Foto: Arhiva TRIBUNA
Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că accizarea vinurilor este “o idee nefastă”.
România, fiind un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, o acciză la vin ar lovi în special producătorii mici și mijlocii şi poate duce la falimente, la reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole.
Acciza propusă inițial, de 76,19 lei/hl din 1 august apoi de 83,81 lei/hl din 1 ianuarie 2026, va crește mai ales prețul vinurilor economice, care este cel mai mare segment din piață, cu 10-30%. LA acestea se va adăuga şi creșterea TVA-ului de la 19-21%. Creșterea prețului va determina o scădere a consumului și implicit a taxelor colectate de stat, creșterea pieței negre (autoconsumului) și reducerea veniturilor bugetare.
La fel, o accizare a vinurilor va scădea cota de piață a vinurilor locale și va afecta exporturile. “Supra-stocurile de vin din import caută cu disperare piața de desfacere și astfel, se va contribui indirect la anihilarea industriei vitivinicole din România, implicit, producătorii vor reduce business-urile, urmând concedieri, mai puține contribuții către stat”, a transmis Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă. În plus, costul administrativ și birocratic va fi mai mare decât veniturile potențiale
În document se dă exemplele ţărilor europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania. Italia, Spania, Portugalia, Germania) care nu au acciză pe vinul liniștit. Franța aplică însă o acciză scăzută, de 3,94 euro/hl. Din cauza aceasta România va fi în dezavantaj competitiv față de alte țări ale Uniunii Europene.
O acciză în România ar însemna că vinurile autohtone devin mai scumpe decât cele din Italia, Spania sau Franța, iar vinurile românești vor deveni necompetitive față de importuri.
În plus, accizarea vinurilor româneşti va aduce un avantaj importatorilor, ceea ce va creşte deficitul comercial și monetar al României aducând, în plus, şi un impact negativ asupra turismului și satului românesc. Măsura luată de Guvern încalcă şi spiritul Politicii Agricole Comune, Uniunea Europeană sprijinind sectorul vitivinicol prin fonduri pentru reconversie, promovare şi investiții iar introducerea unei accize va merge în sens opus și contrazice principiul dezvoltării rurale.
Ca propuenri alternative la măsura de accizare a vinului, ONIV menţionează menținerea accizei zero pentru vinuri, promovarea vinurilor românești pe piețele interne și externe, investiții în irigații şi subvenții pentru vinuri organice și sustenabile.
România este al șaselea producător de vin din Europa, cu 187.000 ha de viță-de-vie. Producția de vin a scăzut cu 19,8% în 2024 din cauza secetei, înghețurilor, grindinei și altor intemperii iar costurile de producție au crescut cu 7-10% din cauza energiei, forței de muncă și logisticii. În plus, se resimte puternic presiunea vinurilor din import care invadează piața românească în creștere accelerată in ultimii 10 ani.