciotlăuș, marcatorul meciului
Cu toate că sibienii au obținut și cea de-a treia victorie în CSM Galați, un jucător al gazdelor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU câștigă în trei meciuri întâlnirea cu Galațiul, în play-out-ul Ligii Naționale. Mureșul, următorul adversar al sibienilor
”Galben-albaștrii” au câștigat, în această seară, și al treilea meci din disputa cu CSM Galați, urmând să joace...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 9 ore
Polițiștii caută o tânără de 19 ani, din Ighișul Nou, dispărută de la domiciliu
Polițiștii sibieni au fost sesizați, miercuri după-amiază, de către o femeie cu privire la faptul că în jurul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Prima ediție din acest an a târgului destinat exclusiv produselor de artizanat, în perioada 17-18 mai. Albul pune stăpânire pe Piața Huet
Primăria Municipiului Sibiu reia evenimentul Artizan Huet, dedicat exclusiv produselor de artizanat. Prima ediție din acest an se...
Actualitate
2 min de citit