România vrea Olimpiadă de Iarnă, dar nu mai are nici vacanţa de iarnă din februarie

Acasa >

Articol

Link spre petiţie:  https://www.petitieonline.com/vrem_vacanta_i_luna_februarie_2023_pentru_copii
Majoritatea ţărilor din Europa (Elveţia/ Germania/ Austria/ Franţa/ Italia/ Polonia/ Slovacia/ Spania) au vacanţa de iarnă. Româ­nia a avut şi ea această vacanţă, până acum doi ani, când a fost scoasă din calendarul şcolar.
Autorităţile germane au numit vacanţa de la final de februarie Sportferien, adică vacanţa pentru sport.
„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înţelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generaţiile viitoare vor avea o stare de sănătate tot mai precară, dacă nu înţelegem o dată că sportul este o parte vitală din dezvoltarea copiilor şi tinerilor. Este dovedit medical că activităţile în aer liber şi, în mod special, la munte cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic, în care copiii şi-au petrecut majoritatea timpului în ultimii doi ani, în faţa ecranelor, cu ore online, ar trebui să înţelegem importanţa unei vacanţe cu activităţi în aer liber, ca să nu mai vorbim despre multi­tudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mişcare, dez­voltarea caracterului independent, dobândirea de cunoştinţe asupra naturii, muntelui şi putem continua cu exemplele”, spune Iancu Şerbănescu, preşedintele Asociaţiei Trans­portatorilor pe Cablu din România (ATCR).
Efectele negative ale lipsei vacanţei de iarnă au, bineînţeles, un impact devastator asupra turismului de iarnă. Această decizie pe termen lung va duce la o situaţie financiară extrem de delicată, atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi, cât şi pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă, ce vor fi în pericol de dispariţie. Iar asta în condiţiile în care România tocmai ce a anunţat că îşi doreşte să organizeze o Olimpiadă de iarnă? Ne întrebăm cum şi unde, dacă planul autorităţilor este să îngroape staţiunile de ski din România.
Aceste efecte se vor reflecta prin turiştii care aglomerează pârtiile la sfârşit de săptămână, nerecomandat cu atât mai mult în actualele condiţii de pandemie. Aglomeraţii de trafic pe drumurile care duc în staţiunile montane, preţuri mari la transport pe cablu la sfârşit de săptămână, dar venituri mai mici pe un an calendaristic şi, implicit, bani mai puţini la buget, preţuri mari la cazări, temporizarea sau stoparea a noi investiţii private în turismul montan, dispariţia unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an.
Asociaţia Transportatorilor pe Cablu îşi exprimă profundă nemulţumire faţă de deciziile aberante luate de către Ministerul Educaţiei, care nu a ţinut deloc cont de dificultăţile în care va fi pusă întreaga industrie a sporturilor de iarnă.
„Este inexplicabilă această decizie. Sectorul nostru de activitate este, oricum, unul extrem de dificil şi de costisitor. Avem ierni cu tot mai puţine zile de ninsoare, toţi proprietarii de resorturi de ski fac investiţii majore în produ­cerea zăpezii artificiale”, spune Iancu Şer­bănescu, preşedintele Asociaţiei Transpor­tatorilor pe Cablu din România.
Ca în majoritatea altor situaţii decizionale, autorităţile centrale nu trebuiau să facă altceva decât să implementeze măsurile de bune practici luate în ţări. Prin urmare, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării ca în programa şcolară 2022-2023 să reintroducă o vacanţă de 2 săptămâni, împărţită pe regiuni, în perioada 1 februarie -15 martie.
De asemenea, invităm Ministerul Turis­mului şi Antreprenoriatului să se implice activ în aceasta problemă, primordială pentru turismul montan din România.
Arena Platoş Păltiniş, ca membru al Asociaţiei Transportatorilor pe Cablu din România se alătură celor peste 60 de resorturi de schi din România în acest protest. Sâmbătă, la ora 12, în susţinerea acestui protest, instalaţiile pe cablu din resortul din Păltiniş au fost oprite timp de un minut.
„Eliminarea vacanţei de iarnă a fost o grea lovitură pentru noi, ca şi pentru toate celelalte resorturi de ski din ţară. Copiii sunt privaţi de o activitate sportivă ce îi aduce în aer curat, de munte, industria turistică este pusă pe butuci, perspectivele devin din ce în ce mai sumbre. E momentul să ne preocupăm mai mult de soarta turismului de iarnă şi să cerem măsuri concrete în acest domeniu”, spune Martin Freinademetz din partea Arena Platoş Păltiniş.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Despre Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România

Peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din Asociaţia Transportatorilor pe Ca­blu din România. Domeniile însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dis­persate pe 51% din judeţele din România. 2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR în sezonul 2020-2021.

08 februarie 2022 la 00:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 23 minute
Stop vot! George Simion, Crin Antonescu și Nicușor Dan se luptă pentru cele două locuri din finala prezidențială!
Primele rezultate exit poll oferite de cele mai mari firme de sondaje din România îl dau drept câștigător...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Sibiul, în jumătatea inferioară a clasamentului procentajului votanților, la ora 18!
Sibiul este pe locul 22 în clasamentul pe județe al procentajelor celor care au votat până la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Accident grav lângă Poplaca. Un tânăr a fost rănit
Polițiștii rutieri au intervenit duminică, la un accident rutier produs în afara localității Poplaca, pe DJ 106 R. „În...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Panaramă cu Marian “Ceauşescu” sub ochii cuminţi ai celor de la secţia unde a votat Iohannis
Dacă s-ar da un premiu Nobel pentru pace celor din secţiile de votare, de la preşedinte la forţe...
Actualitate
4 min de citit