Articol
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a anunţat că s-a propune "interdicția de închiriere sau cedare în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuințe", transmite gov.ro.
"Pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuință clasificate la risc seismic 1 măsura este o măsură temporară, și anume, ea constă, această interdicție, din momentul expertizării acelei clădiri până la momentul încheierii procesului verbal de terminare a lucrărilor de consolidare. Nu vorbim despre o interdicție permanentă, vorbim despre o interdicție temporară, pe perioada până la care se soluționează această consolidare", a anunţat Cseke. O altă modificare propusă în proiectul de lege aprobatd e Guvern este şi interdicția de a se organiza "activități permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane", cu referire la încăperile în care pentru o persoană sunt mai puțin de 4 pătraţi alocaţi și mai mult de 50 de persoane, clădiri cu risc seismic 1 clasificate.
Întrebat cum vor fi expertizate clătirile cu risc seismic, prin expertiză tehnică sau vizuală, Cseke Attila a răspuns că sunt două etape: "prima etapă este evaluarea vizuală rapidă. Dacă în etapa evaluării vizuale rapide specialistul, care, încă o dată, nu trebuie să fie un expert în seisme, poate fi și un inginer constructor, poate fi un inginer angajat al primăriei, vede anumite elemente de deformare a structurii, de fisuri pe clădire, cunoscând și istoricul clădirii, adică când se deplasează la fața locului, el deja știe, este o clădire construită în anii 30, de exemplu, cu o posibilitate de a fi risc seismic, dar constată anumite elemente, există metodologie aprobată pentru asta, dacă constată anumite elemente care conduc la ideea că acea clădire trebuie expertizată, se trece la a doua etapă, și anume la expertizarea acestei clădiri, fie că e vorba de școală, spital sau orice altă clădire, inclusiv bloc".
Referitor la momentul cînd intervine interdicţia închirierii, Cseke a răspuns că aceasta este "din momentul întocmirii raportului de expertiză". "Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poți să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancțiuni inclusiv pentru autoritatea locală și inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid și în urma evaluării se cere o expertizare", a mai spus ministrul.