Premieră în Sibiu: screening neonatal pentru depistarea unor afecțiuni grave

Acasa >

Articol

Nou născuții din Maternitatea de la Sibiu vor avea șansa de a beneficia de un screening neonatal, procedură prin care ar putea fi identificate anumite afecțiuni grave, nedescoperite imediat după naștere.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Procedura se realizează în primele trei zile de viață ale bebelușului, iar proba va fi trimisă pentru analiză la Cluj Napoca.

„În atenția viitorilor părinți care urmează să se adreseze pentru naștere maternității Spitalului Clinic Județean Sibiu:

Cei mai mulți copii se nasc sănătoși la prima vedere. Există însă boli rare care nu dau niciun semn că ar fi acolo și că ar putea să răpească la un moment dat bucuria, sănătatea sau poate chiar viața micuțului. Pentru ca astfel de situații nefericite să fie evitate, este utilă efectuarea unui screening-ul neonatal extins în primele zile după naștere. În România este asigurat în mod gratuit screening-ul pentru 3 afecțiuni – hipotiroidismul congenital, fenilcetonuria și, de curând, fibroza chistică. În unele maternități funcționează și un program pilot pentru detectarea amiotrofiei musculare spinale, program ce se dorește a fi extins inclusiv în maternitatea noastră.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, prin Secția Clinică Neonatologie, a făcut încă un pas înainte în ajutorul nou-născuților și părinților lor, prin intermediul unui acord de colaborare încheiat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, din dorința de a oferi proaspeților părinți nou-născuților mai multă siguranță și liniște la început de drum în viață

Tipul de screening neonatal oferit de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj presupune depistarea rapidă a 32 de tulburări înnăscute de metabolism complementare celor din Programul Național de Screening Neonatal. Procedura presupune recoltarea câtorva picături de sânge din călcâiul nou-născutului după 48-72 de ore de la naștere pe o hârtie de filtru care este trimisă spre analiză la Unitatea de Screening Neonatal METABO de la UMF Cluj-Napoca. Fiind vorba de testări screening, dacă rezultatele sunt suspecte sau sugerează o anumită afecțiune metabolică, sunt necesare teste suplimentare pentru confirmarea unui diagnostic, iar părinții sunt consiliați și îndrumați către un serviciu de specialitate. Costul acestui screening este de 95 lei plus taxa de curierat. SCJU Sibiu nu percepe plată pentru recoltarea propriu-zisă de sânge.

Un simplu gest al părinților poate asigura o șansă la depistarea timpurie a unor boli genetice rare și la un tratament care îi poate oferi copilului o viață normală”, se arată pe pagina de socializare a SCJU Sibiu.

Sursa foto: newbornscreening.ph

Autor
09 mai 2025 la 10:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 23 minute
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 30 minute
Primăria cumpără 65 de stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Contract de aproape 5 milioane lei
Primarul Sibiului, Astrid Fodor a semnat vineri contractul pentru achiziția a 65 de stații publice pentru reîncărcarea mașinilor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 41 minute
Un asteroid trece azi pe lângă Pământ. Ce transmit cercetătorii NASA
Vineri, 9 mai, un asteroid de dimensiunea unui stadion, va trece pe lângă planeta noastră. Acesta poate fi...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit