Foto: Răzvan Negru
Urșii au început să apară tot mai des, atât în zonele de munte, cât și în localitățile din județul Sibiu. Iar când un urs ajunge în interiorul unei localități, vorbim deja despre o situație de urgență.
Un total de 15 mesaje Ro-Alert au fost emise în ultimele trei luni pe raza județului Sibiu, cele mai dese apariții fiind la Mediaș, apoi Arpașu de Sus, Cârțișoara și Porumbacu de Jos.
„În perioada 01.05.2025 – 08.07.2025, în județul Sibiu au fost emise 15 mesaje de avertizare a populației de tip Ro-Alert, cu privire la apariția animalelor sălbatice (urși) pe raza următoarelor localități: Arpașu de Sus (2), Cârțișoara (2), Mediaș (3), Cârța, Racovița, Topârcea, Porumbacu de Jos (2), Avrig, Scoreiu, Veștem”, a transmis Andreea Ștefan- purtător de cuvânt ISU Sibiu.
Tranchilizare, relocare ori împușcare. Ce prevede legea?
Conform Ordonanței de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021 spune că există reguli clare privind ce trebuie făcut pentru a preveni ca ursul să atace oameni sau să provoace pagube.
Legea stabilește cum se intervine fie că vorbim despre alungare, tranchilizare și relocare sau în cazuri extreme, eutanasiere ori împușcare. Aceste măsuri fiind luate tocmai ca autoritățile să poată acționa cât mai rapid și eficient.
Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a explicat că oricine observă un urs în interiorul unei localități trebuie să apeleze imediat numărul de urgență 112 sau să informeze primarul ori viceprimarul localității respective.
„Sugerăm ca cel care observă un urs în interiorul localității să anunțe la numărul unic de urgență 112 sau să anunțe primarul (viceprimarul) UAT-ului, care este conducătorul echipei de intervenție, completată de personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, personalul tehnic de specialitate responsabil de prestări de servicii de permanență/intervenție imediată, medicul veterinar. Intervenția imediată constă în alungarea prin diverse mijloace, tranchilizare şi relocare, extragere prin eutanasiere sau împuşcare”, a declarat directorul Direcției Silvice Sibiu.
Autoritățile recomandă oamenilor să nu se apropie de animale sălbatice și să nu încerce să le fotografieze sau să le alunge singuri, ci să lase gestionarea situației în mâinile echipelor specializate.