Râdem cu poftă în Muzeul ASTRA: satul românesc, prezentat dintr-o perspectivă inedită

Acasa >

Articol

Muzeul ASTRA  îi invită pe sibieni la vernisajul expoziției de artă "Perechi atent selecționate, de origini neprotejate", semnată de artistul Ion Barbu, un dans al omului cu soarta, al satului cu orașul, al vechiului cu noul, al estului cu vestul și cu restul.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul acestei expoziții artistul propune o horă a satului abordată umoristic, în care personaje din lumea satului caricaturizează onestitatea declarativă, academismul fanfaron, cinstea de fațadă, semidoctismul unor personalități publice, eroismul luptătorilor stradali de ocazie.

„Ion Barbu ne propune o horă a satului abordată umoristic, transpusă într-o contemporaneitate aproximată, în care limitele spațio-temporale, comportamentele și interacțiunea socială se sustrag rigorilor tradiției. Avem, pe de o parte, personaje din lumea satului, clasicele obsesii, tentații și frici ale ruralității, pendularea între rugăciune și înjurătură, între cumpătare și dorință vinovată. Pe de altă parte, observăm intrarea în horă a globalismului, a kitschului, a revoltei, absurdului, jocului pervers al răsturnării valorilor, o societate care a transformat vicii ancestrale în stil de viață, afișând un comportament schizoid, în care egoismul, prietenia sau asocierea interesată, obsesia pentru ban și putere schimbă parteneriatele strategice și regulile jocului de la o zi la alta. Avem cupluri în mișcare, pe ritmurile unui folclor adesea mimat de dragul afișării publice, al banului sau al unor principii care se înclină și se reorientează după cum bate vântul. Hora satului iese în piața publică, cere să înlocuiască o stare de lucruri cu alta, desenează frustrări pe drapele, strigă rătăcirea și ura în gura mare, cu pumnul strâns, restabilește echilibrul global cu o dușcă de țuică, cu un urlet, ori cu un șut în fund. Umorul lui Ion Barbu are, precum vedem, mai multe straturi, al căror joc, intenționat irațional și grotesc, ne face să râdem cu un ochi și să plângem cu altul, provocându-ne să căutăm răspunsuri utile la întrebări corect formulate”, au transmis reprezentanții Muzeului Astra.

Expoziția va avea vernisajul joi, 10 aprilie, la ora 17, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Pavilionul de joc din Jina. 

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

 

 

 

08 aprilie 2025 la 08:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 10 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit