Suntem în Săptămâna Mare! Cu siguranță că gospodinele și-au întocmit lista cu cumpărăturile pentru masa de duminică. Zilele acestea m-a inspirat un reportaj din piețe, care avea ca și temă costul meniului de Paști, însă am rămas doar cu ideea că, față de anul trecut, prețurile s-au dublat, dar tot nu am aflat cât trebuie să scoatem din portofel pentru cumpărături. Așa că m-am pus pe socotit, am întocmit un meniu civilizat pentru o familie de 4 persoane, pentru 3 zile, astfel:
Mic dejun: 16 ouă roșii-24 lei, 3 legături ridichi-5 lei, 3 legături ceapă verde- 5 lei, castraveți noi ½ kg -10 lei, drob de cumpărat 38 lei -500 gr, telemea proaspătă de 25 lei, burduf de 25 lei, pâine de casă 23 lei, total 155 lei.
Felul I: ciorbă acră de miel – 1,5 kg carne și oase miel 68 lei, legume diverse 20 lei, smântână 10 lei , 2 ouă 3 lei, total 101 lei.
Felul II: friptură de miel 4 kg carne -180 lei, garnitură de spanac 10 lei , 0,5 l lapte 5 lei, total 195 lei.
Grătar pentru a 3-a zi de Paști: 1 caserolă mici 25 lei, 1 caserolă pulpe 30 lei, ceafă porc 84 lei, garnitură cartofi 10 lei, mujdei cu iaurt grecesc 5 lei, total 154 lei.
Desert(rețetele și lista ingredientelor sunt din bloguri culinare): cost Pască fără aluat 25 lei, 2 cozonaci 39 lei, Tort Richard 37 lei , total 101 lei.
Concluzionând, 3 zile de sărbatoare ne costă 706 lei pentru o familie de 4 persoane, însemnând un preț de persoană pe zi de 59 lei.
Nu am adăugat la cheltuieli băuturile, întrucât fiecare are preferințe proprii și nici nu am contorizat timpul de pregătire și cheltuiala cu utilitățile.
Acum, comparând prețul cu cel al meniurilor oferite de firmele de catering, restaurante și alții care postează pe rețelele de socializare, acestea pleacă de la minim 97 lei de persoană și ajung la 150 lei de persoană pentru o zi. Pentru unii din cititori asta s-ar traduce că pregătind masa acasă ieși mai ieftin cu sume între 64%-154% sau, mai bine spus, dacă comanzi de la restaurant poți plăti și triplu, cum se spune, fiecare după cum îi permite buzunarul.
Pregătirea mesei festive în familie este însă un prilej de bucurie, angrenarea copiilor în activitățile casnice, roșitul ouălor, decorarea prăjiturilor, aranjatul platourilor și chiar frământatul cozonacilor crează atmosfera premergătoare bucuriei, iar bucatele sunt mult mai gustoase atunci când sunt făcute de noi.
Până la urmă, Sărbătoarea Învierii Domnului nu este despre iepurași, mâncare, grătare, bere, ci este despre iubire, sacrificiu, bunătate, iertare, compasiune. Indiferent de cât cheltuim cu masa de Paști, semnificația evenimentului trebuie să fie pe primul loc.
Pentru toți cititorii Tribunei, colaboratori, prieteni vă doresc Paști Fericit cu Lumină și Dragoste în suflet! Cristos a Înviat!
Magda HORHAT