Articol
Prima zi a lunii august a adus intrarea în vigoare a plafonării prețurilor la 14 alimente de bază. Măsura anunțată încă de acum câteva luni de guvernanți ar fi trebuit să aducă beneficii majorității românilor, însă cele 14 ieftiniri sunt însoțite de majorarea prețului la alte produse ce nu figurează în lista spre care se îndreaptă în aeste zile atenția multora. Pâinea albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități, laptele de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, brânză telemea din lapte de vacă vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făina albă de grâu ”000”, 1 Kg, mălaiul standard 1 kg, ouăle de găină calibrul M 10 buc., uleiul de floarea-soarelui 1L, carnea proaspătă pui, carnea proaspătă porc, legumele proaspete vrac, fructele proaspete vrac,cartofii proaspeți albi vrac și zahărul alb tos 1 Kg sunt produsele care, teoretic, pot fi cumpărate la prețuri mai mici între 1 august și 31 octombrie.
Mulți sibieni au mers încă de dimineață la cumpărături în prima zi al lunii august curioși să vadă dacă anunțatele scăderi de preț au fost puse în practică.
”E ceva, dar nesemnificativ”
În cele câteva magazine cărora le-am trecut pragul am putut observa cumpărători care comparau prețurile de la rafturi. ”Hmm, e ceva, dar nesemnificativ. Cred că le scumpiseră înainte și acum au mai scăzut ceva din preț, dar, per total, nu e mare scofală. Cel puțin la ulei așa mi se pare că s-a întâmplat”, îi spunea clienta unui supermarket unei lucrătoare care așeza produsele în raft. Într-adevăr, în cazul câtorva dintre produsele cuprinse în lista alimentelor de bază se pot observa scăderi de preț față de zilele trecute. Este vorba despre lapte, roșii, făină sau brânză. Alt magazin, alți clienți, mulți dintre ei tot comparând prețurile. Un bărbat între două vârste dă din cap dezamăgit, în dreptul raionului cu legume și fructe: ”Apăi, astea-s niște ieftiniri cât să îți scoată ochii!”.
Una caldă, multe reci
Pe lângă produsele ieftinite cu câteva zeci de bani sau cu puțin peste un leu, cei care au mers marți în magazine au putut constata și scumpiri. ”Da, într-adevăr, unele s-au ieftinit, dar am observat că multe s-au scumpit. De exemplu, noi cumpărăm o brânză care nu e pe acea listă și față de săptămâna trecută e mai scumpă cu 40 de bani. Am văzut asta și la vin, la niște cârnați!”, ne-a spus o femeie, în timp ce se îndrepta cu coșul spre casele de marcat. Un bărbat aflat în apropiere intervine în discuție: ”Domnule, eu sunt pensionar și am timp să vin să fac comparație între prețuri. Vă spun că nu mare lucru cu ieftinirile astea, că sunt povești. În ultima perioadă s-au tot scumpit, așa că ieftinirile astea despre care se vorbește la televizor nu sunt adevărate. Să vedeți cum se vor scumpi toate dacă o să crească TVA-ul. Și atunci ce am făcut? Mi-ai dat un leu la litrul de lapte sau la kilogramul de roșii și îmi iei zeci de lei când cumpăr altele?”. Printre cei întâlniți am găsit și cumpărători mulțumiți, e drept, mai puțini decât scepticii. ”Ei, tot e ceva. Decât nimic mai bine să economisim și câțiva leuți. Mai strângem punga, ne mai limităm, dar bine că măcar la ulei, zahăr, făină economisim și noi ceva”, spune o doamnă în vârstă, care a așezat în coș două sticle de ulei și o pungă de făină.
Autoritățile promit controale și amenzi mari în cazul nerespectării legii
Se pare că nu toți comercianții au aplicat ieftinirile începând de marți. Autoritățile spun că se vor efectua controale, iar cei ce nu vor respecta legea vor fi sancționați, amenzile putând varia între 100.000 de lei și 2 milioane de lei. De cealaltă parte, unii dintre comercianți s-au plâns că normele de aplicare ale Ordonanței nu sunt clare și că nu știu cum să stabilească prețurile. Au existat multe voci din rândul producătorilor care au reclamat efectele nocive ale acestei măsuri, spunând că, în realitate ei vor fi cei mai afectați, nu intermediarii și comercianții.