Războiul continuă la Filarmonica de Stat Sibiu. Acuzații de comportament agresiv și încă un sindicalist în greva foamei

Războiul dintre sindicaliștii de la Fialrmonica de Stat Sibiu și conducerea instituției pare să nu se mai încheie. Sâmbătă, un al doilea sindicalist a anunțat că intră în greva foamei. În replică, reprezentanții instituției spun că unii dintre sindicaliști au avut un comportament agresiv și că dețin înregistrări audio pentru a demonstra acest lucru.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Pe fondul escaladării situației de la Filarmonica de Stat Sibiu, în urma evenimentelor ce au urmat ședinței de negociere a CCM din data de 14.05.2025, ședință la care au participat trei reprezentați ai instituției și 11 reprezentanți ai Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS), dar și luând act de comunicările publice ale SAIFS, precum și ale unor membri de-ai săi, realizate pe canalele social media personale și preluate în presa locală și națională, Filarmonica de Stat Sibiu vine cu următoarele precizări:

Filarmonica de Stat Sibiu a respectat mereu și va respecta drepturile angajaților, inclusiv acela de a face grevă, în limitele prevăzute de lege. Astfel, reamintim că SAIFS a făcut, în ultimul an, un număr de 24 de greve de avertisment, patru dintre ele ducând la anularea evenimentelor, și la grava afectare a imaginei insituției. Două dintre acestea au fost declarate ca ilegale de către instanță, justiția reținând caracterul abuziv al respectivelor greve de avertisment.

Referitor la afirmațiile false apărute în spațiul public, în care SAIFS și unii membri ai săi reclamă pretinse „condiții grele de muncă și o serie de abuzuri”, afirmații diseminate pe larg în presa națională ca fiind pretextul declanșării grevei foamei de către doi angajați, și cu impact puternic asupra imaginii insyituției și a conducerii acesteia, precizăm:

Orchestra Filarmonicii Sibiu NU a susținut niciodată 130 de concerte pe durata unei stagiuni, nici în perioada în care exista CCM valabil, nici pe durata ultimilor 2 ani, de când durează actualul conflict de muncă. Cifrele reale pot fi consultate în Raportul de activitate anual al managerului, informație cu caracter public, disponibilă pe website-ul Consiliului Județean Sibiu. Filarmonica de Stat Sibiu are de 5 ani o activitate diversă, care nu se limitează la concertele simfonice, ci cuprinde și activități în colaborare, parteneriate, în care sunt implicați alți muzicieni decât cei ai orchestrei simfonice.

Pe durata ultimilor 2 ani, de când există conflictul de muncă, în fapt, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a susținut concerte astfel: anul 2023 – 48 concerte simfonice și 7 concerte educative, respectiv în anul 2024 – 50 de concerte simfonice și 27 de concerte educative. Menționăm că durata unui concert simfonic este de aproximativ 1h 30, iar cea a unui educativ, de 45 de minute. Programele educative se repetă.

Programul orchestrei la Filarmonica de Stat Sibiu este următorul:  repetiții: 4 ore de luni până miercuri – 10.00 – 14.00, cu 2 pauze totalizând 45 de minute; joi 3 ore – repetiție generală cu pauză – 10.00 – 13.00 și concert – 19.00 – 20.30. Vineri, uneori, sunt programate concerte educative cu orchestra. În afara acestui program derulat la instituție, restul de timp rămas până la 8 ore de lucru, conform Codului Muncii, aplicabil, este realizat de muzicieni pe propria răspundere, angajatorul neputând să facă verificări.

Referitor la presupusele „condiții grele de muncă”, în ultimii 3 ani, Filarmonica de Stat Sibiu a realizat fonduri atrase (altele decât subvenția bugetară) de peste 1,8 milioane de lei în fiecare an. Aceste fonduri au fost utilizate pentru modernizarea spațiilor de lucru, atât ale orchestrei cât și ale administrației, achiziții și reparații de instrumente, dotări scenotehnice. O sinteză a acestor investiții se poate vizualiza aici: https://youtu.be/ii09Af1ddbQ. Salariile au fost plătite integral, fără excepție, acestea ajungând, în cazul orchestrei, la 16.138 lei, inclusiv sporuri pentru condiții grele. Media salariilor în orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu este de aproximativ 6.600 lei. În administrație, cu excepția funcțiilor de conducere, salariile se situează în jurul a 4.000 lei, fără niciun spor acordat.

Cu referire la presupusul caracter abuziv al cercetărilor disciplinare, conducerea Filarmonicii și-a exercitat atribuțiile în momentul în care au existat referate și sesizări. Amintim publicului că apartenența unei persoane la o organizație sindicală nu o absolvă de responsabilitatea propriilor acte de indisciplină. În cele mai recente cazuri unde instanța s-a pronunțat, aceasta a apreciat definitiv că angajații în cauză au comis acte de indisciplină. Unul dintre aceștia este și domnul Makcim Fernandez Samodaiev.

Contextul real în care greva foamei a fost declanșată de domnul Makcim Fernandez Samodaiev în data de 14.05.2025 este acela în care, la finalul întâlnirii de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, domnul Makcim Fernandez Samodaiev l-a împins pe directorul instituției, care a căzut pe jos, medicul atestând ulterior fisurarea unei vertebre ca urmare a incidentului. Apoi, domnul Samodaiev, împreună cu doamna Monica Florescu, lidera de sindicat, și încă un coleg, a ales să refuze să permită colegilor lor, membri ai administrației insituției, să iasă din biroul în care se aflau cu toții, în ciuda insistențelor acestora. Atunci când le-a fost pus în vedere că ceea ce fac este extrem de grav, domnul Makcim Fernadez Samodaiev s-a așezat pe jos în fața ușii unde se afla și a declarat că intră în greva foamei. Ca toate ședințele de negociere, și aceasta a fost înregistrată audio, iar momentul descris anterior se poate auzi foarte clar:

Director: Această întâlnire s-a denaturat într-un mod foarte nasol.

Monica Florescu: Vă rugăm să semnați, domnul director!

Manager: Lăsați-mă să ies din cameră!

Monica Florescu: Haideți să semnăm un proces-verbal.

Director: Chiar vă rog să eliberați ușa, procesul verbal se va semna în momentul în care va fi scris.

Cornel Brișcaru (BNS): Trebuie semnat procesul verbal, noi n-am stat aici ca să vorbim aiurea.

Monica Florescu: Haideți să citim împreună!

Director: … blocați dumneavoastră ușa… colegi dragi, aveți grijă, cred că nu înțelegeți, ăsta e sechestru, e foarte grav ce se întâmplă acuma, nu știu dacă conștientizați, nu putem bloca o ușă.

Monica Florescu: Nu blocăm nicio ușă (domnul Samodaiev se afla în ușă).

Cornel Brișcaru: Păi nu putem, dar finalul la întâlnirea asta nu este să citim procesul verbal, să vedem dacă e în regulă?

Director: Întâlnirea este întegistrată.

Cornel Brișcaru: Și?

Director: Doamna jurist îl scrie, îl semnăm, dar nu blocăm ușa.

Cornel Brișcaru: Nu blochează nimeni nicio ușă (domnul Samodaiev se afla în ușă).

Monica Florescu: Semați procesul verbal!

Manager: (după ce a fost îmbrâncit) Nu mai am ce să discut cu dumneavoastră.

Director: Vă rog să deblocați ușa.

Manager: Eliberați ușa, domnul Samodaiev!

Makcim Fernandez Samodaiev: Ce să facem, așa sunt acțiunile sindicale!

Manager: Dumneavoastră blocați ușa, domnul Samodaiev.

Makcim Fernandez Samodaiev: Chemați poliția, pentru că tergiversează de 2 ani…

Director: Dar nu are legătură.

Manager: Nu vă permiteți să mă țineți aici închis, nu vă permite nimic pe lume să ne țineți aici închiși.

Director: Dar serios acuma, ce faceți? Nu pot să ies dacă blochează o ușă, voi nu înțelegeți?

Manager: Vă rog să vă dați la o parte, nu vreți să vă dați la o parte din ușă?

Director: Semnez, dar nu blocăm o ușă.

Cornel Brișcaru: Semnați aicea dumneavoastră și apoi restul și…

Director: Dar nu se blochează o ușă de acces.

Cornel Brișcaru: Dar a spus că vrea să părăsească ședința fără să semneze.

Director: Dar a spus că semnează.

Makcim Fernandez Samodaiev: Este problema că dacă după aceea zice că nu…

Director: Este peste puterea mea de înțelegere.

Manager: Vă rog să vă dați la o parte din ușă. Dumneavoastră înțelegeți ce faceți acuma? Puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se dea din ușă? Domnul …, îi  spuneți colegului dumneavoastră să se dea din ușă?

(… Nu) Nu puteți, nu?

Manager: Puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se dea la o parte? (persoană: I-am spus…) Domnul Brișcaru, puteți să îi spuneți colegului dumneavoastră să se deblocheze camera? (…) Eu vă rog foarte mult să descuiați ușa.

Cornel Brișcaru: Vă rog să citiți procesul-verbal.

Director: Nu așa se procedează, vă rog să înțelegeți, nu așa se procedează în nicio situație.

Makcim Fernandez Samodaiev: Știți ce? Fac grevă de foame!

Monica Florescu: Gata, face grevă!

Makcim Fernandez Samodaiev: Greva foamei, o fac aici în birou!

Urmare a faptului că a fost bruscat, a căzut și s-a lovit de mobilier atunci când a încercat să părăsească încăperea ocupată de reprezentanții sindicatului, managerul Cristian Lupeș și-a fracturat o vertebră și are nevoie să urmeze un tratament cu antiinflamatoare și anticoagulante timp de 28 de zile.

Pe lângă aceste aspecte, Filarmonica de Stat Sibiu ia act de modul în care conducerea SAIFS alege să se exprime public în repetate rânduri cu privire la partenerul său de dialog, conducerea instituției. Astfel, conducerea SAIFS se referă în mod public la persoana managerului ca fiind într-o „stare psihică incompatibilă cu exercitarea funcției de conduceresauun om cu tulburări de personalitate”, afirmații cu caracter discriminatoriu, lipsite de probe, în contrast evident cu presupusa bună-credință și deschidere la dialog afirmată de SAIFS.

În acest context, apreciem că, din nou, SAIFS abuzează de contextul conflictului de muncă pe care l-a declanșat odată cu refuzul explicit din cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din toamna anului 2023, refuzând să parcurgă în mod repetat etapa medierii, la propunerea Filarmonicii de Stat Sibiu, exercitând presiuni publice asupra conducerii instituției și a autorităților pentru a obține un contract ale cărui prevederi exced cadrul legal”, au transmis reprezentanții Filarmonicii de stat Sibiu.

Încă un sindicalist în greva foamei

Sâmbătă, sindicaliștii de la Filarmonica de Stat Sibiu au anunțat că un al doilea coleg al lor a intrat în greva foamei.

„În dimineața zilei de 14 mai 2025, în fața unei instituții a cărei menire este să înalțe sufletul prin muzică, Makcim Fernandez Samodaiev, violoncelist al Filarmonicii de Stat Sibiu, cetățean european, tată și artist, a ales calea tăcerii corpului pentru a da glas unei nedreptăți care durează de ani de zile. A intrat în greva foamei, nu din revoltă oarbă, ci din disperarea unui om care nu mai are cui vorbi. După 70 de ore, Antonio Andrei Mihail, solist instrumentist la corn la Filarmonică de Stat Sibiu, i s-a alăturat în acest gest extrem, conștient că demnitatea nu se negociază, iar tăcerea poate deveni ultimul cuvânt într-un sistem care refuză să asculte.

Această acțiune se desfășoară în contextul negocierilor eșuate pentru un Contract Colectiv de Muncă, început în 19 mai 2023. De atunci, promisiuni goale, uși închise și tăceri vinovate au definit relația dintre conducerea instituției și artiști. În loc de sprijin, cei aflați în grevă au primit vizita jandarmeriei și o notificare oficială: să părăsească esplanada Filarmonicii, fiindcă protestul lor „încalcă cadrul legal.” Așa arată, în 2025, “dialogul social” la Filarmonica de Stat Sibiu.

Și totuși, Makcim a urcat pe scenă. A cântat. Cu trupul slăbit, dar cu sufletul drept, a ales să-și onoreze profesia, chiar și în grevă. Să cânte nu doar pentru public, ci pentru adevăr, pentru lege, pentru colegi, pentru copiii săi”, a fost mesajul transmis sâmbătă dimineața de reprezentanții sindicaliștilor.

Autor
17 mai 2025 la 16:13

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 3 secunde
54 de povești, expuse în curtea Liceului „Brukenthal”
În curtea interioară a Liceului „Brukenthal”, din Piața Huet, sibienii pot vedea expoziția „Cine suntem noi?”, care aduce...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Măldărășanu păstrează suspansul până după ultimul meci de campionat în privința viitorului său: ”Mingea e la mine! Restul…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, susține că nu a luat încă o decizie în privința viitorului său, deși...
Actualitate
1 min de citit
acum 2 ore
Scandal la ”Zburătorii” după premierea echipei în fotoliu rulant de către Primăria Sibiu. Președintele Daniel Troacă respinge acuzațiile în privința banilor și explică întreaga situație
Ovidiu BOICA, Ștefania VESA Mai mulți componenți ai echipei de baschet în scaun rulant ”Zburătorii”, participantă în Campionatul Național...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 6 ore
Transilvania Tattoo Expo prezintă în premieră, una din atracţiile Sibiului: povestea adevărată a fiului lui Vlad „Dracula” Ţepeş, înmormântat în Biserica Evanghelică
Pentru prima dată, artiştii tatuatori, Ovidiu Popârţan din Sibiu şi Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali...
Actualitate
4 min de citit