Articol
Printre legumele și fructele de sezon, luna mai aduce în Piața Cibin, rubarba, o legumă cu tradiție și gust aparte, care este pe placul sibienilor. Cu origini săsești și multiple beneficii pentru sănătate, rubarba este din nou la mare căutare în rândul localnicilor, care fac din ea compot, dulceață, prăjituri sau o congelează.
Chiar dacă pare neobișnuită pentru alte regiuni ale țării, rubarba a devenit în zona Sibiului o legumă preferată, datorită influențelor săsești și a vitaminelor sale. În piață, prețul rubarbărului fiind aproximativ 10 lei legătura.
Lucica, o comerciantă venită din Oltenia, spune că localnicii preferă să prepare compot de rubarbă, considerându-l o variantă mai sănătoasă. „Sibienii încă mai cumpără rubarbă și fac dulceață de căpșuni și rubarbă pentru că are foarte multe vitamine. Acum e perioada lui, până la Rusalii. Unii îl congelează ca să îl aibă tot anul. Este o legumă care se mănâncă în zona Sibiului pentru că are rădăcini săsești și e sănătoasă. Aceasta merge foarte bine în combinație cu căpșunii”, explică ea.
„Moștenim plăcerea de a mânca rubarbă”
Printre cumpărători se afla și Bianca, o sibiancă grăbită, încărcată cu sacoșe. Într-o mână ținea plasa, iar în cealaltă, o legătură de rubarbă. Întrebată cum o va prepara, aceasta ne-a răspuns: „Îmi place foarte mult plăcinta cu rubarbă, am o rețetă săsească și mai fac, când apar căpșunii, dulceață de căpșuni combinată cu rubarbă. Având în vedere că în zona noastră au fost mulți sași, cred că de acolo moștenim plăcerea de a mânca rubarbă.”
Printre altele am aflat și cum puteam prepara simplu și ușor un desert delicios cu rubarăr. În ceea ce privește rețeta de compot, aceasta este simplă, dar gustoasă.
Se pune apa la clocotit, iar rubarba se taie mărunt și se adaugă în apa fierbinte. Se pune un pic de zahăr, iar unii, precum autoarea rețetei, adaugă și esență de rom pentru un plus de savoare. Când vine vorba de deserturi, se poate prepara un pandișpan în care rubarba se adaugă la fel ca orice alt fruct.
Foto: Răzvan NEGRU