Primul lot din Autostrada A1 Sibiu – Pitești, între Sibiu și Boița, ar putea fi inaugurat la jumătatea lunii decembrie, potrivit anunțului făcut de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Acesta a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate de TVR, că la mijlocul acestei luni se va putea circula pe Autostrada Sibiu – Pitești, Lotul I al A1, în paralel cu porțiunea de drum național cuprinsă între ieșirea de pe Valea Oltului și Sibiu.
„Și-au asumat (n.r. constructorii) data de 15 decembrie, evident că și noi, cu personalul CNAIR am evaluat această posibilitate. Premisele sunt optimiste, cred că pe data de 15 decembrie am putea să circulăm pe prima secțiune a Autostrăzii Sibiu-Pitești, prima trecere la profil de Autostradă a Carpaților”, a declarat Cristian Pistol.
El a spus că antreprenorul a demonstrat că este o firmă care s-a mobilizat foarte bine și că așteaptă aceleași performanțe și pentru Secțiunea 4 din Autostrada Sibiu Pitești.
Și Asociația Pro Infrastructura a anunțat de Ziua Națională că „odată cu deschiderea lotului A1 Sibiu-Boița în două săptămâni, ajungem la 994,6 kilometri de autostradă și drum expres aflați în exploatare”.
Licitație și pentru autostrada Sibiu – Făgăraș
La finalul lunii noiembrie s-au depus 6 oferte pentru contractul de proiectare și execuție “Autostrada Sibiu – Făgăraș, Tronsonul 4: km 51+785-km 68+050 care se desfășoară între localitățile Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș și Drum de legătură cu DN1, km 0+000-5+650”.
Potrivit CNAIR, până la termenul limită au depus oferte următorii antreprenori: Asocierea AUTOMAGISTRAL – PIVDEN SRL – ROSTDORSTROY SRL (Ucraina), Asocierea S.C. BOG'ART S.R.L. – SC CONI SRL – SC TOHME CONTRACTING LLC – S.C. RIA DESIGN CONSULTING SRL (România – Georgia), IC ICTAS INSAAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI (Turcia), Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET AS – YAPI MERKEZI INSAAT VE SANAYI AS (Turcia), MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI (Turcia), Asocierea SC STRABAG SRL – SC GEIGER TRANSILVANIA SRL (România).
Tronsonul 4 are o lungime de 16,26 km și o valoare estimată a contractului de 1.163.869.292,05 Lei, fără TVA.
Perioada de proiectare și execuție a contractului va fi de 48 de luni din care, 12 de luni perioada de proiectare și 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.
„Autostrada Sibiu – Făgăraș are o importanţă majoră în desfăşurarea traficului pe direcţia Coridorului IV Pan European, deoarece face parte dintr-un proiect mai amplu de conectivitate a infrastructurii rutiere la rețeaua de transport europeană TENT – Comprehensive și anume intercoridorul Moldova – Transilvania. În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice”; potrivit comunicatului Companiei.