Articol
Mult-trâmbiţatul consilier-Inteligenţă Artificială al Guvernului Ciucă a clacat la prima ieşire a sa în public, cea de la Colegiul "Aurel Vlaicu" din București, unde s-a blocat în faţa elevilor. De exemplu, la opinia unui elev despre educaţie, ION nu a reacţionat nicicum, iar cei din anturajul "inteligenţei" au solictat elevului să-l reseteze pe ION. Scuzele invocate pentru eşec au fost că el nu ar fi faimosul ChatGPT, că de fapt el colectează informaţii de la oameni şi că el pune întrebări în funcţie de răspunsuri. La fel, ION nu a reuşit să spună "La revedere" la finalul întrevederii, el fiind blocat pe un "bună ziua".
Totuşi, ministrul cercetării, Sabastian Burduja, consideră aceasta o "Românie a viitorului", iar cei care au criticat eşecul Inteligenţei Artificiale guvernamentale au fost clasaţi drept "cârcotaşi", sau acuzaţi că "nu înţeleg tehnologia" ori că fac "glumiţe şi răutăţi"
"NOI suntem ION a fost astăzi la Colegiul Național Aurel Vlaicu din București. O instituție care anul acesta împlinește 100 de ani și-a deschis porțile pentru România Viitorului. Dialogul dintre ION și elevi a fost remarcabil, chiar dacă unii cârcotași au pus accent pe ce nu a mers brici. Alții efectiv nu înțeleg tehnologia, pentru că orice model bazat pe inteligență artificială are nevoie să învețe într-o primă etapă și nu devine practic niciodată un “proiect finalizat”. Alții preferă glumițele și răutățile. Tuturor le mulțumesc, dar mai ales celor care vor să se implice și să facă din ION un proiect pentru toți românii, cu care să ne mândrim în lume.
Eu le-am mulțumit azi celor de la humans.ai și membrilor echipei de proiect că îndrăznesc, iar datoria mea, ca ministru al cercetarii, este să susțin astfel de inițiative românești. Și Aurel Vlaicu a îndrăznit, nu a reușit din prima. Esența cercetării și inovării este efortul constant de a cuceri noi culmi. Nu știm dinainte dacă vom reuși, dar dacă nu încercăm sigur nu vom schimba vreodată lumea", a postat Burduja pe pagina lui de facebook.
"Sunt convins că România poate fi pe primul loc in lume. Are mințile pentru asta. Ne lipsește uneori asumarea, alteori perseverența. Pentru a depăși frontiera cunoașterii, nu trebuie să ne fie teamă să greșim", a mai zis ministrul.