Articol
Românii sunt pe locul 9 într-un top al satisfacției aduse de petrecerea timpului liber, potrivit unul sondaj efectuat de Eurostat în țările membre ale Uniunii Europene. Pe o scară de la 0 la 10, respondenții din țara noastră au primit un scor mediu de 7.30.
Cea mai mulțumită națiune din Europa este cea finlandeză, cu un punctaj de 7.70, urmată de elvețieni, norvegieni, sloveni și danezi, toți un scor de 7.50. Cetățenii cel mai puțin satisfăcuți de modul în care își petrec timpul liber sunt grecii (5.50) și bulgarii (5.70).
Vârstnicii sunt cei mai mulțumiți
S-au colectat date din 30 de țări. Percepția subiectivă a stării de bine, a fericirii și a satisfacției față de viață este influențată fundamental de capacitatea de a ne implica și de a petrece timp în activități care ne fac plăcere. Importanța pe care societățile moderne o acordă echilibrului dintre viața profesională și cea personală subliniază rolul pe care timpul liber și interacțiunile sociale îl au asupra calității vieții. Acestea au atât o componentă cantitativă (cât timp liber are la dispoziție fiecare), cât și una calitativă (accesul la activitățile recreative).
Nivelul satisfacției generate de activitățile de divertisment diferă în funcție de statutul social, de situația civilă, de educație, de vârstă și de sex. S-a constatat că, cu cât indivizii sunt mai bine instruiți, cu atât au standarde mai înalte referitoare la petrecerea timpului liber, pe care mulți dintre ei nu le ating și, prin urmare, se declară nemulțumiți. În schimb, persoanele cu studii medii sau gimnaziale au înregistrat un nivel de satisfacție mai ridicat.
Un nivel mai mic de satisfacție raportat la medie a fost indicat și de cei care au copii mici în îngrijire, una dintre explicații fiind aceea că timpul pentru relaxare este foarte limitat.
În ceea ce privește categoriile de vârstă, cetățenii care au trecut de 64 de ani s-au declarat cei mai satisfăcuți (medie de 7.60), la polul opus aflându-se cei cu vârste între 25 și 64 de ani (6.40), cel mai probabil tot din cauza timpului redus pe care îl au la dispoziție pentru relaxare. Una dintre activitățile preferate de cei care dispun de mai puțin timp liber aste distracția la păcănele online, întrucât acest tip de divertisment poate fi accesat instant, chiar și din mers.
Grupa de vârstă 16-24 de ani este undeva la mijloc în ceea ce privește satisfacția generată de petrecerea timpului liber (7.10).
Pe teritoriul Uniunii Europene, bărbații și femeile au indicat același nivel de satisfacție (6.80).
Mulți români nu au timp să citească
Studiul realizat de Eurostat a avut în vedere 20 de variabile care acoperă aspecte ce țin de la bunăstarea personală (satisfacția cu diferite domenii ale vieții, sentimente pozitive și negative, cum ar fi fericirea, incluziunea și singurătatea) la participarea socială și culturală.
Au fost 11 țări UE în care scorul mediu a fost de minim 7.0 în ceea ce privește satisfacția generală față de timpul liber, printre care și România. Față de un sondaj similar anterior, șapte state au înregistrat un punctaj mai mic (Grecia, Spania, Franța, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Polonia).
În medie, puțin mai mult de 20% dintre europeni nu au citit nicio carte, motivul fiind lipsa timpului liber. Acest procent a variat semnificativ în funcție de țară, de la 35,2 % în România până la 15,5 % în Portugalia.
Interesant este faptul că scorul înregistrat în urma răspunsurilor locuitorilor din mediul rural a fost similar cu cel consemnat în mediul urban. Așadar, în epoca modernă, cei de la sate pun același preț pe petrecerea timpului liber ca și cei de la oraș, având acces la tehnologie și la resurse superioare celor din deceniile trecute.