Foto: Dumitru CHISELIŢĂ
Un studiu realizat de către Reveal Marketing Research pentru evidenţierea principalelor comportamente și criterii de decizie ale românilor atunci când vine vorba de organizarea concediului arată că 44% dintre români îşi planifică vacanțele pe cont propriu, rezervând direct transportul și cazarea, în timp ce 28% apelează excusiv la platforme online pentru planificarea vacanțelor.
Conform studiului, principalii factori care influențează alegerea modului de organizare a unei vacanțe sunt bugetul disponibil (72%), destinația și durata vacanței (51%) și nivelul de confort dorit (44%). Doar 28% dintre români includ serviciile unei agenții de turism în planificarea vacanței, însă doar aproximativ jumătate dintre aceștia (13%) aleg să își planifice călătoria exclusiv prin intermediul agenției. Aceasta în ciuda faptului că vacanțele organizate via agenții de turism au avantaje consistente ca o planificare mai ușoară (62%), siguranța transportului și a cazării (57%) plus asistență în caz de probleme (38%). Principalele dezavantaje ale vacanțelor organizate prin agenții de turism sunt costurile mai ridicate (58%), itinerariile fixe care reduc flexibilitatea (48%) și oferta restrânsă la anumiți furnizori (41%).
Principalul criteriu în alegerea modului de organizare a vacanței este bugetul disponibil, menționat de 72% dintre respondenți. Urmează destinația și durata sejurului (51%) și nivelul de confort dorit (44%). Astfel, cei mai mulți români (44%) evită intermediarii și preferă să își planifice vacanțele pe cont propriu, rezervând direct transportul și cazarea – un comportament mai frecvent în rândul persoanelor de peste 55 de ani (53%).
28% folosesc platforme online de rezervări (ex. Booking, Airbnb, etc.), preferate în special de tinerii sub 35 de ani (34%), iar 15% aleg o variantă mixtă, combinând rezervările personale cu serviciile agențiilor de turism. Doar 13% dintre români aleg să își organizeze vacanța exclusiv prin intermediul unei agenții de turism.
”Rezultatele studiului arată că românii devin din ce în ce mai sofisticați în alegerile lor legate de vacanță, iar factorii precum controlul asupra bugetului și flexibilitatea sunt esențiali. În același timp, observăm o nevoie tot mai mare de confort și siguranță, mai ales în rândul familiilor sau al celor de vârstă mijlocie au mai înaintată. Acest echilibru între organizare și sprijinul oferit de profesioniști va modela viitorul pieței de turism din România”, a declarat Marius Luican, director general Reveal Marketing Research.