Articol
Pentru prima dată în istoria recentă a orașului, Cisnădia va beneficia de implementarea unor proiecte mici, realizate ca urmare a propunerilor venite din partea cetățenilor.
Prin programul Bugetare Participativă derulat de Primăria Cisnădie, 14 proiecte propuse de cetățeni vor putea fi realizate, astfel că locuitorii vor putea să se bucure că propunerile lor devin realitate prin cheltuirea unei părți a bugetului colectat de primărie din impozite și taxe.
Programul Bugetare Participativă, derulat în premieră la Cisnădie, a avut stabilite două domenii majore (1. Cisnădia copiilor și a tinerilor; 2. Cisnădia verde și curată), pentru fiecare dintre acestea fiind eligibile șapte proiecte, a căror valoare individuală să nu depășească 15.000 de lei. Astfel, timp de o lună cisnădienii au putut depune proiecte referitoare la organizarea unor drumeții, orientare turistică, amenajare de trasee turistice, amenajarea de locuri de joacă, piste de biciclete în natură, organizarea unor spectacole dedicate copiilor și tinerilor, schimburi de experiență cu alte comunități, competiții sportive de amatori – sporturi individuale și de echipă, proiecte culturale pentru copii și tineri (domeniul 1) sau pentru desfășurarea unor campanii de comunicare pentru protecția mediului și a schimbărilor climatice, ecologizarea orașului și a zonelor înconjurătoare, împăduriri, plantări, îngrijirea vegetației, înverzirea cartierelor, schimburi de experiență cu alte comunități pe tematica de protecția mediului cetățenilor (domeniu 2).
Etapa depunerii proiectelor s-a încheiat miercuri, iar inițiativa s-a dovedit a fi una de succes, pe platforma special dedicată acestui program fiind înscrise 23 de proiecte. Reprezentanții Primăriei Cisnădie consideră că, prin numărul de proiecte înscrise, se arată că interesul cetățenilor orașului este mare pentru un astfel de proiect care implică oamenii în bunul mers al orașului.
Până la 16 mai, se derulează ce-a de-a doua etapă a programului – analiza (evaluarea) proiectelor, în acest scop conducerea primăriei numind o comisie de evaluare, din care vor face parte trei reprezentanți ai autorității executive (Primăria Cisnădie), un reprezentant al autorității deliberative (Consiliul Local Cisnădie) și trei reprezentanți ai comunității. Aceștia din urmă au fost selectați dintre persoanele înscrise în acest scop pe platforma online a primăriei.
În 19 mai, locuitorii orașului Cisnădie vor afla care sunt proiectele eligibile pentru finanțare prin acest program, va urma etapa de votare a proiectelor (19 – 25 mai), pentru ca în 27 mai să fie afișate rezultatele acestui demers.
Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Primăriei orașului Cisnădie, obiectivul programului Bugetare Participativă este de a reda cetățenilor dreptul de a decide cum se modernizează orașul, printr-un dialog deschis cu primăria, identificarea problemelor orașului și a modului în care se poate crește nivelul de trai și calitatea vieții în comunitate, stimularea implicării cetățenilor și creșterea transparenței activității primăriei.
Foto: facebook/Primăria Orașului Cisnădie